| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 21:04 Заглавие: Измерване на мнощноста на нискочестотен усилвател |
|
|
Бихте ли ме посъветвали как да измеря колко звукова мощност реално вади един нискочестотен усилвател. Предполагам, че става като се подаде точна честота от генератор (1Кхц) и се мери нещо върху товара(високоговорителя). Идеята ми е да мога да си измервам реално колко вади един усилвател, а не колко го рекламират. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:04 Заглавие: |
|
|
Всъщност това няма особено значение.
Освен това мощността винаги се измерва при определени изкривявания. На всичкото отгоре, за различните честоти мощността е разлчична. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:06 Заглавие: |
|
|
Подаваш 1 кХз на входа, на изхода-номинален товар - за предпочитане мощен резистор а не тонколона, паралелно на него - осцилоскоп. Усилваш докато на осцилоскопа видиш как започва да се ограничава сигнала. Мериш пълната амплитуда ( от връх до връх) и делиш на две. Това е амплитудната стойност на сигнала. После по формулата:
амплитудната стойност на квадрат делено на удвоената стойност на товарния резистор ( говорител ) ти дава най-максималната от максимално възможните стойности на изходната мощност с този товар. И гледай да не го правиш повече от няколко минути за домашни усилватели, зашото повечето не обичат да възпроизвеждат синусоида на максимална мощност.
Успех! |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:16 Заглавие: |
|
|
В някои дигитални осцилоскопи е направено наготово да измерват Wrms, задава се само импеданса на говорителя.
Последната промяна е направена от k810 на Пон Яну 19, 2015 23:31; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 22:34 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговоротите. Ще имам в предвид. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2015 23:02 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Бихте ли ме посъветвали как да измеря колко звукова мощност реално вади един нискочестотен усилвател. | Ако наистина това е въпросът ти - доста по-малко от микроват. Усилвателя директно произвежда звукова мощност само с бръмченето на трансформатора си и евентуално с шума от вентилатора (ако има). Едва ли имаш това впредвид. Всички отговори досега дават електрическата мощност в изхода на усилвателя. А колко ще дойде звуковата - зависи от КПД-то на говорителите... |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 7:21 Заглавие: |
|
|
Благодаря още веднъж. Мисля получих добра информация, за да знам. Когато ми попадне в ръцете, не известен усилвател, как да разбера какъв по мощност високоговорител да му закача. Без да изгори говорителя от претоварване.
Какво провокира питането ми. На скоро с приятел обсъждахме следната тема. Как да се ограничи мощноста на един усилвател, да се ползва само половината например или 1/3. Това води до много по-малко греене на чипа например. Обсъждахме например как да се направи, един 30Ватов чип да речем, варианти бол. Как да ограничим мощноста му на 3-5 Вата и да се ползва 5 Ватов високоговорител. За това ми трябва начин да измеря кога на изхода имам 5 Вата мощност от 30 възможни. А ограничаването на входния сигнал за да се получи това не е проблем. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 10:40 Заглавие: |
|
|
Лъжеш се ако мислиш , че при намалена мощност под номиналната разсейваната намалява пропорционално. КПД-то е най-зле при 1/2Pmax(говорим за клас В, АВ), та за да имаш ефект трябва да ползваш стъпалото на 1/6Pmax , че и по малко.
Виж таблицата в атача . |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2015 11:13 Заглавие: |
|
|
Не го бъркай. Въобще не става въпрос за КПД. Най-простото - високоомен товар. И греенето е по-малко.
Колкото до максималното греене - интеграл (площ на фигурата) над изхода до захранването. При синусоида по спомени максимума е на 68%. Който иска да смята. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|