Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за 100в усилвател с КД 503
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
brum
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 15:44    Заглавие: Отговорете с цитат

KD503 е 80V/20A/150W. За 100 вата на 4 ома ще се справи, но не мисля че ще звучи добре когато го натоварваш много. На 8 ома - забрави. Захранването трябва да ти е едно 20-30-40% отгоре при клас AB, което означава че за 2 канала ще ти трябва близо 300W трансформатор на 24-25V променливо напрежение.
Върнете се в началото
brum
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 15:59    Заглавие: Отговорете с цитат

А, да - забравих да допълня нещо - с това захранване на +/- 45V няма да стане работата. Транзисторите ти трябва да са над 90V в този случеи. Примерно 100 е абсолютния минимум.
Върнете се в началото
2x100+4x70
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна морето

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 17:16    Заглавие: Отговорете с цитат

аз за 8 ома не съм си и помислял Smile захранването не е на 45 в а еа 45 в изправено а неизправено е 35 така ще стане ли? плюс това тук във форума има един дето със 2н3055 си го въразва пича на 55 волта и питаше дали може да го върже на 100 променлив щот му се виждал слаб усилватела Laughing Shocked Very Happy пак и аз не искам да ми свири постоянно на 100 вата ами само когат ми е на кеф да му даам ряз Smile а иначе не искам да криви поне до 80 вата Smile ще стане ли?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Мъж ако си мислиш че можеш да различиш 80 вата по слух от 100 значи че си надценяваш слуха.А иначе нарастването което чуваш е главно в увеличените изкривявания.Вярно че сина ми много им се кефи ама тоова са си изкривявания.Щом си се хванал на въдицата приложна електроника знай че ще те държи дълго и мой съвет е да си вземеш торба с 2N3055и почвай да дерзаеш като начало с напреженията на трафа.Имаи в предвид че колоните дето ги водят 100вата може и да не преживеят добре напечен стар боен 2N3055.Успех в новото начало!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 21:03    Заглавие: Отговорете с цитат

От това което прочетох разбрах че въпроса е ДАЛИ KD 503 СА ПО-ДОБРИ ОТ 2N3055 ЗА УСИЛВАТЕЛ 100w.БЕЗУСЛОВНО Exclamation Правиш усилвателя по схемата,която си избрал,захранваш го с 2Х35V,които вадиш от траф поне 150W,като проводника ти е 2мм/диаметър Exclamation /,товариш го с колони с общо съпротивление 4Ома и нямаш проблеми!100W ги имаш от воле!За по-сигурно му вържи бушони по 4 или 5 А в захранването и на изхода,ако стане фал,те горят.Ако обаче си с 2N3055,ще забележиш,че тези транзистори са по-пъргави от бушоните Laughing Та затова КД 503 са по-добри-кристалът им е къде-къде по-дебел!Правил съм доста усилватели,включително и с гарантирано оригинални 2N3055-SIEMENS,доставени тук от техен представител.При първото късо на изхода думнаха без да се изчервят даже.Смених ги с чешките и стопих една кофа бушони ей тъй-за идеята.Един не успях да повредя Exclamation Така че за мен специално този въпрос отдавна не стои.Чудя се само защо не предприемате далеч по-прости решения-например усилватели със схемите на SANYO-STK 4241 или нещо от тази серия.Тръгват веднага,търпрливи са и не искат нищо друго освен точни и изправни елементи около себе си.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
brum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 0:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре бе човек, погледни го така - транзистора е за 80V, а ти имаш +-45V, което прави от горното до долното рамо - 90V. Отпушва се горното рамо на 40V и транзистора на долното какво вижда ? Вижда 85V.

Може и да греша с разсъжденията ми, ако е така нека ме поправят по-опитните. Все пак мен това ми е само хоби.
Върнете се в началото
2x100+4x70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 7:51    Заглавие: Отговорете с цитат

добре би ли ми обяснил как тогава тоя пич си пуска сащия усилвател на +-55ж и на сичкото отгре е със 2н 3055 коит са значително по слаби маи наиситина ти е само хоби Laughing шегувам се но съм почти сигурен че транзисторите ще издържат повече от 40 волта тъи като дори в самата схема в упътванията дават захранване от 25 до 50 волта
я ми го обясни това как става а?????????? Smile)) хихихи
айде някои друг да даде мнение защото това не ми се струва много достоверно
пп нищо лично бръм Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
2x100+4x70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 8:06    Заглавие: Отговорете с цитат

извинявам се за флууда ама забраих да напиша нещо Laughing
Цитат:
Имаи в предвид че колоните дето ги водят 100вата може и да не преживеят добре напечен стар боен 2N3055.Успех в новото начало!

мерси 4овек Very Happy колони имам и има тука ено аверче дет има негов си праен усилвател с 2н 3055 и е дал 60лв само за схемата щото я е зимал от един стар техник и нали би тряяло да е сичко много яко
ма да ти кажа като я чух как свири пак тои има много яки колони от тия българските 15 инча 250 вата дет са наи скупите 150 лв едната Smile и на тия колони не свири толкоз много плюс това мисля че със моето сони дет е 4 по 70 напрао ще му скрия шайбата Smile Shocked Cool Laughing
и на всичкото отгоре когато нали е намален усилватела има някво леко шумене (тои авра ми каза че това бил единсвения проблем на схемата му че не била сметната добре да свири добре когат е намалена Smile ) а дали на моята схема ще има такова нещо или тез от хобикита са го изчислили правилно да свири еднакво добре независимо от това колко е увеличена Smile щот ако има вобще да не я копувам. я някои които я е реализирал да каже има ли при него такива работи Smile
Върнете се в началото
bazz_kikk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 8:33    Заглавие: Отговорете с цитат

оригиналният Куад 405 отдава 100W при 8Ohm товар.... за целта е необходимо напрежение в/у филтриращите кондензатори +/-50V...
хобикита не е предвиден за толкова високо напрежение... за да го накараш да тръгне на по-високото напрежение може да прочетеш тук:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=503
успех!
едит: тоя номер с 2н3055 и +/-55В сигурно ще стане ама с една кофа транзистори и с доста мерене на пробивно напрежение...
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
brum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
добре би ли ми обяснил как тогава тоя пич си пуска сащия усилвател на +-55ж и на сичкото отгре е със 2н 3055 коит са значително по слаби

Те си държат на пренапрежение, но малко.
Вариант 1 - подходяща двойка транзистори, с по високо пробивно, при което или човека разбира, или е супер късметлия.
Вариант 2 - до сега не се е получавало толкова усилване за да стигне лошия момент и да изгърмят.
Вариант 3 - пада му захранващото напрежение достатачно бързо да не се получи авария.

Това условие дето води до изгарянето на транзистора го пишат second breakdown voltage. И сега погледнах че на 2n3055 е 100V. На KD503 не намерих тази характеристика, но не е добра идея да си прваиш експерименти. Купи си свястни транзистори ако ще го мъчиш така и сложи по 2 на рамо.

За да нямаш шумове - добре филтрирано захранване, и евентуаклно някакво екраниране. Кабелите за сигнала трябва да са си с оплетка, по която да минава масата. За това как да си филтрираш захранването виж нa http://www.tnt-audio.com/clinica/ssps1_e.html. И още една идея - всички маси ги закачи в обща точка на захранването някаде. Единственото изключение което правя аз е за сигнала. Него си го замасявам близо до мястото където отива.

П.С. С една кофа трназитори и 2 часа цикъл може и да намери някои с по-високо пробивно напрежение. Вярно че така му се казваше:)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 2 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети