| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 18:26 Заглавие: Импулсно захранване на 2 x 10w LED |
|
|
Здравейте ,
имам едно въпросче , за захранването на 2х10w LED .
Върти ми се една идея да ги захранвам импулсно примерно на 1khz , така че като свети едната другата да не свети и обратното . Така примерно може да ги захранвам с по-слабо захранване а и ще греят по малко. Идеята е да се използва факта, че човешкото око има възможността да различава редуването на светване и гаснене до към 50-100hz (това знам че е в сила за индикаторните елементи ). Въпроса ми е това ще сработи ли за мощни диоди Да ги захранвам с 10w а пък да светят като за 20w
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 19:05 Заглавие: |
|
|
| Айде сега глупости. При такава постановка светлинния поток на една лампа ще е 50% от номиналния теоретично. Практически може да се окаже и по-малко тйй като не е линеен спрямо тока. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 19:11 Заглавие: Re: Импулсно захранване на 2 x 10w LED |
|
|
| besriworld написа: | | човешкото око има възможността да различава редуването на светване и гаснене до към 50-100hz |
Вчера прочетох, че реагира и на 200-300 hz. А няма да се изненадам, ако има реакции и на повече. LED нямат светлинна инертност, каквато има нажежаемата жичка на обикновените крушки, и не се знае какъв ще бъде резултатът.
Освен това май някъде четох, че светодиодите не обичат импулси в тока, и това съкращава доста сериозно живота им. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 19:46 Заглавие: |
|
|
Ами не е точно така.
Спомни си как работят седемсегментните светодиодни индикатори при динамична индикация (в часовниците например).
И нито забелязваш трепкането, нито им съкращаваш живота |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 20:40 Заглавие: |
|
|
Това за пулсациите на тока го казваше човек, който работи във фирма, която се занимава с проектиране и изработка на осветителни тела със светодиоди.
Не съм специалист по светодиоди, но в други области при различна мощност, поведението е различно, та няма да се изненадам, ако и тук е така. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 20:56 Заглавие: |
|
|
sathv е напълно прав! Светодиодите ще светят, но яркостта им няма да е максимална - все едно си сложил 5W! Дори да повишиш честотата полза няма да има! Ако те устройва да светят по-слабо давай така. Иначе намери по-мощно захранване!
Поздрави! |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
|
|
 |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 21:41 Заглавие: |
|
|
Ясно , от към захранване няма проблем аз си мислех че може да се по-спести от охлаждане.
Благодаря на всички!
НЕ се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 08, 2014 23:13 Заглавие: |
|
|
Човека е толкова голям, колкото са му големи мечтите.
| Цитат: | | Да ги захранвам с 10w а пък да светят като за 20w | Ей, голям човек си!!! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Яну 09, 2014 1:17 Заглавие: |
|
|
| Само, че ако работят постоянно на 50 % мощност, ще светят повече от този вариант, защото са по-ефективни при по-малък ток. Т.е. besriworld, задачата ти е безсмислена според мен. |
|
|
 |
|