| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mitre Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 14, 2013 12:51 Заглавие: проблем с дисплей |
|
|
Направих тази схема http://radiokot.ru/lab/controller/10/03.gif
програмирах чипа,но на дисплея нищо не изписва
може ли проблема да е в hex файла защото дисплея не е същия като на схемата |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 14, 2013 13:08 Заглавие: |
|
|
След като дисплея не е същия, сигурен ли си, че си го свързал правилно. Това, което се продава на пазара в БГ иска GRD на 1 и 16 и Vcc 2 и 15. По принцип за този тип дисплеи има стандартни библиотеки, но когато братята китайци(или там тайванци) си направят свободно съчинение по темата е възможно стандартните библиотеки да не работят. Възможно е да трябва pull-up или pull-down!
Дай повече подробности! |
|
|
 |
mitre Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 14, 2013 13:28 Заглавие: |
|
|
дисплея който съм сложил е DEM16216SYH-LY/V а по схема е HD44780
вързал съм го правилно 1-маса 2+ на там е както трябва обаче ме мъчи това връзване на 4 и 8 бита |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 14, 2013 14:59 Заглавие: |
|
|
| mitre написа: | | дисплея който съм сложил е DEM16216SYH-LY/V а по схема е HD44780... |
HD44780 е контролер за управление на LCD и комуникация по шина (4 или 8 битова) за връзка с друг контролер и/или устройство което да му "казва" какво да изпише на дисплея в конкретна позиция.
DEM16216SYH-LY/V... е LCD модул който включва в себе си самия дисплей и контролера за управление (горния или подобен негов аналог).
Това което е казано в статията (към която можеше да дадеш линк, а не само към схемата) е, че се ползва едноредов, а този който ползваш е 2 х 16. Но и това не е най-важното в случая.
За да не ти показва нищо има няколко варианта на първо време:
- тотално нещо си объркал при свързването
- какво е напрежението към 3-ти крак на модула (което е контраст). Променяйки това напрежение с тримера нещо по дисплея променя ли се? Дори и да няма комуникация при захранен модул, променяйки напрежението към 3-ти крак в едно от крайните положения трябва да виждаш знакоместата (дори и само като точки без смислена информация).
- контролера ATmega дава ли признаци, че нещо прави? Работи осцилатора, чете бутоните, нещо става ли на изхода към управлението на нагревателя (там трябва да има ШИМ), нещо на краката към LCD модула (погледнато с осцилоскоп) .... и т.н. ?
П.П. И не е лошо да си оправиш заглавието. Това "проблем" хич не е информативно, а и едва ли проблема е точно с дисплея. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
mitre Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 14, 2013 15:08 Заглавие: |
|
|
бутоните работят ,поне по зумера разбирам контраста се регулира ,а до тригера не съм стигнал защото се ядосах на дисплея
това е схемата http://www.radiokot.ru/lab/controller/10/ с hex файловете аз само дата съм сложил в чипа не знам да не се слагат всичките четири или са три |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 14, 2013 18:26 Заглавие: |
|
|
| Каква дата си сложил!? Трябва да запишеш в чипа hex-файл и то само един, как ще сложиш няколко!? |
|
|
 |
zhivko Нов потребител

Регистриран на: 10 Яну 2007 Мнения: 30 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Съб Юли 27, 2013 17:03 Заглавие: |
|
|
| Трябва да се програмират двата файла: с разширение .hex и .eep |
|
|
 |
mitre Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 27, 2013 21:35 Заглавие: |
|
|
оправих го тръгна.
Благодаря.
Сега имам проблем с pic16f628a Имам два pic16f628a и ги програмирам с brenner8 на единия програмата показва 2kWord flash и 128 byte eeprom той се програмира няма грешка обаче на другия програмата показва
1kWord flash и 64 byte eeprom и не иска да се програмира.
Дали е изгорял и ще ходи в кофата? |
|
|
 |
|