Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за положението на скоростите на Suzuki
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dobidob
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2012 11:59    Заглавие: Схема за положението на скоростите на Suzuki Отговорете с цитат

Може ли на тази схема вместо светодиодите да бъде използван 7 сегментен светодиоден идикатор и как трябва да се направи ако е възможно.

http://www.badongo.com/pic/14786436

Забележки:
Тази схема е пример за това как може да се изгради по-висока скорост индикатор за мотоциклети Suzuki, които имат сензор OEM предавка позиция (GPS). По същество това използва за сравнение, за да се сравни напрежение идва от GPS с предварително определени нива и тогава ще обосновем отрицателен извод на съответния светодиоден на дисплея. Светлинният индикатор ще бъде осветена в непрекъснат стил (например: 1-во ще светне 1 светодиод, 2-ри ще светне на 1 и 2 LED, трета ще светне на 1-ви 2-ри и 3-ти LED, и т.н. и т.н.

Едно обяснение на отделните части изисква:

U1 = 5V регулатор, така че референтни напрежения не се променят с източник на напрежение.

R1-R7 = резистори образуват стълба, който разгражда на 5V от регулатор на напрежението (U1) в референтни сигнали, за да се определи какво напрежения на LM339AN ще използва, за да обосноват всеки съответен светодиод. Важно е да се използва 1% резистори, за да се уверите, ще получите точните напрежения референтните, защото в по-високите предавки на сигнала е много тясно и там не е много разлика между напрежения:
Изходните напрежения от сензора са както следва
1-вия съоръжения = 1.782v
2-ри предавка = 2.242v
3та предавка = 2.960v
Четвъртия съоръжения = 3.630v
5-та предавка = 4.310v
6-та предавка = 4.660v
Неутрално = 5.000v

Сравняваните продукти в тази верига ще се включи всеки светодиод, както следва:
1-вия LED = нищо повече от 1.022v
2-ри LED = нищо повече от 2.043v
3та светодиод = Всичко над 2.660v
Четвъртия LED = нищо повече от 3.356v
Петият LED = нищо повече от 4.052v
Шестия LED = нищо повече от 4.526v

С тази настройка, Неутрално ще светват всички 6 светодиода, защото тя е над 4.526v. Това обикновено не е проблем, защото е трудно да се бърка 6-та предавка и неутрален. Той може да бъде полезно, защото тя ще ви даде индикация, ако има фалшиво неутрален ситуация. Всички светлини ще трепти и като превключите предавките, защото за един кратък миг са в фалшиво неутрален.

R8 и R13 са ограничаване на резистори за всеки светодиоден дисплей. Това е да контролира яркостта на LED и също така предотвратява LED от черпи твърде много ток и изгаряне.

Предварително благодаря.

Exclamation Arrow Коригирай си заглавието с нещо по-смислено Exclamation

Последната промяна е направена от dobidob на Пон Мар 05, 2012 12:37; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2012 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре дошъл!

Може и да може, ама можеше и ти да се постараеш да дадеш обяснение какво точно ти трябва да прави схемата.... Колкото по-ясно си зададеш въпроса, толкова по-голям е шансът да получиш точен отговор. Idea

Най-лесното изпълнение е от всеки изход за светодиод (1-6) да сложиш съответен брой диоди (прим. 1N4148) според сегментите, които искаш да светнеш. Диодите - в посока към компаратора и резистор последователно на всеки диод и оттам към извода на сегмента. Индикаторът трябва да е от тип с общ анод. Ще имаш доста (27 бр. за цифрите от 1 до 6) диоди с резистори, но пък е най-бързо за изпълнение с подръчни материали и минимални познания.

Дадената схема е доста теоретична. Ако успееш да намериш в БГ всичките тези стойности на резистори.... Twisted Evil
Ако е за скорости на автомобил, трябва на скоростната кутия да си сигурен, че го има сензора, иначе до никъде няма да стигнеш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dobidob
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2012 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега благодаря за бързия отговор.Допълних поста с информация за схемата.Превода не е добър,но смятам че се разбира за какво става въпрос.Схемата е за положението на скоростите на мотор Сузуки.Мотора има датчик за положение на скоростите ,като за всяка скорост съпротивлението на датчика е различно.За елементите наистина е съмнително дали ще ги намеря всички.Би ли начертал как трябва да изглежда това което си обяснил в твоя пост и точно какви елементи трябва да се използват.

Още малко информация: http://www.bluegauges.com/gearindicatorplans.htm
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2012 19:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно тази схема ли трябва да преработваш и защо ти е да усложняваш всичко, след като има готови със 7-сегментен индикатор? Разгледай, например това или това. Умишлено второто е на руски, защото има линк към оригинала, на англииски ако го предпочиташ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobidob
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 05, 2012 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ти за предложенията.Тази първата схема я знам,но при нея се налага да се направят изменения по датчика,а той е залят и не искам да го развалям.Освен това подава и сигнал към електронния блок.При другата схема пак трябва да се слагат допълнителни работи.На тази моята не ми харесва само индикацията и ме интересуваше дали може сравнително лесно да се преработи.но явно няма да стане .Так ,че май ще си я направя както си е, макар че много ме съмнява че ще намеря всички елементи.
Върнете се в началото
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Вто Мар 06, 2012 1:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Напротив. Много лесно може да стане. Първо сигналите от диодите ги посрещаш с един преобразувател от десетичен в двоичен код от типа 74147. След него слагаш преобразувател от двоичен в седем сегментен код от типа 7446 и накрая седемсегментен индикатор. Разгледай дейташитите на двата преобразувателя. Може да е необходимо до сложиш между тях инвертори. Много по елегантно може да стане с някой PIC , но ще трябва да пишеш програма която все пак е елементарна.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 06, 2012 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди 15-на години имах едно SUZUKI (GS 400 или нещо от сорта) , но защо ли в спомените ми светеха цифри дали бяха подсветка от лампички ... но съм почти сигурен че нямаше диоди. А мотори съм имал доста, затова ми се губят спомени.
Върнете се в началото
dobidob
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Мар 06, 2012 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мене ми харесва идеята с PIC ,но познанията ми далеч не стигат до там за съжаление.Всъщност познанията ми са доста повърхностни.Затова се надявах някои да каже какви елементи да използвам и как да ги използвам,както между другото ти си направил.Благодаря ти за предложенията.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 08, 2012 14:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
И на мене ми харесва идеята с PIC

Ето ти написано за прословутия PIC Twisted Evil
Цитат:
но познанията ми далеч не стигат до там за съжаление

До тук трябваше да ми стане ясно че усилията ми са напразни Twisted Evil
Цитат:
Затова се надявах някои ...

Предпочитам Аз да съм до тука.
Или най-малкото още , ако някой се навие да ти помогне, ще разясня как да се използва кода.
Върнете се в началото
dobidob
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 08, 2012 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за отделеното внимание.Предложенията ви много ми помогнаха.Намерих решение как да стане.Темата може да бъде изтрита ,преместена или както модератора сметне за добре.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети