Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема стабилизиран токоизправител 10А 50-60V

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
martinel40
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 08, 2011 23:58    Заглавие: Схема стабилизиран токоизправител 10А 50-60V Отговорете с цитат

Привет на всички. Интересувам се от около година от електроника и по кокнретно схемички на усилватели, оборотомерчета и други такива неща. Започвам все по често да реализирам усилватели, но се срещам с проблема, че няма къде да ги тествам. Имам едно ТЕСче 5А 25V, но не ми върши нужната работа, тъй като няма защита от късо, и е твърде слабички. Другия проблем е, че немога да си направя биполярно захранвате. Решил съм да си направя захранващо устройство, което да е около 10А, и да работи на около 50-60V. Възнамерявам ако си намеря схема, да направя двечки, за да мога да си захранвам и схеми които изискват биполярно захранване, и да мога да тествам по мощтнички усилватели, и въобще схеми. Като цяло, мисля да представлява един як траф, с 2 вторични намотки, към които ще вържа тези схемички. Държа да схемата (било то интегрална схема или транзистори) да има някаква защита.
Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Нед Яну 09, 2011 11:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда, всики почваме така с големите мечти.
Аз ти препоръчвам трафа да има много вторични намотки през 5 волта например, които да сметяш, за да облекчиш транзисторите на стабилизатора. Схема на стабилизатор ще даде някой. Ако имаш изправени 60 волта, а ти трябват 30V при 10А това са 300W които транзисторите на стабилизатора трябва да разсее. За 2 рамена на захранването стават 600W. Но ако избираш всеки път най-близкото напрежение до това което ти е нужно рзликата би била много по-малка и съответно няма да си имаш калорифер.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Нед Яну 09, 2011 11:40    Заглавие: Re: Схема стабилизиран токоизправител 10А 50-60V Отговорете с цитат

martinel40 написа:
схемички...оборотомерчета...ТЕСче...слабички. ...двечки, ...мощтнички ...схемички.

Върнете се в началото
martinel40
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 09, 2011 13:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с много вторични е добра идея, през 5V, ще се направи с 2 превклюватела, за 2те рамена. Относно "калорифера" смятам, поне за сега да не намесвам вентилаторите във филма, тъй като тогава трябва да правя тунели, едно второ и то става сложно. Смятам интегралите или транзисторите да ги изведа извън кутията, пак на радиатори, но да са външни, за по добро топлоотдаване. Чакам схемичка Smile
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 09, 2011 18:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти наясно ли си ,че ще ти трябва над 1KW трансформатор ,превключватели издържащи 10А ток и т.н. Не считам ,че такова нещо е подходящо за начинаещ ,а що се отнася до схеми - в нета има бол ,ако можеш да си ги дооразмериш за по-голям ток ,ще можеш и да го направиш ,но не съм убеден и в двете !
Върнете се в началото
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Нед Яну 09, 2011 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

На пазара вече има АТХ захранвания по 600Вт и нагоре. Ако си достатъчно в час можеш да си натъкмиш нещо ползвайки опита на ТОЗИ другар.
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Нед Яну 09, 2011 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Единствения превключвател който ми се струва що годе евтин е реле. Бая ще трябват ама какво да се прави.
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2011 16:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Фикри Нури написа:
...

Благодаря ти за линка. Точно такова нещо ми трябва от известно време насам, и мислех да си го правя и изчислявам сам, но ми идва наготово.

Като го направя ще пиша какво е станало.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети