Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Усилвател с TDA8560
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2011 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Jet, аз се сетих, ама мислех че няма нужда да го споделям. Като се зарових малко из нета разбрах че за тоя усилвател ше ми трябва ДОСТА скъп адаптер около 40 лв. става въпрос за този, или може да се намери нещо на по-разумни цени.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2011 22:38    Заглавие: Отговорете с цитат

На по разумни цени евентуално можеш да си го направиш. Трябва ти трансформатор, грец и филтриращи електролитни кондензатори, но както виждам си доста начинаещ, така, че си вземи готов модул иначе може да те утрепе тока. Щом си избрал да пазаруваш от Тошко Петров това ще ти свърши работа. http://www.tpetrov.com/search.php?prod=ZAH-24+%D0%97%D0%90%D0%A5%D0%A0.%D0%91%D0%9B%D0%9E%D0%9A+12V
Върнете се в началото
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 19, 2011 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Доста обмислях варианта за самоделен траф преди, но нямам схема. А и както се видя по-назад съм зле със сметките, ако може някой да ми даде готова схема и списък с компоненти мисля че няма да имам проблеми. Преди да я тествам ще я покажа на преподавателя ни по практика и чак тогава ще я ползвам в къщи.

P.S. Оказа се че имам схема грец в тетрадката, но незнам как да напваря филтрация. До колкото помня тя включваше 4 изправителни диода, 1 електролитен кондензатор 100 микроF и един резистор 4,7 kOM какво трябва да променя за да я филтрирам?
Извинявам се за тъпите въпроси но съм доста начинаещ Embarassed.
Върнете се в началото
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко тръгна и звука е доста качествен, обаче все още имам проблеми със захранването и ми дойде една глупава (поне според мен) идея. Идеята е да ползвам зарядното за акумулатори на баща ми.
в момента сглобявам 2 от тези светодиодни индикатори и стерео еквалайзер, обаче незнам от каде да намеря потенциометри с "S-образен закон за изменение на съпротивлението"(нямам си и най-малка идея какво ще рече това), защото ако използвам обикновени линейни потенциометри ще се получи "сгъстяване на децибелите" към крайните положения на плъзгача. Последният ми върпос е каде тряабва да вържа потенциометъра за усилване/намяляне за звука и с каква стойност трябва да е.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 17:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам си чул за Логаритмични потенциометри и че е най добре те да са в основата на регулиране както честотно в еквилайзера,така и един такъв да ползваш и за усилване.Като стойноста му може да бъде от 10к-47к. ниската стойност е за предпочитане.Обикновено се поставя преди крайното стъпало,при теб ТДА-то.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

radev, много благодаря за инфото.
Ако някой може да ми каже и от каде мога да си купя такива цена няма да има!
Върнете се в началото
branko_
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 21:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Намери си едно компютърно захранване пак ще ти свърши работа. Може да си намериш за десетина лева втора употреба
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 17, 2011 22:25    Заглавие: Отговорете с цитат

За "честотно регулиране в еквалайзера" се използват линейни потенциометри. Логаритмичен е за "Volume-to".
Върнете се в началото
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2011 7:57    Заглавие: Отговорете с цитат

petromaniq66, аз прочетох друго в описанието на схемата.

Цитат: За постигане на съответствие между дълбочината на корекцията в dB и равномерния ход на потенциометрите е необходимо те да имат S-образен закон на изменение на съпротивлението. Тъй като такиви потенциометри трудно могат да се намерят, трябва да се заменят с линейни потенциометри със стойност 47koM (това обаче е съпроводено със "сгъстяване на децибелите" към крайните положения на плъзгача). Могат да се използват и потенциометри с номинално съпротивление 10, 22 или 100кoM (линейни).
Ето и линк от кадето е инфото.
В връзка с гореописаното вчера попаднах на това, ако може да си кажете мнението и дали ще става за плъзгащи стерео потенциометри?

Не ми стана ясно с каква стойност тряабва да е потенциометъра за усилване/намалянe на звука.

Последната промяна е направена от tedo_kinta на Съб Фев 19, 2011 11:58; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Фев 18, 2011 8:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се вживявай толкова! Еквалайзера и без това ще ти внесе "една торба" шум в системата, а ако ще го свързваш към комп. - изобщо си губи смисъла. Каквито типове потенциометри да сложиш няма да стане клас AA.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети