| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
adrian87 Активен потребител

Регистриран на: 18 Мар 2011 Мнения: 70 Местожителство: България/Перник
|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 15:03 Заглавие: Малко помощ относно зарядно за акумулатори |
|
|
Здравейте колеги !
Правя зарядно по тази схема http://postimage.org/image/vieotvhg/ и съм много доволен от работата (тока се регулира плавно,няма излишни загуби на енергия и може да се зареждат акумулатори от 2.4 волта до 12 волта-изпробвано.
Та въпроса ми е как да по-автоматизирам схемата?Да може да се зарежда с константен ток през целия процес на зареждане(защото в този вид се налага тока да се увеличава поне 2-3 пъти по време на зареждането - поради факта че със зареждането се увеличава напрежението на акумулатора.
И не на последно място да може при достигане на крайното зарядно напрежение да спира заряда на акумулатора
Благодаря предварително на всички !  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 15:50 Заглавие: |
|
|
Ами той отговора на въпроса ти го има на линка, който си дал-стр.95 долу и продължението.......  _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 16:30 Заглавие: |
|
|
Да но не знам от коя книга е тази схема (намерих я из нета) |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 17:14 Заглавие: |
|
|
| Книгата е " Електроника за свободното време "от Петър Величков и Владимир Христов, но я имам само на хартиен носител и нямам скенер под ръка. Ако някой я има в електронен вид, може да ти помогне. |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 17:39 Заглавие: |
|
|
Ето я...  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 18:25 Заглавие: |
|
|
БЛАГОДАРЯ МНОГО  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 19:53 Заглавие: |
|
|
Разгледах схемата на автоматичното зарядно , но за съжаление няма да ми свърши работа тъй като и при нея тока на заряд не е константен
Главното и предимство е че автоматично ще изключи акумулатора при достигане на някакво зададено напрежение.Аз ще ползвам зарядното за акумулатори от 2.4 до 12 волта.
Приемам всякакви мнения и препоръки как да доработя схемата така че през целия процес на зареждане тока да е еднакъв  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 20:20 Заглавие: |
|
|
| adrian87 написа: | ...така че през целия процес на зареждане тока да е еднакъв  |
За да имаш константен ток се прави генератор на ток.
Но аз не знам да има какъвто и да е тип акумулатори за които да се препоръчва такъв режим на заряд. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 21:02 Заглавие: |
|
|
| Необходимото условие за протичане на ток между две точки е да има разлика в потенциалите. При положение, че ограничаваме горната граница на потенциала (напрежението) на акумулатора как можем да потдържаме еднакъв ток в началото и в края на заряда, когато потенциалите вече се изравняват. Очевидно за да постигнем това трябва да заредим акумулатора до по високо напрежение (да го презаредим), което пък е вредно за него. |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2011 21:11 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Приемам всякакви мнения и препоръки |
Виж тая схема с LM 350 дали не е по-подходяща , но идеята с константния ток не е добра |
|
|
 |
|