Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Радио Blaupunkt Stockholm RCR-42
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 21, 2016 19:32    Заглавие: Радио Blaupunkt Stockholm RCR-42 Отговорете с цитат

Авторадио Blaupunkt Stockholm RCR42.

Тунер: TDA1575T , МЧУ: TDA1596 , Стерео декодер: AN7465S, Синтезатор SDA2121 , процесор MC68HC05b8

Подариха ми го за някаква скрап и имаше код. Пробвах с калкулатор - не става. Направих си boot-loader за Motorola и установих,
че някой е набил нули.
(това го споменавам, за да се отбележи, че не е ясно дали е прочел оригиналния дъмп и е набил 0-те,
или директно е записал някой "универсален" дъмп, с код 0000).

Естествено нищо не пипах там, само прочетох кода (супер-секретен код, нямаше да ми хрумне да пробвам с нули.)

Радиото тръгна, но звукът беше лош - само среди и съска. Иначе RDS си лови идеално.

Четох, рових, напечатах си онзи чаршаф-схемата -- гледах, мерих и т.н. и установих, че проблемът с изрязаната честотна лента
ми прилича да е в тунера.

Свалих тунера и махнах 10.7 филтъра, който е в изхода на смесителя (заместих го с един кондензатор 4.7nF) и звукът
стана доста по-нормален.

В радиото има общо на три места такива МЧ филтри: - смесител, МЧУ в чипа на тунера, МЧУ с транзистор на платката.

Опитах се да ги разменям - лошото е, че не можах да установя категорично дали този след смесителя, който
замених с кондензатор е дефектен. (слагах от другите места филтрите в смесителя и май пак не работеше добре
- накрая го оставих без филтър.)

Освен това и трите бяха на Murata, но различни - първият и вторият (в тунера) оранжеви, ама сякаш с различна маркировка.
Въпреки че пише едно и също върху тях - най-малкото не изглеждаха да са взети от една партида. А третият е син на цвят.

1. Понеже ми липсват теоретични познания в тази насока, а и няма много писано в нет-а - може ли някой да ми каже накратко дали
филтрите са различни - напр. с различна честотна лента. - и ако да, къде какъв филтър се слага.

Другият вариант за който си мисля е просто частите да са с различни толеранси и на ниво производство да се подбират такива
с максимално еднаква честота, някъде около 10.7 - (ама сигурно може 10.6 - важното е и трите да са на тази честота?)

2. Вторият въпрос е свързан с честотата, която се показва на дисплея. Например ако настроя на радио Веселина - 99.10, то
дисплеят показва 99.25 MHz. Помислих си дали не е от честотата на кварца и го измерих с един китайски честотомер,
показа: 4.000026 MHz
- смятах смятах и видях, че не може от там да идва разлика 150 kHz.

Измерих честотата на VCO-то и се оказа, че ако задам на дисплея 90.00MHz, (трябва да е +10.7 = 100.700 MHz), обаче
честотомерът отчита 100.552MHz - точно с толкова надолу, колкото ми дава отклонение при настройката на станции.

3. От там идва и третият ми въпрос - може ли някой да го е "отключвал" и да е набил някакъв друг дъмп, в който
обаче да е имало корекция някаква.

Например ако кварцът не е 4.00MHz, а 4-нещоси, да има корекция за това. (или по-скоро ако междинната не е 10.7, а някъде
малко по-встрани.) Процесорът категорично зарежда друга честота, отместена със 150kHz от тази, която се показва на дисплея.
Има ли такива корекции, (може ли да са омазани) и правилна ли ми е хипотезата, относно как може да се е случило това?

- за проблема със съскащия звук също се чудех дали може да се дължи на "отключването", но не можах да преценя по какъв
механизъм ще възникне от там (схемата е от по-сложните и с много части - може нещо да ми убягва.)

Да пробвам ли с други бин-ове? - то в нет-а май имаше само един за това радио.

(- а може би трябва да си потърся друго такова RCR42 и да сравня някои неща?)

p.s. И не ми се смейте, че 2 седмици се занимавам с някакво радио, което не струва и 5 лв.
(на всичкото отгоре и кабелът на дисплея му е за реставриране..)

- Никога не съм се занимавал сериозно с радио-приемна техника. Покрай него научих много нови за мен неща.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Юни 21, 2016 21:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Как пък не те домързя да напишеш целия ферман?

Според мен нямаш маса (обща точка) на говорителите и свирят на разликата в ствереото. За по-сигурно превключи на моно. Или бодни контролно усилвателче по ниска да видиш какво върви на входа на ниската. Едва ли е междинна, след като опознава стерерото и RDS.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юни 22, 2016 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Споре мен ако кварца на SDA2121 не е точно там където трябва. Дали той е мръднал или някой елемент във веригата му. Може да се получава за това тази грешка. Принципа на който работи синтезатора е да сравнява две честоти. Едната се формира чрез делене на честотата на ГУН-а, генератора на висока честота. Другата се формира чрез делене на кварцовата. Ако програмата работи нормално тя трябва да изработва точната информация за честотата. Не че, не може и от нея да е. Но вероятноста е малка. Най лесно ще се разбере като се пробва с друг тунер. Ако си заслужава разбира се.
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 22, 2016 20:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Обаче нали мерих честотата от тунера - та си мисля, че не може да има разлика ако сменя тунера (по въпроса с честотата).
Понеже схемата SDA2121 я нагласява докато си получи на входа някакви MHz от VCO-то на тунера. А опорният й генератор
е от кварца на процесора 4MHz, и е точен. А честотата е отместена.

Въпросът ми беше, ако някой е попадал на такова радио, което дава отместена честота - дали има връзка с подменен запис в EEPROM.

(по принцип малко хора питат по нет-а за такива проблеми с отместени честоти на синтезаторно радио и най-често получават съвет
да проверят кварца и др. - ама оставам с впечатление, че никой няма нещо конкретно предвид - само предположения.)

По другия въпрос - за лошия звук, дето като махнах първия филтър се оправи - може би наистина нямаше да е лошо
ако имах друг такъв тунер, или друго такова радио - за да пробвам или да сравня някои неща.

А дали си струва занимавката - не е някакво безценно радио (сигурно ви е дошло до гуша от такива).
- обаче нали го правя, за да науча нещо - за мен е ценно.

p.s. Стигнах и до квадратурния демодулатор на TDA1596 - сега чета за него. Днес му въртях настройката на трептящия
кръг, за да видя какво ще стане - но явно не е избягала и това си й беше правилното положение.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 23, 2016 6:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си може да е от софтуера. Не го изключвам. Затова смяна на тунера със синезатора ще ти покаже верния отговор. Иначе трябва да прочетеш информацията която процесора подава на синтезатора и да видиш дали е правилна. Много трудна задача. Кварцовия филтър дето си го махнал трябва да го върнеш на мястото му. Така пускаш всякакви бози и смущения да ти влизат в радиото. А повреда в синтезатора също може да е причина.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Юни 23, 2016 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако честотата на кварца не е необходимата, ще се промени и стъпката на настройката. Ако отместването е 150 kHz по цялата скала, нещо е сбъркано в управлението. Мисля че е софтуерно. И в се пак радиото като се настройва от колко до колко е обхвата му ( по скала )

за филтрите http://vrtp.ru/index.php?showtopic=19787
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 23, 2016 21:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Синтезаторът е на основната платка и взима честота от кварца на процесора, който е относително точен
- измерването показа 4.000.026Hz (за 26Hz не може да даде такова отклонение) , а тунерът е най-обикновен,
само с TDA1575T - има вход за настройващо напрежение и изход с буфериран сигнал от генератора.
Иначе не е трудно да се свали какво процесорът зарежда в синтезатора и да се прецени дали е правилното.

Принципно се опитвам да разгадая:
1. как в някакви броени случаи хора питат из нет-а защо радиото им показва друга честота и никой не може да
им отговори конкретно. А дали е омазана софтуерна корекция - ако някой е ремонтирал няколко хиляди радиа, може
и да има статистика. (- не на какво се дължи проблемът, понеже не очаквам някой да се занимава и да го търси), ами
изобщо колко от тях евентуално са имали подобен проблем. И дали са били с оригиналното си съдържание на EEPROM.

2. Как производителят подхожда при комплектоване на частите. - например може да си поръча филтри 10.7, които
са си баш 10.700, но ще са по-скъпи. Или да си поръча количество такива, от които различни бройки ще са
от 10.68 до 10.72, ама ще са доволно по-евтини. (или от murata да си идват измерени със съответното отклонение).
И може да слага например 3 такива в едно радио и да настрои корекцията на синтезатора така, че пак да
показва дисплеят на радиото правилно.

Както е и при кварцовете на часовниците - днес никой не търси за точност 32768.00Hz.
(Ще са доста по-скъпи, а и колкото и производителят на кварцове да се старае - все ще излязат 10 пъти повече, които
са неточни. И ще трябва от тях да подбере най-точните - ето заради това точните ще са скъпи). Вместо това проблемът
с точността на часовниците е решен чрез измерване в завода-производител (какъв точно кварц се е паднал
в конкретната бройка) и вкарване на съответната корекция.

Като не е казано, че непременно се слагат криви филтри, например на 10.68, може пък да слагат хубави и точни.
(Въпреки, че радиото ще си работи и с такива -- изобщо не го бърка на колко *точно* ще е междинната.)
Интересното е, че изглежда в софтуера са заложени механизми за такава корекция. Но ако никой не си е играл да
сменя филтри, няма как да разберем, освен ако разглобим няколко радиа и да им свалим АЧХ на въпросните филтри.
(чак до там не мисля да стигам, затова ми е по-лесно да питам тук и ако някой се е занимавал - да сподели опит)

*принципно е важно да се знаят такива подробности, за в случай, че някой се хване да ги ремонтира. - или ако
се опитва да си смени филтрите с по-теснолентови - уж за да хваща по-добре, а то нещо да вземе да се обърка.

