| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Май 26, 2014 14:32 Заглавие: |
|
|
Това което са ти написали milmar и edesign и аз мисля така. Лично съм поставял GSM комуникатор, по погрешка и антената оставих в металната кутия, но се оказа че не съм толкова сгрешил - работеше си.
С по 2 резистора няма страшно за PIC-а...
А другото което се сещам аз е да намериш точка където да замасиш схемата с контролера. Захранването Vss имам предвид. Всичко по управляващата платка да има обща маса която е свързана към точка на захранването. Да няма протичане на захранващ ток по сигнални маси, например тези на бутоните. Но трябва да се провери с осцилоскоп. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 26, 2014 17:04 Заглавие: |
|
|
Лесно мога да обърна бутоните да подават Vcc, а не GRD, както и другите компоненти, работещи чрез подаване на 0. Може би аз направих грешка при проектирането на платката, защото в момента масата ми обикаля около силовите компоненти, за да не се хаби място на платката. С нова платка мога да поставя управлението само в едната част.
Гледал съм го със скоп - има си смущения!
Поздрави! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 26, 2014 18:29 Заглавие: |
|
|
| Всъщност ground loop става ако е със постоянна маса. Имаш ли дросел на Vdd ? Или някакъв RC филтър ? Първо докарай да няма нищо по захранването. Щото може и от там да набива. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 26, 2014 19:01 Заглавие: |
|
|
| По учебник е! Всичко имам! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 27, 2014 1:54 Заглавие: |
|
|
Добре е да има екранираща маса между управлението и силовата част. Да е loop затворен контур свързан в една точка с общата маса.
Добре е сигналните линии да са перпендикулярни на силовите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 27, 2014 6:39 Заглавие: |
|
|
Това мога да го направя. От контролера към транзисторите сигналите се подават през оптрони. Така че под тях мога да пусна два кръга на топ и ботъм. Сега, ще са най-много 1мм широки, за да се съберат, но мисля, че е достатъчно!
Чета тука, че е добре да се използват дебели писти за GRD(да се пусне като copper area). Намалявало привнесеното съпротивление. Обаче това няма ли да ми увеличи площта, в която да се индуцират смущения?! |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 27, 2014 10:01 Заглавие: |
|
|
Бутоните никога ама никога в смутителна среда не се правят да подават +, винаги са към маса.
Както ти казах в преден пост просто им трябва кондензатор (RC верига).
Относно масите и полигоните мед по платката - желателно е къси но дебели пътеки. Да замацаш всичко с мед е абсолютно недопустимо в твоя случай.
Големи маси/ екрани/ полигони/ замасяващи слоеве на платката се правят единствено във ВЧ техниката - много мегахерци. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2014 14:41 Заглавие: |
|
|
| Едно уточнение ако може! Не съм сигурен дали съм ви разбрал правилно за екраниращата маса. Да я направя като Фарадеев кафез - да обикаля около управлението на топ и ботъм или само от страната към излъчващата част да направя два тесни кръга под оптроните?! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 02, 2014 17:53 Заглавие: |
|
|
И да има много маса не мисля че ще влоши нещата. Ако е добре така за ВЧ за килохерци ще е повече от перфектно. Всъщност тука става доста сложно. Би следвало масата да разделя управляващите вериги и управляваните. Да обикаля процесора барабар с пуканките, а крачетата на оптроните да влизат вътре в тоя "квадрант" а другите им два да съм към външната схема. Нещо като вградено импулсно захранване в някакво устройство, ако си виждал, как е отделено и даже е калайдисана масата де обикаля отстрани. По тая маса не трябва да тече никакъв ток а само да е свързана към обща точка на всички маси - към захранването.
Може да направиш така SMD управление и да пуснеш един междинен слой полигон маса, а от другата страна да ти е силова част.
Сега зависи как и какво си изпълнил като платка... важно е да не тече ток по екраниращата маса.
| Цитат: | | Обаче това няма ли да ми увеличи площта, в която да се индуцират смущения?! | ами да точно в екрана ще се индуцират и той ще ги отвежда.
Ама не съм съвсем сигурен как трябва да е, това е сложна работа, много устройствата са зависими от layout-a на платката и това се оказва най-сложната част от разработката....
Обаче като се замисля, щом не се рестартира целия процесор, най-вероятно набива по входовете и ми се струва, че работата наистина трябва да се оправи със RC вериги. |
|
|
 |
|