Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

FM трансмитер?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Съб Дек 10, 2005 7:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Славчо ти да не си учил в Габрово.Май не си ходил на лекции ? Laughing Laughing Laughing Laughing
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Дек 10, 2005 16:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Фикри Нури написа:
Славчо ти да не си учил в Габрово.Май не си ходил на лекции ? Laughing Laughing Laughing Laughing

Не още не съм студент. А това което прочетох в една книга за стереокодирането е съвсем различно Shocked
Върнете се в началото
Sharo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 10, 2005 17:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Хм, наистина защо не направите с микроконтролер генератор на 38кхц? Малко играчка е докато го програмирате, но пък няма да загубите месеци в търсене на кристал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1ico
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Дек 10, 2005 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих кварц на 37.980Khz на Лувов мост двуетажния магазин за електроника срещу 3,50 кинта "350 пришки да им излязат". Смятам да опитам пък ако стане добре дошло.
Колегата дето е направил генератор със PIC-a може ли да даде някаква схема и програмката на ПИка макър че много се усложнява всичко.
ето още една схемка на BA1404

na adr.
http://www.pablin.com.ar/electron/circuito/radio/stereotx/index.htm
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 10, 2005 23:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи след като правих опити установих че уредбата ми показва "stereo" когато пускам синус 18850-19300 Hz . Това е т.нар. "Пилот сигнал".
Така че няма да имаш абсолютно никакви проблеми с това че кварца е с 20 херца по-малко от стандарта.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Дек 12, 2005 9:35    Заглавие: Отговорете с цитат

По вапроса за кодирането което бях описал няколко поста по нагоре Smile Ами прочетете описанието и на самата БА1404 Laughing Неточността на кварца може да доведе до "свистове " в приемника и на лошо качество но това зависи и от самия приемник все пак. Ако е хубав с добър декодер естествено е че ще хване честотата дори и тя да се различава.

А колкото до цената сами определяте --> БА1404 6 лева Електронинвест Кварц 3,5 лева и платки и т.н.

На Илианци това нещо за запалка на кола с УСБ и стерео жак 17 лева.

А по моя вариант PIC12F629 2лева, радиомикрофон 1 лев, 4066 аналогов ключ около 40стотинки в Комет АМИ ОБЩО 3,5 Лева!!!

Та помислете писането на програмки не е толкова сложна работа а и удоволствието от резултата е по голям
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Дек 12, 2005 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

По въпроса за програма за пика --> използвам кварц 4,433619 МХз от Комет за около 30 стотинки. Една инструкция на пика -->nop се ипълнява за малко по малко от 1uS. Ако подредим 29 инструкции една след друга се получава 26,16uS което е периода на 38,221Кхз

То програма почти няма просто се включват или изключват пинове на ПИКа след определения брой нопове и това цялото се върти в безкраен цикъл. Изходите на ПИКа директно управляват 4066 това е ако ми остане време ще сканирам схемата
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 14, 2005 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Бе то хубаво аз 38 кHz имам как да генерирам, ама има да се прави и балансна модулация(АМ с подтисната носеща 38 kHz) от сигнала L-R а това как го правите ? Сигнала L+R модулира директно двата канала.
А за да се получи L-R ще използвам ОУ като подам на "+" L, a на "-" R. Предполагам че така трябва да се направи или как ?
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 16, 2005 19:27    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o, това със спектрограмите дето е описано по книжките илюстрира съдържанието на стерео-сигнала, самата модулация се прави с превключване между двата канала и смесване с pilot-сигнала, това има и в BA1404, плюс FM-модулатор и усилвател. Много ми хареса идеята на колегата с PIC-a, спестява няколко CMOS чипа и върши същата работа с не по-лошо качество, а можеш да ползваш и леснодостъпен кварц. Предимството на BA1404 е, че работи на 1 волт батерийно захранване, но едва ли е толкова важно в повечето приложения. И по въпроса от който тръгнах - виждал съм и схема на стерео-кодер с тези L+R,L-R,etc. и имаше 2 шепи ОУ-та и още толкова тримери за настройка, не правете това вкъщи.. ;)
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 16, 2005 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Хм стана ми интересно, явно се получава същото, а основния сигнал който се подава директно на варикапа, пак ще си е сместа L+R ?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети