| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
4erveniq1987 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 09, 2014 21:23 Заглавие: Търся контролер за елемент на Пелтие. |
|
|
Търся схема за контролиране на елемент на пелтие.
Трябва ми да има регулиране на охлаждащата температура.
Идеята е да се настрои някаква температура дори аналогово и да я поддържа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2014 17:00 Заглавие: Елемент на пелтие |
|
|
Аз също търсих в гугъл.Искаше ми се някоя изпробвана схема някой да предложи.
Мислех дали тази схема http://www.freeinfosociety.com/electronics/schematics/sensor-based/pictures/peltiertempcontroller.gif трябва да има вентилатор на топлата част?Колегата "ШРИ" ми каза че трябва да има.Има ли схема в която вентилаторите сами да се пускат и спират и да имаш опцията да нагласяш температурата на студената част?
На горепосочената от мен схема не виждам параметрите на Кю1.
Пиша тази тема защото голяма част от откритите от мен схеми все нещо не им е както аз искам или липсва програмата за Пик контролера а аз немога да я напиша или нещо друго.Моля някои които се е занимавал с това да даде малко акал.
Не се отговаря с този бутон  |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2014 19:33 Заглавие: |
|
|
| За включването на вентилатора,има отделен термодатчик,който се монтира на радиатора(от топлата страна).И не виждам защо трябва да пишеш програми,това е аналогова схемотехника. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 14, 2014 21:11 Заглавие: Пелтие Контролер |
|
|
| Добре ами за посочената от мен схема какво ще кажете за Q1? |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 17, 2014 14:23 Заглавие: |
|
|
Изпитана схема. Намираш си някоя хладилна чанта с пелтие и виждаш как е направена. Друг вариант търсиш фирма, която се занимава с диспенсери за топла студена вода. Там също изтудяването е с пелтие. Иначе трябва да се чете за пелтието за да ти стане ясно как точно работи и какво прави. Аз лично не ми е работа да се занимавам само с пелтиета. От устройствата които съм ремонтирал с пелтие. Има захранване което подава ток на пелтието с постоянни параметри подходящи за него. Следи се температурата от топлата страна, да не превишава определена стойност, защото стълбчетата от които е изграден елемента се повреждат. Първо трябва да си избереш пелтие с определена мощност и по даташита му да си търсиш схема да го захраниш. Или иначе казано кажи какво точно искаш да правиш за да ти кажат колегите как точно да го направиш. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 17, 2014 15:28 Заглавие: Re: Пелтие Контролер |
|
|
| 4erveniq1987 написа: | | Добре ами за посочената от мен схема... |
Ако става дума за тази схема:
Въпросния транзистор Q1 (който изпълнява функцията на ключ) е "според зависи" какъв е използвания елемент на пелтие (мощност/ток).
П.П. Въпросната схема е малко сбъркана! _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2014 10:39 Заглавие: Елемент на пелтие |
|
|
Това с хладилната чанта и на мен ми дойде на акъла но исках да е по скоро хем за спорта и хем да задоволява моите изисквания.
Искам да охлаждам течност от 30 градуса по целзий до порядъка на 0-10градуса С. И това да може да се регулира.Това е около 20л течност която циркилира постоянно с дебелина на маркуча ф6.дебита е около 3-4бара..Смятам да направя плочка с лабиринти залепена за студената част и течноста да циркулира вътре.Исках вентилатора на топлата част да е от самата схема за да може да не си правят проби с отделни схеми за контрол на вентилатора с идеята да не изгоря 10 елемента на пелтие докато го наглася.Аз съм с малки познания и за това някои неща немога да преценя как да ги настроя и питам толкова много.Искам нещо изпитано и стабилно По ваша преценка.Все пак вие като погледнете една схема и веднага ви става ясно как работи и дали е функционална. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2014 11:40 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Искам да охлаждам течност от 30 градуса по целзий до порядъка на 0-10градуса С. И това да може да се регулира.Това е около 20л течност която циркилира постоянно с дебелина на маркуча ф6.дебита е около 3-4бара.. | - няма да стане. Масовото пелтие консумира около 50-100W, но при 30-40градуса разлика топла-студена плоча има само няколко вата охладителна мощност. За да охладиш 20л вода с 25 градуса ти трябва да извадиш от нея 2100000J. Дори да приемем, че охлаждаш с 10-15W ще ти трябват 2-2.5денонощия... Ако течността е друга евентуално ще стане по-бързо. Но всичко това ако нямаш никакви топлинни загуби от съда с течността. Много трудно ми е да си представя, че ще успееш да го изолираш 20л съд така, че загубите през изолацията да са няколко вата. Още повече, че очевидно не знаеш че бар е мярка за налягане, а не за дебит. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 18, 2014 16:58 Заглавие: |
|
|
| Е gigant, в офиса диспенсера за денонощие смиля19 литра вода. Предполагам, че сметките ти не излизат, защото в началото няма такава голяма разлика в температурите. |
|
|
 |
|