Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стартерен акумулатор - напрежения и капацитет.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 20, 2013 20:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих мястото, където бях чел за капацитета. http://www.fiat-bg.org/index.php/solutions/84/77-accu

Ако го сложите просто така (защото ги дават сухозаредени) остава на 80% капацитет до края на живота си (източник YUASA).

Това е основната причина за тази гимнастика, която правя сега с акумулатора, а YUASA според хората, с които съм говорил, са едни много добри акумулатори. Япончетата заводски слагат YUASA на Honda CR_V.
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Сеп 20, 2013 22:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ахааа... Много хубаво четиво. Дано да отчиташ факта че писано когато ти не си бил още и в проект. Много от нещата важат в пълна сила но това за което говориш не е едно от тях. По-нагоре ти казаха да не вярващ на всичко написано в Интернет. За всеки акумулатор си има заводски спецификации на препоръчваните режими и експлоатация. Тях трябва да четеш.
Пък и цитирания форум е малко ... Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 20, 2013 23:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Може би най-важното от нещата, които трябва да прочета, е написано между редовете, а именно, че производителите много се стараят акумулаторите им да изкарват малко над гаранционния срок, и като гледам цените се въртят около 50 лева на година гаранция, т.е. акумулаторите с две години гаранция са по 100-тина лева, а тези с три години - по около 150.

А нещата, на които времето е отминало, в това четиво са ясни.
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 20, 2013 23:32    Заглавие: Отговорете с цитат

http://hdbox.bg/w/uc-a40edf6d?set_accept=1
Заслужава си гледането.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Сеп 21, 2013 7:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Този проблем не съществува, ако става дума за сухозареден акумулатор, в който никога още не е наливан електролит.

Що ли ми се струва , че по пазара не се продават такива сухозаредени акумулатори ? Ако всички разсъждения по-горе са за такива/което е твърде вероятно/ , те изобщо не важат за тези със готов електролит . Поне аз смятам така .
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 21, 2013 8:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди години масово се продаваха сухи акумулатори които трябваше да се налеят с електролит от търговеца. Така се удължаваше срока на съхранение преди да бъдат продадени но и тогава по спомен трябваше да не се съхраняват повече от 18 месеца. Заливал съм и съм зареждал такива след няколкогодишен престой в склада и не е имало проблем с тях.
Сега ако намериш такъв на пазара май ще е екзотика.
Върнете се в началото
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 21, 2013 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти остави екзотиката, ама зарядното, няма да споменавам марката за да не се брои за реклама, или антиреклама, има два режима на работа. Нормалния, и един, който е обозначен със снежинка, за по-тежка ситуация. Е... в единия режим зарежда до 13 волта, а в другия до 13,10-13,15 волта.
13,8-те волта, на които зарежда автомобилната система на това зарядно ги нямам, и ще взема нещо друго, за да го дозаредя.

И след това ще пиша за резултата.

Поправям се - на автомобилната инсталация са измерени 14,1-14,2 волта при 1500-2000 оборота.

Последната промяна е направена от Jet на Чет Сеп 26, 2013 6:28; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 21, 2013 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Jet написа:
13,8-те волта, на които зарежда автомобилната система на това зарядно ги нямам, и ще взема нещо друго, за да го дозаредя.

И след това ще пиша за резултата.

Ако на автомобила измерим зарядка 13.8V ще влезе в сервиза за ремонт на алтернатора.

Зарядното трябва да осигурява поне 14.4V !
13.7-8V се ползва за подзарядка на геловите акумулатори а не за зареждане на стартов акумулатор.
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 21, 2013 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Nimi написа:

Преди да прочетеш думите ми, дебело искам да подчертая, че не си и помислям да се заяждам, да се правя на велик, да се надприказвам и каквото още се сетите.

Името Стоян Гишин означава нещо, когато говорим за акумулатори. Четох преди време едно книжле, писано от него, което ми подари лично той (отидох в работилницата му във ВМЕИ-то да питам нещо, заприказвахме се, и като си тръгвах той извади въпросната книжка и ми я подари).
Не можах да я намеря тия дни, но имам спомени за една температурна характеристика, която характеристика дава максималното напрежение на заряд на оловния акумулатор, в зависимост от температурата на околната среда.
Нека не забравяме, че през зимата, макар и да е студено, като поработи двигателя, в двигателния отсек става достатъчно топло. А в онази характеристика (ако намеря книжката обещавам да снимам страницата и да я постна), с увеличаване на температурата, напрежението намаляваше.
Та в това направление на размисъл си задавам въпроса дали през лятото, когато температурата в двигателния отсек в слънчев ден може да достигне поне (не съм мерил, но предполагам) 50-60 градуса по целзий, тези 13,8 волта няма да се окажат даже повече, от колкото е нужно?
А през зимата?

Няма смисъл да се опитвам да изстискам спомени. Или ще изровя книжлето, или ще намеря друг начин да си набавя инфото, което търся. А на който му е интересно да чете - ще пиша. Само не обещавам да съм много бърз.
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 21, 2013 23:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Всички дадени параметри за заряд на акумулатор обикновено се дават при температура 25 градуса. От нея зависи гъстотата на електролита и напрежението. Никой не е твърдял друго. Едно бегло четиво:
Полезно четиво за акумулатора
Един добър заряд става на самия автомобил. Много рядко домашно зарядно ще го зареди така, както ще се зареди на самата кола.
Като искаш да имаш читав акумулатор си карай колата редовно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети