Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Алуминиева тел за траф
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ИванВас
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2006 20:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази тел наистина е алумин,и мисля 4е е използвана,защото с нея трафа става в пъти по-лек.Ако е с мед щеше да е адски тежък.По преблизителни из4исления медната тел която ми трябва за да го пренавия е около 3 кг Shocked и самия ламел около1.5кг....Луда работа!!!

Имам и един друг въпрос:как се преценява замяната на една дебела тел с две,три или пове4е по-тънки.Например ако трябва да е медна тел с диаметър 2,5мм с какви други два например по диаметър мога да я заменя?Формула ли има или по справо4ник?Ако ме насо4ите към някой сайт за из4исляване на мрежов траф ще съм много благодарен (не,4е сега не съм Laughing )щото аз не можах да намеря.

Последната промяна е направена от ИванВас на Сря Фев 01, 2006 20:15; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2006 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

По сечението!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tan4
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: стара эагора

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2006 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно запояването на алуминиев проводник,преди години си закупих флюс за запояване на алуминий с мед и др. метали.Смятах да го използвам за запушване на пробиви на камерите на хладилниците но опитите ми не успяха.Но за сметка на това успешно запоих без проблеми много четки на автомобилни стартери на които статорите им бяха навити с аломиниев профил.Този флюс го продават в магзините за резервни части за хладилна техника.
Върнете се в началото
chwr
Гост

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2006 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Алуминий се запоява безпроблемно, като се потопи в машинно масло мястото което ще се запоява. Както е под маслото са почиства с остър предмет окиса по повърхността( без да се вади на въздуха). Пак в маслото се нагрява тинола и калайдисването става.
Върнете се в началото
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2006 23:46    Заглавие: Отговорете с цитат

ИванВас написа:
Ако е с мед щеше да е адски тежък.По преблизителни из4исления медната тел която ми трябва за да го пренавия е около 3 кг Shocked и самия ламел около1.5кг....Луда работа!!!

Хубавите неща искат жертви. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Shtur
Гост

МнениеПуснато на: Чет Фев 02, 2006 9:03    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

rudiem написа:
ИванВас написа:
Ако е с мед щеше да е адски тежък.По преблизителни из4исления медната тел която ми трябва за да го пренавия е около 3 кг Shocked и самия ламел около1.5кг....Луда работа!!!

Хубавите неща искат жертви. Laughing

А никои ли не се е замислял , дали не е посребрен ?
Аз доколкото знам руснаците имаха навика да посребряват проводниците , особенно за високочестотните места, може тогава да не ги е бъркало и за 50те Hz а било евтино.
И в това има голяма логика , по принцип среброто е по добър проводник даже и от медта да не говорим за алуминия , а всеки които малко е учил електроника би трябвало да знае че променливия ток върви по повърхноста на проводника Exclamation Idea
Така че не го разваляи а се радваи че си попаднал това чудо на техниката , колко е мощноста му не става ли за електрожен Laughing Very Happy Mr. Green
Върнете се в началото
ИванВас
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 0:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Shtur написа:
Така че не го разваляи а се радваи че си попаднал това чудо на техниката , колко е мощноста му не става ли за електрожен

Аз вече съм го прежалил и разпарчетил.
vlad_o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ако трябва да е медна тел с диаметър 2,5мм с какви други

Гледай сечение ,а не диаметър.И не мисли че токът върви по стредата на проводника Very Happy
Един проводник с N-сечение-един ток I1.два проводника свързани паралелно-I1+I1 ,т.е два пъти по голям ток.Елементарно..
Навремето това им беше проблема на първите руски телевизори.
Лоше спойки на трафа...и като нямаш специален флюс се получават ,какво?-редовни ремонти.. Very Happy Very Happy Very Happy
ИванВас
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

vlad_o написа:
Гледай сечение ,а не диаметър.И не мисли че токът върви по стредата на проводника
Един проводник с N-сечение-един ток I1.два проводника свързани паралелно-I1+I1 ,т.е два пъти по голям ток.Елементарно..

Така и направих.Трафа е готов Laughing Навих го с два успоредни проводника с общо сечение 4.2мм.При максимално натоварване напрежението спадна с 1,8V т.е. изходно 40V при товар 4 ома падна на 38.2V.А при товар 6.8 ома не помръдна.Мисля,че резултата е задоволителен.

А телта наистина е от алумин и аз неможах да я запоя.Руснаците явно ползват нещо специално.Но пък много добре и лесно се навива с нея,защото е мека и гъвкава.Запредпочитане е пред медната.
no money
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас/Созопол

МнениеПуснато на: Сря Фев 08, 2006 0:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Спомням си, преди време съм запоявал алуминиеви проводници, като преди това електрохимично ги помеднявах. За целта в силно концентриран разтвор на син камък пъхах добре зачистения край на алум.проводник, свързан към минуса на зарядно за акумулатори. Плюса свързвах към дебел меден проводник и го топвах в разтвора на около 1 см. от алуминиевия. Под действие на електролизата след време края на алуминия се образува медно покритие, което после запоявах по традиционния начин. Трябва само да се внимава да не се допрат двата полюса.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети