Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Засичане на оборотите на вентилатор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 19:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой не е казал да е от мултицет (опс, сега видях корекцията на ELP). Примерно такъв. Ама докато се стигне до него има още доста.
Това от линка дали ще върши работа в твоя случай едва ли някой ще ти каже, макар, че има вид да се получи. Вземаш един и пробваш дали става, като не стане хващаш осцилоскопа и поялника и гледаш да докаросаш входния формировател да докара необходимите импулси до пика.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 20:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
От мултицет не ми върши работа, трябва ми дисплей да се изобразява.

Не ,те мултицетите цифровите са със светодиоди ,нямат дисплеи ,как мислиш ? Пък и стига си променял условията ,даде линк към вентилатори с датчик ,после пък дали имали датчик ,ти за чий мислиш им слагат третия проводник - за да е по-шарено ли ?
Върнете се в началото
Elron
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ох не съм се изказал правилно... имах предвид ,че ми трябва на дисплей който ще е прикрепен към схемата! Защото ще се регулира от разстояние вентилатора и искам да се изписва във всеки един момент колко оборота върти на момента за това казах ,че не ми върши работа мултицета защото какво.. ще отварям схемата всеки път по време на работа като се чудя колко върти ли!? Опитвам се да си спестя индикиране ,че дадения вентилатор не работи с тоя оборотомер за това ми трябва! Дадох към три пинови да защото само такива се продават в момента обаче под ръка имам повечко двупинови старички с който възнамерявам да започна. А понеже третия пин ЛИПСВА за това се зачудих, защото ако не си проверил статията която мульо ми прати в нея е описано с ДВУПИНОВ вентилатор на който пак се казва ,че има датчик на ХОЛ ама бил по различно свързан и не разбрах съвсем... какво съм изменил и овъртал не разбрах..?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 20:45    Заглавие: Отговорете с цитат

А сега измисли и регулатор - дистанционен? Или и оператор ще има,за да следи параметрите на "системата".
Върнете се в началото
Elron
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе всичко ще е на жица .. това е идеята за сега.. ама не давай идеи ,че на края ще тръгна с wireless приемник да го правя само и само да ми кажете дали оборотомера който намерих в интернет мога да го подкарам без проблем с някой от моя тип вентилатори или има и по-проста схема..... просто ми кажете бе хора толкова ли е трудно...

Едит: Иначе регулатора съм си го намерил ... http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=90040
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Принципно става ,но оборотите няма да са ти верни ,защото колата за един оборот дава 2 импулса.На мястото на Т5 свързваш датчика на хол.
Не казваш и каква е нужната точност за отчитане на оборотите.Стабилизирани ли ще бъдат?Много малко инфо даваш за да се измисли нужната схема.
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 22:14    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg написа:
Принципно става ,но оборотите няма да са ти верни ,защото колата за един оборот дава 2 импулса.

За това си прав, но все един делител ще се спретне. Аз понеже не съм почитател на процесори за щяло и нещяло бих го направил с ПЧН и панелметър. Само дето повечето, които се предлагат са 3 1/2 разрядни и ако не се намери четириразряден ще трябва последния разряд да не се отчита. Ама 10 оборота едва ли са толкова важни в случая.
Върнете се в началото
Elron
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 22:29    Заглавие: Отговорете с цитат

@ivanovbg Ами малко инфо ама нямам си и на представа какво друго инфо ви трябва... попитай пък каквото знам ще кажа.. честно казано това ми е първия самостоятелен проект който си замислям.. не бих казал ,че съм особено в час с нещата. Само практиката дето имам в училище и това е.. теорията по цифрова един така ни я преподаде... че по добре да си я бях чел от учебника изцяло повече щях да я разбера.. дето учебника е описан с двата леви крака..
Едит: ако правилно те разбрах оборотите които ще отчете този оборотомер трябва да са пресметнати по две? За да вади истинските обороти

@мульо ..добре сега разбрах защо го беше написал по-горе този панелметър.. схемата с дисплея и датчика на хол дето не я разбирам ми е по-лесна от това което ти имаш на ум Very Happy .. процесори хептем ме няма. Smile
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти друг кит http://hobby.neomontana-bg.com/ Цифров автомобилен оборотомер 1 или Честотомер 50Мhz-по скъп но по малко ток ще харчи.Ако е от значение де.Без процесор и програмиране.

Не разбрах часта с консумацията -за 100-те вата и т.н.Преизчисляванията..на какво.На вентилатора ли?Измерването на оборотите може да стане и с други датчици.
Ако искаш напиши какво точно правиш да обмислиме пълната схема заедно.
Elron
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 23:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето сега падна писане..

За момента изграждам захранването което има план да се направи Redundant захранване. Първоначално бях намерил едно много слабо трансформаторче (т.е. http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Power/tps.htm) обаче сега ми го преизчислиха да държи до 100 вата схемата и очаквам утре да ми я направят да държи консуматор до 5 ампера. Вече се обърках дали това е възможно защото в друг форум като питах преди седмица за подобна схема и сега като казвам ,че била преизчислена и ми казват ,че нямало как да стане тая схема да е примерно 220->12 волта със 100-200 вата мощност и 5 ампера. Попринцип квалифицирани хора ми я смятат пък ще видим. После идеята е паралелно разбира се да се навържат 4 блока.. всеки блок ще има табло за 1 охлаждащ блок от 8 вентилатора. Идеята е от разстояние да може да се регулира охлаждащия блок според желаната температура.. охлаждащия блок за сега не съм го мислил много много така ,че няма да говора за него. Идеята е всеки вентилатор да си има собствено мини панелче като в него има бутон за вкл/изкл дисплей с оборотите и регулатор на оборотите. Вентилаторите които ще ползвам са с 3000 оборота..има и идея да има независимо захранване цялата система и отделен панел за системата с който да има лесно вадещи се бушончета като на обикновен токоизправител за час по практика например, оставаща налична мощност в схемата или заета мощност изписана на дисплей, прекъсвач и индикатор за състоянието на независимия източник на ток. А захранванията също трябва да имат индикатор в какво състояние са, т.е. дали са за вадене за поправка понеже е изгоряло едното и за това се е включило другото. Относно охладителния блок ще си го мисля допълнително дали само ще раздвижва в пъти по-бързо въздуха или ще вкарва от някъде студен въздух за оптимални температури. Айде не ,че е нужно ама и да си го кажа.. обмислил съм и поръчка на печатни платки за схемите изчертани на някоя програма както и кутия за цялата система. Вентилаторите попринцип не са кой знае какъв консуматор.. един вентилатор е 0.14 до 0.18 ампера.. мощноста не е кой знае колко голяма и даже ми остава налична. Имаше и идея за всеки блок да си има термостат и да изкарва пак на дисплей колко е температурата при точно този охлаждащ блок..

ПС: Дори и да казвате ,че цялата идея е безумно безсмислена съм си твърдо навит да си играя да я правя и аз си знам защо! Smile)))
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети