|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 22:17 Заглавие: |
|
|
| devilxp1 написа: | | Ако правилно съм ти разбрал схемата дадена преди два-три поста ситуацията е следната .Сензорът който си вързал към един от входовете на ардуиното при подаване на сигнал от него, да затваря някой изходен порт ,който да затвори контактната верига на релето ,което пък ще прехвърли предварително ШИМ модулиран сигнал към мотора,и явно се чудиш дали токът които дава един изход на ардуйно порт е достатъчен зада задейства управляващата верига на релето! |
Разбрал си ме просто брилянтно
ELP също много добре ме е разбрал - Имам си ШИМ с който ще си управлявам мотора. М/у шим-а и адруиното няма абсолютно нищо общо.
Просто искам някакво електронно реле, което да издържа 5, 10А и това е всичко.
devilxp1 има ли някакъв начин да не се използва механично реле? Искам по възможност това нещо, което се слага към ардуиното и пуска и спира верига да е електронно.
То ако ползвам реле - ще си сложа две релета едно след друго и си решавам проблема.
Ардуиното ще включва едно мъничко 5-волтово реле, а то ще включва едно 12-волтово, което вече ще издържа необходимия ток. _________________ Начинаещ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
disela Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 22:54 Заглавие: |
|
|
| Добре, а само с транзисторен ключ, няма ли да стане ? |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 07, 2011 23:30 Заглавие: |
|
|
Ами сигурно ще стане Както казах още в началото не разбирам много. Мога да направя някаква схема ако ми кажете, но аз сам не мога да я измисля. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 12:14 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Всъщност ще спирам и пускам веригата м/у ШИМ и електродвигателя. Ако това има значение (т.е. тока няма да е постоянен, а не е на импулси). |
Ако не дадеш по точно как е вързан шима няма как да получиш отговор . При управление с транзистор ти трябва някаква галванична връзка между масите ,иначе си търси SSR (Solid State Relay) ако нямат никаква връзка или си слагай обикновено реле ,ще издържи . |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 08, 2011 12:36 Заглавие: |
|
|
Добре, ще се оправя. Благодаря за помощта. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 09, 2011 17:41 Заглавие: |
|
|
Ако твърдо държиш да използваш реле,то мога да ти предложа заместител на механичното реле с електронно реле.
Можеш да потърсиш следното електронно реле- SHARP S202T01 !
Можеш спокойно да му подадеш 5 волта на +- веригата и да управляваш изходен товар с напрежение до 260 волта и ток 2 ампера.Но разбирам ,че на теб ти трябват поне 5 ампера,SHARP имат подобно реле от същата серия държащо до 8 ампера ,но цената му е 8 лв.
Използвам подобни релета когато ми е необходимо бързодействие което обикновените релета не могат да ми дадат !
Важно е да знаеш ,че ако използваш подобно реле задължително трябва да имаш резисторче вързано преди входният сигнал да се подаде на +- веригата ,за да ограничиш тока към вътрешният диод !
Недостатък на тези релета е относително високата им цена струва 5.50лв |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|