Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се прави печатна платка?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
sidi
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 10:56    Заглавие: pravene na platka Отговорете с цитат

zna4i az systo sym pravil mnogo platki sys opisaniq po gore na4in s sin kamyk i edra sol, no gi razbivam v vrqla voda taka stava po byrzo za okolo 20 min. Pytekite na platkata gi na4ertavam s indigo - slagam indigoto vyrhu platkata i otgore slagam shemata i s moliv o4ertavam pytekite sled tova maham indigoto i s lak za nokti minavam o4ertanite pyteki sled kato zasyhne potapqm platkata v raztvora i za 20 min vsi4ko pada. Sled tova lakyt za nokti go maham s lako4istitel i platkata e gotova za zapoqvane.
Върнете се в началото
sidi
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 10:59    Заглавие: Otvorite na platkata Отговорете с цитат

otvorite na platkata gi pravq sys 1mm bordiq . Platkata e nai dobre da se reje s nojovka, probval sym s malko slaifche no getinaksa se izkrivqva ot visokata temperatura
Върнете се в началото
King Nothing
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 20, 2004 11:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Чудя се какви са тия супер сложни, завъртяни и туткави методи за ецването. Аз ползвам кислол и перхидрол (2:1) - щом потопя платката започва лудата реакция и всичко е готово за около 5мин. Само не трябва да се бърка с метални предмети в разтвора.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Noodle^
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

сиди , стига със тея пътеки че хората ще ти се смеят
вика им се ПИСТИ
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 28, 2004 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

а къде се намира перхидрол и ксилол??
Върнете се в началото
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 26, 2004 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

А къде в София се продава гетинакс и колкострува?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Авг 21, 2005 19:05    Заглавие: Отговорете с цитат

E принуден съм да отворя тази стара тема. Това със белина кислол и перхидрол ми се вижда доста опасно. Реших да забъркам сместта и налях в пластмасов съд кислол. След това почнах да налива по малко белина но... почна да шупти много! След това случайно вдишах много гаден газ, много е дразнещ и гаден. Какво беше това чудо не знам, но си е опасен газ, раздира дихателните пътища още ме дразни леко. Shocked
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Авг 21, 2005 21:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчета,време е да отворите самостоятелна тема за любителските технологии.Явно много колеги не са стигнали до някои истини.Специално за платките мога да кажа много неща,просто питайте.По въпроса за ецването-от 25 години аз го правя с азотна киселина-50%/50% вода.Отделя се азотен окис,отровен е,но пък този метод е бърз и качествен.Това с кислола и белината от вас го чувам,но в къщи веднъж жена ми обърка шишетата и едва сварих да я извадя жива от банята!-без да иска,забъркала тази комбинация.Още по-опасно става щом има перхидрол!Аз мисля,че щом сме стигнали до етапа на печатните платки,значи имаме толкова мозък,че да можем да работим с азотна киселина.Ферихлорида е относително по-безопасен,но като се насити малко с мед и започва да действа бавно.Азотната киселина,в зависимост от температурата ецва за около 2-10 минути.Проблем е че пътеките/пистите/,изчертани с перманентни маркери падат.Но пък който усвои технологията с фотолака,забравя за всичко друго.Аз от години работя само така,дори и с единични платки.Правя графичния оригинал с една елементарна,но много удобня програмка-PIA2_2,след това печатам чертежа на прозрачно фолио/слайд/ в 2 екземпляра.Наставям ги точно един върху друг,за да е по-плътно изображението и осветявам предварително пръснатия с POSITIV20 текстолит с живачна лампа 400W за около 1мин.30сек. от разстояние 30 см.Времето пряко зависи от дебелината на слоя фотолак,но опитно се стига до истината.Трябва да се има пред вид,че НЕ Е ДОБРЕ НАПРЪСКАНАТА ПЛАТКА ДА ПРЕСТОЯВА ДЪЛГО-т.е. подготвяйте толкова текстолит,колкото ви е необходим за случая!Проявяването става с разтвор на натриева основа-0,7% за няколко минути.После-в киселината!Отмиването на лака след ецване става с коресилин,фолиото се зачиства леко със стоманена вълна за почистване на домакински съдове/от по-фината!/,платката се покрива с течен флюс и се калайдисва изцяло.След запояване на елементите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗМИВА С КОРЕСИЛИН ОТ СТРАНАТА НА СПОЙКИТЕ!Става много красиво и се виждат евентуално допуснатите грешки.Колофонът е изолатор,НО ПРЕДИ ПОЯЛНИКЪТ ДА МИНЕ ПРЕЗ НЕГО.След това изобщо това не е сигурно!Всичко,което описах може би ще се стори много сложно за някои колеги,но повярвайте,струва си да се усвои тази технология!Удоволствието след това е огромно!Много е важно подготвянето на текстолита преди нанасянето на фотолака.Напоследък използвам следната технология:почиствам фолиото с каша за измиване на ръце-леко абразивна-и домакинска гъбичка.Измивам с вода и подсушавам.После почиствам с коресилин и пръскам лака.Текстолита режа с добра ножица за ламарина.За вани за химическите процеси ползвам кутии от сладолед Laughing .Пробивам с малка дрелка от типа на тези,които се продават в КОНРАД.Това е-не е накратко,но няма как.Ако някой се интересува от повече подробности-да пита!Мога да направя снимки на мои платки и да ги постна-ако има интерес.Мисля,че изобщо няма да е излишно да се отвори нов раздел по темата "Любителски технологии".Предполагам,че можем да научим много неща един от друг.Или както казва Филипов-"Ако двамата имаме по една идея и ги разменим-вече ще имаме по две!"

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Авг 22, 2005 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=3729&start=140&topicshow=Печатни%20платки-%20метода%20с%20принтера
Виж тук може и ти нещо да научиш Laughing Laughing
Върнете се в началото
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Авг 22, 2005 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Пичове, преди време писах в една подобна тема, където всеки си знаеше неговото... все пак - всеки луд с номера си Smile Мисля, че няма най-лесен начин... всеки си харесва метод, който най му допада... мисля, че най удачно е да се направи една заключена тема с описание на отделните стъпки при правенето на платката и различните варианти за тяхното изпълнение и всеки, който не е наясно да чете, да пробва и след като развали 10-ина платки да е 100% наясно как стоят нещата Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети