Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ИНФО - Означение и класове на БГ озвучителни тела

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Интересни сайтове - Links to interesting electronics web sites



Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Maxtor fan
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 11 Апр 2010
Мнения: 233
Местожителство: гр. Съндърланд

МнениеПуснато на: Пон Юли 22, 2019 20:59    Заглавие: ИНФО - Означение и класове на БГ озвучителни тела Отговорете с цитат

Ето една публикация от чисто практически характер. Много често, когато разглеждаме стара българска тонколона, четем, че това озвучително тяло е ,,първи клас" или ,,втори клас" и т.н., без никъде да е означено какво означават тези класове. Намирането на тази информация се оказва трудничко, още повече предвид многото години, които са изтекли от нейното публикуване.

Много често, когато разглеждаме стара българска тонколона, четем, че това озвучително тяло е ,,първи клас" или ,,втори клас" и т.н., без никъде да е означено какво означават тези класове. Намирането на тази информация се оказва трудничко, още повече предвид многото години, които са изтекли от нейното публикуване.

Също така (както вероятно сте се убедили от достата ни тематични публикации по темата), българските тонколони имат не само търговска марка като Алфа, Бета, Тонакс и т.н., но и една комбинация от букви и цифри след това, които издават определени техни характеристики.Когато не знаем кое на какво съответства обаче, можем да бъдем сериозно затруднени.

И именно затова сега ние решихме да направим тази малка статийка, която се надяваме да е от полза на всички аудиофили. В нея ще приведем точни и сигурни  данни как се разшифрова тайнописът на индекса на българските тонколони и какви са разликите в характеристиките на различните озвучителни тела.

Въпросната система на означение е въведена вероятно в началото на 70-те години. По-старите тонколони от Hi-Fi клас не съдържат в означението си данни, изразени чрез категории ,,големина" и ,,клас". Само че нашето внимание тук е към произвежданите от 70-те до началото на 90-те тонколони. те се делят на малки (обем до 15 dm3), средни (до 30 dm3) и големи (над 30 dm3). Комбинация от букви и цифри има следните означения:

Първите две букви — ОТ (озвучително тяло).
Трета буква — М (малко), С (средно), Г (голямо).
Първа цифра — клас на озвучителното тяло: 1 (първи клас), 2 (втори клас). Разликите в параметрите на двата класа са даде­ни в долната таблица.
Втора и трета цифра — пореден номер на разработката.
Разликата по категорията ,,клас" пък е в характеристики като долна и горна гранична честота, допустима неравномерност на честотната характеристика, изходяща мощност и коефициент на хармонични изкривявания. Ето я и таблицата с характеристики на колоните по класове, за която стана дума:

https://www.sandacite.bg/wp-content/uploads/klasove-ozvuchitelni-tela.jpg

Така например индексът на колоните ОТМ 2-07 Ком ще означава ,,озвучително тяло с малък обем, ІІ клас, седма поред разработка на завода (,,Гроздан Николов" Благоевград) в този клас. И наистина, ако сравним техническите характеристики на колоните Ком с параметрите за този клас, ще видим, че всичко съвпада! Те имат изходяща мощност 8 вата, импеданс 4 ома, честотен обхват между 160 и 10 000 херца, допустима неравномерност на честотната х-ка 15 децибела и т.н.

Така! Сега вече знаете какво се крие зад тайнствената категория ,,клас" и ще можете да се ориентиране по-добре в света на старата българска аудиотехника. Това беше засега от мен. Поздрави и до нови срещи!

https://www.sandacite.bg/%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0/
_________________
http://www.sandacite.bg - Българският портал за стара техника
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Интересни сайтове - Links to interesting electronics web sites Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov