Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся управляваща схема
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Авг 21, 2011 21:55    Заглавие: Отговорете с цитат

IAmLegendLX написа:
Захранвам с 12В изправено и стабилизирано напрежение (дали е от това?)

Това е единия от проблемите, както е писал lenko71 - в най-добрия случай, при определено положение на потенциометъра, ще получиш отпушване на тиристора и толкова.
Второ - само с мултицет няма да стане. Трябва да имаш товар по-голям от тока на удръжка на тиристора (щом лампата свети постоянно, най-вероятно е достатъчна като мощност). И тогава прави измервания с мултицета.
И малко във връзка с:
RC написа:
Проблема идва от това, че не знаеш що е то тиристор и как той се управлява.

Че е така, така е.
Въпреки, че форумът е насочен към професионалисти, очевиден е големият интерес от начинаещи. Защо не се направи раздел "За начинаещи", "Първи стъпки", "От гората съм, но ме влече..." Smile например, за да могат и прохождащите в областта на електрониката евентуално да научат нещо.
Нека не забравяме от къде сме тръгали и ние, и който има желание, да помага на ентусиастите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 21, 2011 22:44    Заглавие: Отговорете с цитат

мульо, аз много добре знам от къде съм тръгнал - години без интернет и практически без компютри.
Без каквито и да било форуми "професионални" (този е далеч от това определение особенно в последно време), полупрофесионални и за хванати от гората....
Винаги в това което пиша съм се стремял "да дам въдицата" и винаги съм избягвал да давам уловената риба.
Ако това е така
мульо написа:
....прохождащите в областта на електрониката...
то съм сигурен, че съм написал повече от достатъчно.
Не е никакъв проблем да потърси и да разбере къде бърка.
Темата е на втора страница и от "помоща" която се оказва не виждам каква е ползата за питащия?
Виждам, че той чака да му се даде и на първото което му е дадено е решил да прояви творчество - защо - не е ясно.
Вероятно защото така му е било по-лесно.
Без да се вложи капка мисъл по въпроса.
Та, мисълта ми е, че само с "дайте" - може и да свърши в конкретен случай някаква работа, но принципно не става.

П.П. Както се казва - нищо лично нито към питащия, нито към тези които "помагат".
IAmLegendLX
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 22, 2011 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес направих проба с 16V променливо напрежение и товар електродвигател. Резултата е доста добър. Благодаря на всички!

Малко офф-топик.
RC, уважавам решението ти, да насочваш къде трябва да се "пипне", а не директно къде е проблема. Времето в което ти каза, че си започнал може да е нямало компютри, форуми и т.н., но предполагам е имало достатъчно нагледна литература и хора към които да се обърнеш. Да, признавам не съм професионалист и да, едва ли ще стана голям разбирач в електрониката, но едва ли идеята на форума е да се съберат 100 или хайде 1000 човека които "чаткат" екектрониката и да си развиват теории или по-хубаво да творят разни полезни нещица, а напротив мисля че, функцията на форума е за всякакви въпроси с електрониката.

Главно попитах къде бъркам, защото мислех че имам проблем със схемата в CAD програмата, но ето, уви, къде бил заека.

Темата е изчерпана за мен и отново благодаря на всички! Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети