|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martinel40 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 08, 2011 23:58 Заглавие: Схема стабилизиран токоизправител 10А 50-60V |
|
|
Привет на всички. Интересувам се от около година от електроника и по кокнретно схемички на усилватели, оборотомерчета и други такива неща. Започвам все по често да реализирам усилватели, но се срещам с проблема, че няма къде да ги тествам. Имам едно ТЕСче 5А 25V, но не ми върши нужната работа, тъй като няма защита от късо, и е твърде слабички. Другия проблем е, че немога да си направя биполярно захранвате. Решил съм да си направя захранващо устройство, което да е около 10А, и да работи на около 50-60V. Възнамерявам ако си намеря схема, да направя двечки, за да мога да си захранвам и схеми които изискват биполярно захранване, и да мога да тествам по мощтнички усилватели, и въобще схеми. Като цяло, мисля да представлява един як траф, с 2 вторични намотки, към които ще вържа тези схемички. Държа да схемата (било то интегрална схема или транзистори) да има някаква защита.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 11:30 Заглавие: |
|
|
Мда, всики почваме така с големите мечти.
Аз ти препоръчвам трафа да има много вторични намотки през 5 волта например, които да сметяш, за да облекчиш транзисторите на стабилизатора. Схема на стабилизатор ще даде някой. Ако имаш изправени 60 волта, а ти трябват 30V при 10А това са 300W които транзисторите на стабилизатора трябва да разсее. За 2 рамена на захранването стават 600W. Но ако избираш всеки път най-близкото напрежение до това което ти е нужно рзликата би била много по-малка и съответно няма да си имаш калорифер. |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 11:40 Заглавие: Re: Схема стабилизиран токоизправител 10А 50-60V |
|
|
| martinel40 написа: | | схемички...оборотомерчета...ТЕСче...слабички. ...двечки, ...мощтнички ...схемички. |
_________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
martinel40 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 13:08 Заглавие: |
|
|
Това с много вторични е добра идея, през 5V, ще се направи с 2 превклюватела, за 2те рамена. Относно "калорифера" смятам, поне за сега да не намесвам вентилаторите във филма, тъй като тогава трябва да правя тунели, едно второ и то става сложно. Смятам интегралите или транзисторите да ги изведа извън кутията, пак на радиатори, но да са външни, за по добро топлоотдаване. Чакам схемичка  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 18:46 Заглавие: |
|
|
| Ти наясно ли си ,че ще ти трябва над 1KW трансформатор ,превключватели издържащи 10А ток и т.н. Не считам ,че такова нещо е подходящо за начинаещ ,а що се отнася до схеми - в нета има бол ,ако можеш да си ги дооразмериш за по-голям ток ,ще можеш и да го направиш ,но не съм убеден и в двете ! |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 19:37 Заглавие: |
|
|
На пазара вече има АТХ захранвания по 600Вт и нагоре. Ако си достатъчно в час можеш да си натъкмиш нещо ползвайки опита на ТОЗИ другар. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Яну 09, 2011 19:48 Заглавие: |
|
|
| Единствения превключвател който ми се струва що годе евтин е реле. Бая ще трябват ама какво да се прави. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2011 16:44 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти за линка. Точно такова нещо ми трябва от известно време насам, и мислех да си го правя и изчислявам сам, но ми идва наготово.
Като го направя ще пиша какво е станало. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|