| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RevolutioNoice Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Май 28, 2011 10:40 Заглавие: Принцип на работа на схемата ? |
|
|
| Ако може някой да ми обясни подробно принципа на работа на тази схема, защото много ми трябва! http://jap.hu/electronic/wirescan.gif |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 28, 2011 14:49 Заглавие: |
|
|
Ако беше казал моля щях да я обесня подробно .. но без моля не ща.
Иначе това е някакъв индикатор на ниво с две думи .. нивото се регулира от потенциометъра един вид му се задава праг на сработване .
Виж можеш да го ползваш за индикатор на музика ... да мига на честотата филтрирана от RC групите  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 28, 2011 22:44 Заглавие: |
|
|
Ей това е да знаеш!С две думи да обясниш всичко,даже и това дето не ти е ясно!После модераторите били зли.Зли ще са ами,и аз ставам такъв след като прочета такива неща  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 29, 2011 15:26 Заглавие: |
|
|
| Да .... ! То схемата била за търсене на проводници в стената с високоомен вход ,детектор и индикатор ,пък каква идея дадоха по-горе -мани мани ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Май 29, 2011 18:28 Заглавие: |
|
|
Преди доста години се сблъсках с тази схема в един автомобил.Тарикатът беше вързал в изхода реле вместо светодиод и ползваше единият контакт на релето за самоблокирането му,а другият-да му прекъсва запалването.Сензорът-старателно замаскиран на централната конзола май около пепелника.Купува човекът колата-гледали,пазарили се,харесала му и станала сделката.Продавачът оказал съдействие в КАТ,имал хора там и набързо я оправили.Изкарал я навън,качва се новият собственик и си идва в Провадия.Спира пред тях,излизат жената,децата-радост!Ще се разхождат,естественНо Качва се нашият,върти,ама не пали.Ужас!А сега де!Звъни във Варна-никой не вдига телефона.Дойдоха,взеха ме-гледаме и чудим.Ще пада работа.Няма аларма,човекът нищо не знае.По едно време стана връзката по телефона и се оказа "скрито копче".Каза ни човекът де да пипаме,да слушаме щрака ли релето и тогава да въртим.Та ми стана интересно,намерих "имобилайзера" и се оказаха два транзистора на една платчица и едно метално топченце като главичка на пирон дето трябва да се пипне,за да щракне...Та тогава прозрях колко ядове може да създаде на апашите една такава измишльотина-нестандартна и непозната... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
asenc Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 03, 2011 21:36 Заглавие: |
|
|
Чрез полевия транзистор се се образува високо омен => високо чувствителен вход (работещ в ключов режим), C1 е постоянно токов филтър (пропуска само променливотокови сигнали), D1,2 одразуват защита от самовъзбуждане (ако не греша), C2 високо-честотен филтър, R3 определя преднапрежение на базата на краиният съствен транзистор, Т2,3 съставен транзистор работещ в ключов режим, Д3 е светодиод, R4 е баластно съпротивление към D3.
дано съм помогнал с нещо
и дано не съм ви объркал. _________________ човек живее само в сегаштния момент,всичко останало или вече е минало или неизвестно дали ще бъде...Марк Аврелии |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 03, 2011 22:04 Заглавие: |
|
|
| Объркал си се (до R3 нямаш нищо вярно), не обърквай и питащия. |
|
|
 |
Silversound Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 8:35 Заглавие: |
|
|
Преди 15-тина години и аз правех подобни имобилайзери,самоче по културна работа с някакъв тригер (по спомени).
Може и на мое устройство да е попаднал клегата
Имам останали 20 тина платки със солдер маска и бял печат даже. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 19:52 Заглавие: |
|
|
Сензора може да е от типа на пиезоелектрическите шокдатчици - с изход променливо напрежение , може да е също така всякакъв друг генериращ променливо напрежение .
То се усилва от полевака , а с тримера се "наглася" ниво на сработване . С1 е разделителен , а с диодите се извършва изправяне на напрежението , C2 e филтриращ . Цялата група C1 , D1 , D2 като че ли дори се явява удвоител на напрежение , но това не е съществено в схемата .
R3 e "разреждащ" за кондензатора C2 и R3*C2 образуват някаква времеконстанта , това е времето през което веднъж задействана схемата остава така и без сигнал от сензора - "памет" . Това време щеше наистина да е близко до въпросната времеконстанта , ако в изхода имахме не дарлингтона по схемата , а примерно MOSFET или друг полеви транзистор с голямо входно съпротивление , иначе двата последователно свързани PN прехода (паралелно на C2) също участват в тази времеконстанта .
В колекторната верига на Т2 има ламБа , това е ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 22:37 Заглавие: |
|
|
C1,D1,D2 са си точно удвоител на детектираният сигнал,С2 го филтрира до известна степен-това зависи от стойността на кондензатора,а R3 осигурява пълното запушване на транзистора при липса на сигнал или много малък такъв.Приложението на схемата е многопосочно,важното е да се разбере как аджеба действа. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
|