Иначе този точно тунер не е някакво велико шаманство, ето схемата (изрезка явно от друг блаупункт):

Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Юни 23, 2016 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

1. Аз те попитах в какъв диапазон се настройва радиото според скалата. Защото може там да е проблема - в нейното управление. Дали е от 87.5 - 108.0 или 87.65 - 108.15 MHz

2. Няма софтуерна корекция за междинната честота. Такова нещо не е необходимо. Това не е часовник. Има си понятие "честотна лента" в радиотехниката. Сигнал който няма лента е само една носеща честота. Тук +/20 kHz не са толкова много. Пък и филтрите са долу-горе точни. Във УКВ FM CCIR стандарта модулацията е честотна със девиация +/- 75 kHz, което значи че честотната лента е 150 kHz + 2 пъти най-високата модулираща честота. При монофонично предаване е около 15 kHz което значи още 30 = 180 kHz. Има такива филтри. При стереофоничното приемане има подносещи честоти или още 53kHz * 2 = 106 общата честотна лента става около 280 kHz. Такива филтри се използват за стереоприемане. При слаб сигнал (при малка девиация) честотната лента е малка и е практически равна на най-горната модулираща честота по две (тъй като честотата не играе). Тогава стереосигнала може да премине през теснолентовия филтър. Ако обаче барабанистът на групата удари силно чинелите, девиацията става силна и стереосигнала няма да мине през теснолентовия филтър и се чува съскане. При теб някой може би е разровичкал филтрите.
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2016 1:13    Заглавие: Отговорете с цитат

1. Да, разбрах какво ме попита. Интересен въпрос - не съм гледал до колко MHz е индикацията (утре ще погледна).
Какво може да се е повредило в дисплейната платка, за да показва 150 kHz по-нагоре - че и да изписва цифри извън обхвата?

2. Точно заради съскането се насочих към ограничаващите честотната лента елементи. Само че пробвах да разменям местата на всички филтри и се оказа, че си работят ако ги сложа на другите места, освен в смесителя (демек от тях може би няма дефектен елемент). Естествено има и по-умни начини за тестване на филтрите.

А колкото до производствените им толеранси - срещах мнения в нет-а, че особено ако си купиш от китайците евтино такива филтри - един с един няма да си съвпадат. (- мнение на хора, които са си поръчвали от там).

Затова ми беше интересно как реално стоят нещата около тези елементи и се надявах да каже някой, дето се е занимавал с това. Също и от къде може човек да се снабди с такива филтри - от магазина ли се купуват (или там е тото2), от други радиа ли да си свалям, имат ли отклонения около 10.7 и т.н.

slav4o.com написа:
Пък и филтрите са долу-горе точни.
Сега гледах документите на Murata, относно новата унифицирана маркировка. Там е предвидена и буква в кода, която показва отклонението от стандартната стойност. http://search.murata.co.jp/Ceramy/image/img/w_hinm/L0180E.pdf
Изглежда, че в най-кривия случай може да имат отклонение до 90kHz. Явно "долу-горе" точните са само с буква M (Combination of A, B, C) и буква Z (Combination of A, B, C, D, E).
В другите случаи производителят си обозначава дали са долу-точни, или горе-точни - например: W (+50kHz shifted from center frequency of code "H", Tolerance: ±25kHz)

Обаче малко ме учуди буква Z от спецификацията. Единственото обяснение, което намирам е, че при производството излизат с +/- 90 kHz. Ако си поръчаш Z ти изпращат една торба нетествани и ти си се оправяш. Ако си поръчаш W - получаваш една торба тествани и всичките са около +50kHz нагоре. (Което продължавам да смятам, че за работата на много изделия не би следвало да е проблем - освен дето ако филтрите са три подред, е удобно да са ти ги дали в близък толеранс (нищо, че в голямо отклонение). И другото неудобство, което касае единствено нас, а не обикновения потребител - че ако решим да сменим филтрите, би трябвало да вземем предвид това отклонение.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2016 9:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Не смятам, че проблема е във филтрите. Както казва колегата те са достатъчно широколентови. За мен може да е в смесителя проблема. Това съскане значи изкривяване на сигнала. А щом можеш да прочетеш какво идва на синтезатора от процесора. Значи сам ще разбереш дали е от софтуера. Аз бих пробвал с друг тунер ако имам под ръка. Щом синтезатора е отделен от него още по-лесно за проба. Даже с жици външно може да се пробва без да се маха стария. При скапан филтър би трябвало да оглушее или да чува само една 2 силни станции. При теб ако хваща нормално, но с този проблем. По-вероятно проблема да е другаде. Също хвърли едно око, ако имаш възможност. Със осцилоскоп на сигнала. При силна станция междинната трябва да може да се види. И тази от гуна, ако ти позволява осцилоскопа разбира се. Ако синусоидата не е синусоида ето ти го отговора. Извинявам се за съветите. Но за такива ремонти си иска апаратура, и като я нямаш не става само с гадаене. Успех от мен.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети