|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 7:01 Заглавие: |
|
|
Славчо ти да не си учил в Габрово.Май не си ходил на лекции ?  _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 16:34 Заглавие: |
|
|
| Фикри Нури написа: | Славчо ти да не си учил в Габрово.Май не си ходил на лекции ?  |
Не още не съм студент. А това което прочетох в една книга за стереокодирането е съвсем различно  |
|
|
 |
Sharo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 17:01 Заглавие: |
|
|
| Хм, наистина защо не направите с микроконтролер генератор на 38кхц? Малко играчка е докато го програмирате, но пък няма да загубите месеци в търсене на кристал. |
|
|
 |
lz1ico Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 19:22 Заглавие: |
|
|
Намерих кварц на 37.980Khz на Лувов мост двуетажния магазин за електроника срещу 3,50 кинта "350 пришки да им излязат". Смятам да опитам пък ако стане добре дошло.
Колегата дето е направил генератор със PIC-a може ли да даде някаква схема и програмката на ПИка макър че много се усложнява всичко.
ето още една схемка на BA1404
na adr.
http://www.pablin.com.ar/electron/circuito/radio/stereotx/index.htm |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 10, 2005 23:58 Заглавие: |
|
|
Значи след като правих опити установих че уредбата ми показва "stereo" когато пускам синус 18850-19300 Hz . Това е т.нар. "Пилот сигнал".
Така че няма да имаш абсолютно никакви проблеми с това че кварца е с 20 херца по-малко от стандарта. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 12, 2005 9:35 Заглавие: |
|
|
По вапроса за кодирането което бях описал няколко поста по нагоре Ами прочетете описанието и на самата БА1404 Неточността на кварца може да доведе до "свистове " в приемника и на лошо качество но това зависи и от самия приемник все пак. Ако е хубав с добър декодер естествено е че ще хване честотата дори и тя да се различава.
А колкото до цената сами определяте --> БА1404 6 лева Електронинвест Кварц 3,5 лева и платки и т.н.
На Илианци това нещо за запалка на кола с УСБ и стерео жак 17 лева.
А по моя вариант PIC12F629 2лева, радиомикрофон 1 лев, 4066 аналогов ключ около 40стотинки в Комет АМИ ОБЩО 3,5 Лева!!!
Та помислете писането на програмки не е толкова сложна работа а и удоволствието от резултата е по голям |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 12, 2005 10:40 Заглавие: |
|
|
По въпроса за програма за пика --> използвам кварц 4,433619 МХз от Комет за около 30 стотинки. Една инструкция на пика -->nop се ипълнява за малко по малко от 1uS. Ако подредим 29 инструкции една след друга се получава 26,16uS което е периода на 38,221Кхз
То програма почти няма просто се включват или изключват пинове на ПИКа след определения брой нопове и това цялото се върти в безкраен цикъл. Изходите на ПИКа директно управляват 4066 това е ако ми остане време ще сканирам схемата |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2005 18:26 Заглавие: |
|
|
Бе то хубаво аз 38 кHz имам как да генерирам, ама има да се прави и балансна модулация(АМ с подтисната носеща 38 kHz) от сигнала L-R а това как го правите ? Сигнала L+R модулира директно двата канала.
А за да се получи L-R ще използвам ОУ като подам на "+" L, a на "-" R. Предполагам че така трябва да се направи или как ? |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 16, 2005 19:27 Заглавие: |
|
|
| slav4o, това със спектрограмите дето е описано по книжките илюстрира съдържанието на стерео-сигнала, самата модулация се прави с превключване между двата канала и смесване с pilot-сигнала, това има и в BA1404, плюс FM-модулатор и усилвател. Много ми хареса идеята на колегата с PIC-a, спестява няколко CMOS чипа и върши същата работа с не по-лошо качество, а можеш да ползваш и леснодостъпен кварц. Предимството на BA1404 е, че работи на 1 волт батерийно захранване, но едва ли е толкова важно в повечето приложения. И по въпроса от който тръгнах - виждал съм и схема на стерео-кодер с тези L+R,L-R,etc. и имаше 2 шепи ОУ-та и още толкова тримери за настройка, не правете това вкъщи.. ;) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 16, 2005 19:34 Заглавие: |
|
|
| Хм стана ми интересно, явно се получава същото, а основния сигнал който се подава директно на варикапа, пак ще си е сместа L+R ? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|