|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Aleks_bg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 05, 2014 20:33 Заглавие: Вреди ли "LED" осветлението |
|
|
Здравейте, от скоро ми се налага да работя изцяло на лед осветление и без прозорци. Осветлението е с 3 лед пури Т8 1,20м 20W и няколко плафониери с лед диоди. От няколко дена насам като че ли имам някаква умора в очите, възможно ли е да е заради осветлението или от липсата на каквато и да е дневна външна светлина, или и заради това че няма и хубаво проветрение, само един вентилатор, който дърпа и изкарва на вън.
Също така, като става въпрос за постоянна работа на бюро, LED пурите ли са по добри за окото или луминисцентните пури Т5 или Т8 примерно?
Благодаря за съветите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 06, 2014 10:30 Заглавие: |
|
|
| Здрасти, лед осветлението се използва за декоративна цел. Не може да замести слънчевата светлина с каквито и да е диоди изпълнено. Най-близка до слънчевата светлина, това е лампата с нажежаема жичка. Всичките други енергоспестяващи, луминисцентни, диоди, вредят за очите. Особенно за помещение без прозори. Подменете всичко с халогенни лампи. Но сметките за ток ще се вдигнат, защото халогенните лампи харчат повече, а на шефовете не им изнася. Прочети за цветно число, спектър на светлината и др. Другото което е, всяко работно място трябва да отговаря с каква осветеност е, колко лукса? За това има трудова медицина, фактор на работното място, фирма за измерване на микроклимата и тн. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 06, 2014 11:02 Заглавие: |
|
|
То зависи и какво работиш точно, но ако работиш нещо като повечето колеги тук да гледаш някакви платки, то е важно осветлението да е дифузно - да няма точки на отражение от бюрото или платките/детайлите.
В противен случаи окото се опитва да ги следи и постоянно да префокусира на тях, което го изморява, води до астигматизъм и т.н.
Не знам точно за какви осветителни тела става въпрос, но не е най-удачният вариант ако се виждат отделните LED-ове и ако са ти закрепени някъде над бюрото. Също слънчевата светлина е много по-силна от каквото и да е друго осветление и затова е препоръчително да се работи на нея.
Не знам дали диодите мигат, или светят постоянно. Окото хваща мигане от 100Hz, опитва се да му реагира и се изморява от него. Въпреки че ни изглежда като постоянно светене. Това е и проблемът със старите луминисцентни осветителни тела, които са със стартер и дросел. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 10, 2014 18:19 Заглавие: |
|
|
И аз съм съгласен - халогенните лампи са най-добри, те имат непрекъснат спектър както обикновенните лампи и са с малко по-студена светлина. Всъщност тя се дължи на по-висока температура . А и съвсем нямат трепкане, обикновените крушки с нажежаема жичка имат едно макар и много малко. Пък и има едни автомобилни крушки за фарове които са със синьо стъкло. Това нещо сигурно е перфектно като спектър. И разбира се неикономично. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 10, 2014 20:18 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Пък и има едни автомобилни крушки за фарове .... И разбира се неикономично. |
И разбира се вредно за очите. Всички халогенни крушки за фарове не трябва да се използват самостоятелно за осветление без необходимият филтър. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 10, 2014 21:33 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | И разбира се вредно за очите. Всички халогенни крушки за фарове не трябва да се използват самостоятелно за осветление без необходимият филтър. | Ако може да поясниш коя част от спектъра на халогенните крушки за фарове е вредна и трябва да се филтрира? И по какво спектъра им се различава от спъктъра на халогенните крушки в луничките например? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 10, 2014 22:26 Заглавие: |
|
|
Е що да не ти поясня? Халогенните ламби излъчват и в UV спектъра. Специално за автомобилните - много от производителите пишат че слагат легиращи добавки в кварцовото стъкло или нанасят селективен слой. Да ама аз съм си малко Тома неверни. Пък и като знам какви ментета се продават... По принцип обикновеното стъкло върши добра работа като UV филтър, но поради обясними причини не може да се използва в този вид ламби. Пък и там донякъде се разчита и на стъклото на фара.
За луничките. Нали не мислиш че стъклото отпред е сложено само за да не се цапа ламбата, да не ти опари пръстите и за красота? Една бърза справка:
http://www.lbutampa.com/Lighting-Fixtures/Product/Satco/Light_Bulbs/S1960/
http://www.amazon.com/10-Bulbs-FMW-CG-Lamp/dp/B00749PPU0
Ето ти и халогенна ламба без UV филтър за специални цели. Примерно за аналитични микроскопи.
Philips Projection lamp type 12345SL
Ама няма лошо. Който иска може да си свети у тях и с автомобилни ламби. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 11, 2014 6:49 Заглавие: |
|
|
Това ми прилича на рекламите по бутилките с олио, че е без холестерол... То всичкото е растително и е без холестерол, ама един си го написал и се пъчи...
В спектъра на халогенна лампа наистина има малко UV, по-скоро следи от него, и то в близката UV област над 250нм. Количеството на UV при 3200градуса на жичката е по-малко от 1% от всичкото, като под 350нм е 0.1%. Дали е автомобилна или битова - все едно е. Да, снимката която си дал има второ стъкло отпред, но то се слага не за филтрация на UV-то, а с противопожарни цели. Примерно на настолни лампи е хубаво да е такива, щото ако не дай боже лампата се пукне и падне парченце от балона на масата ще запали хартията. Поне 2/3 от битовите лампи на пазара се продават "голи", без рефлектор и "филтър".
Да, за някои аналитични микроскопи жичката се нагрява на границата на стапяне на волфрама за да се дигне процента на UV-то. И пак то е десетки пъти по-малко от UV-то в слънчевата светлина. Но това е за сметка на продължителността на живота й - такава лампа живее няколко часа. |
|
|
 |

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 11, 2014 22:44 Заглавие: |
|
|
почвам отазад напред... | Цитат: | | ами няколко стотин часа. | Ето какво пише в ПДФ-а на посочената от теб ламБа 12345SL 20W G4 12V 1CT:
Life to 50% failures 100 hr, т.е. от 100 произведени 50 ще са изгорели след по-малко от 100 часа работа. Екстра, а?
| Цитат: | Я да видим малко ламби с предно стъкло дето е UV филтър:
...разни линкове на търговци и производители...
Ма те OSRAM, PHILIPS, SYLVANIA ... много тъпи че слагат филтри. С тези няма и 1%. | - това е точно случая с безхолестеролното олио. Не са тъпи. Тъпи са тия, дето им се връзват да плащат двойно и тройно. Същото е и с "легираното" кварцово стъкло. Страна работа, и легираната (черна) мед е много по-евтина от електролитната. А е много по-добра, пропуска тока много по-лошо от чистата електролитна мед, той отслабва в нея и става много, ама много по-безопасен!
| Цитат: | | Ти колко лунички с пръснати балони си виждал? | с пръснати (или стопени) - всеки път, когато някой идиот реши да ги сменя с голи ръце. Или някой паяк се изсере отгоре им. С последствията от това се сблъсках лично, слава богу, само един път. Смених килима заради тая работа. После разбрах, че имало CE по въпроса - осветително тяло с халогенна лампа и височина под 1м не се допуска за производство или продаване в ЕС ако няма защитно стъкло пред халогенната лампа. Друг е въпроса колко се спазва. За всеки случай забраних на женурята дори да си помислят за полилей с халогенки...
| Цитат: | | Питай тези дето имат дисковиден лупус еритематодес. | - това не го знам каква болест е, не познавам никой болен от нея и не мога да коментирам. Но съм абсолютно сигурен, че след 8ч на халогенка в окото е влязла много по-малко вредна за очите UV светлина отколкото за половин час разходка на слънце без очила. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|