Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Запаралелване на грецове
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 13:44    Заглавие: Запаралелване на грецове Отговорете с цитат

От известно време ме вълнува следния въпров. Удачно ли е с цел получаване на по голям ток за по малко пари да се запаралелят, свържат крак в крак два и повече греца от един и същи модел разбира се. Например да заместя грец от 100 амперови диоди с три 50 амперови греца вързани в паралел. Какво мислите за такава идея удачно ли е или не?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 15:06    Заглавие: Re: Запаралелване на грецове Отговорете с цитат

Всички теории твърдят, че не трябва, заради т.н. thermal runaway.
Виждал съм колеги да използват диоди в паралел, но не при такива мощности, а по-скоро да намалят пада на напрежението върху тях, а от там и загубите (става дума за шотки диоди в ключови стабилизатори).
Диодите задължително трябва да са топлинно свързани (на общ радиатор).
Попаднах на интересна идея - грецовете да се използват като диоди. В един чип те са с доста близки параметри и това би намалило ефекта thermal runaway:
http://electronics.stackexchange.com/questions/50747/bridge-rectifier-in-parralel
Но трябва да са 2 или 4 греца.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 16:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Да и аз за това си помислих. Тъй като диодите не може да са абсолютно еднакви то и ще пекат различно. Тока през тях няма да се разпределя равномерно особенно при големи тоци. То при малки тоци е безсмислено да се прави това. Но при условие, че 4 100А диода струват около 70лв. без радиаторите, а четири обикновени греца КВРС 50А са около 30лв. и по-малко. Се замислих за такъв вариант. Примера който си дал е интересен не се бях сетил да се направи грец от два с окъсени АС изводи. На практика диодите вътре се запаралелват.
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 18:15    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз знам, че за грецове не е препоръчително да се пускат в паралел.
Но по неволя съм го правил като на всеки от изводите съм слагал по 0,1ом/10W. За охлаждането задължително както се каза на един радиатор. Иначе в импулсните при еднопътно изправяне си ги слагат в паралел честичко.
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал съм вместо диод, да се ползва MOSFET, именно заради ниското си съпротивление, при отпушено състояние...

Въпросът ми е: Може ли да се спретне грец, ама със транзистори?

Относно диодите в паралел, идеята с резисторите, да разпределят тока е доста добра, ама при висок ток не мисля, че е удачно... ...В момента се занимавам с едно LED кубче, на което схемата използва два транзистора в паралел, като базите са отделени със 100ома резистори, виждал съм работещ вариант, който няма проблеми...
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
а по-скоро да намалят пада на напрежението върху тях

Демек да намалят потенциалната разлика за преодоляване на бариерата в P-N прехода.
Или ако вържеш 10 диодя в паралел, преодоляването на бариерата в прехода ще стане по малко от 0,5 0,6 волта за силиция. и 0,2 0,3 за германия.
Тва да не са резистори ... Утре отивам да се запиша в 5-клас при по младата даскалица.
Паралелят се само полеваци ...
диоди и биполярни транзистори се паралелят само с изравняващи токовете съпротивления. Много ме радвате ...

Да добавя че се издразних това thermal runaway е малко тъпо, Аз знам положителен и отрицателен температурен коефициент. Добре че не съм учил повече от 8-ми клас.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 19:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Бауууууууууууууу.....Ядосахте старшия Laughing Я си спомнете какво се прави при паралелно свързване на биполярни мощни транзистори! Ами и с грецовете е така. Shri, искам да те успокоя,че ако си мислиш че с тия "50А" грецове ще свържеш двата края,ще останеш разочарован! Хич не им разчитай! Това не са онези грецове,дето ги купувахме от КОНРАД през 90-тте Evil or Very Mad Наскоро се пробвах с един такъв да спретна зарядно за автомобилни акумулатори и въпреки че заковах греца на дъното на ламаринената кутия 10 мунути му бяха достатъчни да не може да се пипа. При заряд примерно 8А. Тъй че си сложи диодите в коравите корпуси и не си вкарвай таралеж в гащите.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Напълно съм съгласен колега и бях почти сигурен, че не е удачно. Но си струва, да се разбере какво мислят и другите. Идеята на колегата от втория пост съвсем не е за изхвърляне със запаралелване на два греца. В някои ситуации това би спасило положението като вариант. Не се ядосвайте и карайте истина се ражда в спора и е полезно за всички, да разберат защо не става. А това, че китайските грецове дет са по магазините са живо менте си е факт. Както и да ги паралели човек пак пекат и пукат.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Idea Arrow Arrow Arrow Научете се да пишете за целта на занятието вместо начина, по който вие смятате че трябва сда станат нещата.
Електрожен ли ще изправяш, що ли Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
al_at
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Мар 05, 2014 21:46    Заглавие: Re: запареляване на грецове Отговорете с цитат

RM,
Диодите работещи при ток, близък до максималния по каталог, имат пад на напрежението в права посока, доста по-голям от потенциалната бариера ( 3-4 пъти). Така, че ако се свържат в паралел два диода, падът върху тях ще намалее. Няма да е два пъти, но ще е значително. Разбира се, ако вържем 10, няма да падне 10 пъти, а ще се доближи до бариерата. За изравняващите резистори - разбира се, че е по-добре. За thermal runaway - моля за извинение - не можах да го преведа.
Ето нещо интересно по въпроса:
http://scholar.lib.vt.edu/theses/available/etd-173510281975580/unrestricted/chapter3.pdf
Funtast,
може да се спретне грец с MOSFET транзистори, но е оправдан
при ниски напрежения, при които N-кканалните транзистори имат съпротивление от порядъка на милиомове и падът върху тях е много пъти по-малък от този на диод, дори шотки. Има специализирани схеми за това, например LT4320/LT4320-1.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети