Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Включване на усилвател заедно с телевизора
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
uBoTo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 12:50    Заглавие: Включване на усилвател заедно с телевизора Отговорете с цитат

Здравейте! Имам телевизор Самсунг на около 2 години, който има 2 USB-та, а също така и стар транзисторен усилвател без дистанционно. От скоро реших да си използвам усилватела, като прекарам звука от телевизора през него. Тъй като усилвателя няма дистанционно, е необходимо да се ходи до него и да се спира ръчно. Идеята ми е да направя автоматизиране - при включване на телевизора да се включва и усилвателя, при изключване на телевизора да се гаси и усилвателя. Към момента съм се спрял на 2 варианта: 1 - да си правя приемник, който да се задейства от сигнала на дистанционното за телевизора; 2 - да използвам 5V от USB-то на телевизора. Втория вариант ми допада повече, но при него до колкото разбрах трябва да "изолирам" добре USB-то от останалата част, която включва усилвателя, а не просто да сложа реле+диод. Идеята ми е по възможност да не ползвам външно захранване за реализацията. Ще съм благодарен ако някой сподели как се е справил с тази ситуация и евентуално примерни схеми/решения. Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да се направи с реле. Какво те притеснява. 5волта отиват само до бобината на релето, а контактите превключват захранването на усилвателя. Може да го направиш и с оптрон. Има оптрони светодиод/симистор.
https://www.google.bg/search?q=optron+diod+tiristor&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PYuUUvauJ8Xy4QSft4GIDA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=631 Ето примери за директно комутиране галванично разделено.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 14:06    Заглавие: Отговорете с цитат

http://kripton2035.free.fr/Master-Slave/ms-redcircuits.html
Върнете се в началото
uBoTo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 17:21    Заглавие: Отговорете с цитат

shri, притесняваме какво може да се случи при пускане/спиране на релето ако няма галванично разделяне.. От линка, който си ми дал има основно разни графики.

ststefanov, много добра идея! Лятото видях готов такъв разклонител на Legrand. Много е хитро, но не ми стана ясно при какъв ток сработва схемата (все пак в standby има консумация телевизора), която си ми дал, както ме притеснява и следното в статията:

Цитат:
Unfortunately, in modern devices like computers, monitors, CD players, recent radios and TV sets (usually powered by means of internal "switching" supplies), the power switch does not completely isolate the internal circuitry from the mains, as transient suppressors and other components remain on circuit. This causes a very small current to flow across the sensing circuitry, but sufficient to trigger the output Triac.
Therefore, the switched devices will remain always on, no matter if the control appliance is on or off. This could also happen when devices connected to the mains by means of plug-in power supply adapters are used as control appliances, due to their lack of a mains switch.
In spite of this restriction, the circuit can be still useful, due to the high number and variety of devices allowing impeccable performance when they are plugged in the Control Socket.
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 17:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
притесняваме какво може да се случи при пускане/спиране на релето ако няма галванично разделяне..

Точно това е идеята на релето или оптрона - да има галванично разделяне - и тогава няма да се притесняваш .
Има и трети вариант:
https://www.google.bg/#q=audio+signal+detector
Успех!
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

За по-малък товар би трябвало да стане по-чувствителен триак или да се сложи по още един диод последователно (така ще станат направо 2 греца).

За елиминиране на сработване от stand-by захранвания бих пробвал с резистор, включен паралелно на диодите.
Върнете се в началото
uBoTo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 18:29    Заглавие: Отговорете с цитат

gakal, предложения вариант с аудио сигнала не ми допада в моя случай.

ststefanov, тоест още един резистор паралелно (вляво от R1 на схемата) на диодите? Или промяна на стойността на R1? С какъв резистор е рационално да се опита според теб?

Намерих статия за задействане през USB - http://jondontdoit.blogspot.com/2012/07/turn-on-devices-with-your-tv.html Тъй като според мен няма да има нужда от таймер и т.н., дали няма да може да се получи ако ползвам лявата част от схемата - само резистора R1 (който не ми е ясно защо се използва точно там) и оптрона, като след оптрона си закача едно реле и за него усилвателя?
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Ное 26, 2013 18:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбира се, че ще стане ако транзистора на оптрона издържи тока на релето. А резистора е сложен там за да ограничи тока през оптрона - все пак USB- то дава 5 волта.
Върнете се в началото
uBoTo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 02, 2013 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте отново! Спрях се на схемата, която ststefanov даде. Накупих си всички елементи, но триака е BTA08-600A, чийто гейт сработва при до 1,2V (а не при до 2). Незнам дали това оказва влияние на схемата, но тя НЕ РАБОТИ. Тъй като не ми беше ясна работата на триака, затова не можах да се оправя. След като направих схемата, включих т.нар. разклонител в 220В мрежа, при което на управляващия и управляваните контакти имаше напрежение. До колкото разбирам от идеологията на схемата е, че при спад на напрежението се подава сигнал към гейта на триака, който отпушва веригата и така се подава напрежение към управляваните контакти. В случая обаче, напрежение винаги има към управляваните контакти. Пробвах с 50 и 200 ома съпротивление преди гейта - едно и също е. Ще съм благодарен ако някой сподели мнение и предложение преди да тръгна да меря къде какво става.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 02, 2013 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Колко волта имаш върху диодите?
С този триак 4 диода (т.е един грец) би трябвало да са достатъчни.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети