| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lent Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2011 0:34 Заглавие: Търсене на схема |
|
|
Здравейте!Бих искал да попитам дали може чрез някаква ИС да се осъществява следното действие на схема:при подаване на различни напрежения на входа(0-5Волта) - 8-9 различни стойности,да излиза сигнал на един от 8-9 изхода,който да задейства биполярен транзистор,който пък от своя страна да работи в ключов режим и да комутира примерно реле?Не знам дали го обясних разбираемо,затова ще поясня още малко:
Схемата да има един вход,на който входното напрежение да е положително и да се подава спрямо маса(това са 9 напрежения - 0-5Волта) и според това кое напрежение по стойност се подава да излиза сигнал на един от 9 изхода.Този сигнал да задейства биполярен НПН транзистор в ключов режим,комутиращ реле на 12 волта...
Ако се чудите защо ми трябва това - на колата ми имам датчик ел.датчик за нивото на газта,който стъпково превключва различни резистори и дава 9 различни съпротивления,което ще рече 9 различни напрежения.Идеята ми е да направя такава схема,че да свържа бензиномера и когато автомобила работи на газ бензиномера да показва количеството газ в бутилката.
Трудността която срещам е че първите напрежения са ниски и не стигат за отпшването на П-Н прехода на силициев транзистор - 0,04V;0,34V.Другите напрежения са вече над 1 волт до 5 волта,така че при тях няма проблеми.
Ще се радвам ако някой ми каже в каква насока да действам
Благодаря предварително и се извинявам ако съм сгрешил мястото на темата,в бързината не обърнах внимание дали има подфорум за автомобилна електроника
Коригирай си заглавието с нещо по-смислено |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2011 10:18 Заглавие: |
|
|
най-бързо и лесно е с контролер но ти трябва софт
друг вариант е с 9 на брой компаратори _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2011 11:49 Заглавие: |
|
|
Което не му върши особена работа,щото така със всяко следващо ниво,ще се отпушва още един компаратор ,а не само един.Между другото,нивомера на колите май си беше по същвество един потенциометър т.е има изведени 3 извода-12В,маса и изход и фактически според това,колко високо е нивото в резервоара,връщаше някаква част от 12-те волта на изхода-например резерва-0,5В,пълен резервоар близо 12В и така.Ако си поиграеш и измериш при какво ниво на бензина,какво напрежение излиза на изхода на нивомера,може да се мине с по-проста схема най-вероятно. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2011 12:20 Заглавие: |
|
|
напротив с компаратори идеята е супер - прави си делител включва се първо реле то включва първи резистор към маса например, включва второ реле включва резистор паралелно на първия и така до номер 9. Всичко е въпрос на сметки _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2011 12:26 Заглавие: |
|
|
И ще стане една прекрасна тумбеста платка с 9 релета+още електроника,която да се чудиш къде да завреш.Въпреки ,че няма да са подложени на кой знае (да не кажа никакви) натоварвания,механичните контакти не са били никога най-надеждните.Варианта с контролера е най-удачен,а най-вероятно и доста по-евтин от тоя с релетата. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2011 17:40 Заглавие: |
|
|
| Пусни търсачката за UAA180 или А277. Може да се наложи да се сложи един ОУ на входа за мащабиране. Пък дет' ще бараш бензиномера, си направи отделно газомер. |
|
|
 |
gengan Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2011 13:54 Заглавие: АЦП |
|
|
Драги lent, чудя са за какво са ти тези 9 изхода, та да управляваш бензиномера??? Както казваш датчика представлява група ресистори, това може би е така наречената R-2R матрица, която се използува при аналого-цифровите преобразуватели (АDC), прочети за това повече http://dimitar.alexiev.eu/BBGscripts/Elektronika%20preobrazuwateli.pdf.
Та този твой датчик вероятно е предназначен за такова ADC преобразуване, информацията за количеството на газ да го получаваш на 2-разреден цифров дисплей като процент. Схемата която ти трябва е именно някакъв подходящ АDC и цифрови индикатори, монтирани на подходящо място. Сигурно някъде има готови такива устройства, а пък може ида си го направиш, ако имаш мерак  |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2011 16:59 Заглавие: |
|
|
Нямам идея каква е колата,но ако бензиномера е стрелка пълзяща по скала мисля,че най-мързеливо ще стане с някой операционен усилвател.Трябва да преобразува едно напрежение 0-5 до друго 0-12 или 12-0.
Предполагам, че малко нелиненост не е толкова страшна. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2011 20:31 Заглавие: |
|
|
| То тая "малка" нелинейност се пада точно в началото ,когато е най важно да знае човек има ли или няма газ ,тъй че си трябва логаритмичен усилвател . Иначе би могло с едно панелно DV да хване и най малката разлика и да си прави по-точно сметката ,отколкото със стрелкови уред . Само галванично да раздели захранването на панелметъра ,има доста схеми в нета . |
|
|
 |
|