| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jylturko Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 20:55 Заглавие: Вътрешно съпротивление? |
|
|
Здравейте.Искам да попитам ако може някои да ми даде точен отговор на тези въпроси:
На какво се дължи това ,че амперметъра има малко вътрешно съпротивление?
Същото важи и за голямото вътрешно съпротивление на волтметъра.Защо?
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 20:58 Заглавие: |
|
|
| Нищо, което в учебник по електротехника не го пише. Що не поразлистиш един? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 21:24 Заглавие: за VA |
|
|
| Амперметъра го правят от къса и дебела жица, а волтметъра - от тънка и дълга ! |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 21:38 Заглавие: |
|
|
Ще се опитам да го обясня простичко. За да бъде точно едно измерване е необходимо измервателният уред да не променя параметрите на веригата, в която е включен. Да вземем за пример амперметъра. Той измерва тока във веригата, който според закона на Ом зависи от напрежението на източника и съпротивлението на консуматора. Тъй като амперметърът се включва последователно във веригата, неговото съпротивление се добавя към останалите и влияе на тока. Ако съпротивлението на уреда е малко, малка ще е и грешката, която той внася. Как стои въпроса при волтметъра се опитай да си обясниш сам. _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 21:43 Заглавие: |
|
|
| Нищо от гореописаните . Основното , поради което тези уреди имат съответните ниско и високо съпротивление е идеята да оказват минимално влияние върху измерваната верига . Иначе , по принцип една системка от 50 микроампера/500 ома , например - с успех може да се превърне както във волтметър 50V, с добавъчно съпротивление 1 Мом, или в амперметър 50А със шунт 0.5 ома . Колегата по горе малко ме изпревари . |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 22:44 Заглавие: |
|
|
| Защото ако си включвал амперметър на мястото на волтметър можеше да видиш резултата, ако останеш жив. ))) |
|
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 23:22 Заглавие: |
|
|
| Ще остане жив. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2012 11:13 Заглавие: |
|
|
| По принцип включването на амперметъра или волтметъра влияе на самата схема и параметрите и без тях са малко по-различни, но в момента в които са включени уредите те са си такива каквито се показват от тях. Какво имам в предвид, във една верига ако се включи амперметър тока се променя, малко намалява но амперметъра го показва такъв какъвто е в момента когато той е закачен във веригата. Ако го махнете ще е малко по-голям. Ако например зареждате акумулатор, по-добре е да го оставите вкючен във веригата. Аз например съм включвал два амперметъра и тока който показваха намаля. Но това е действително вярно, та в този смисъл не може да се разглежда като "грешка" |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2012 12:51 Заглавие: |
|
|
| То целта на уреда е да покаже каква е стойността, когато не е включен във веригата. Затова стремежът е минимално да влияе. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2012 13:27 Заглавие: |
|
|
Е аз имам едно зарядно на което амперметъра седи постоянно включен, също и един лабораторен токоизправител. Зависи според случая.
Виждал съм схема на регулируем стабилизатор, като обратната връзка е след амперметъра, за да не влияе той на изходното напрежение. |
|
|
 |
|