|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 20, 2006 15:40 Заглавие: |
|
|
Имал съм ЗАЗ, Москвич и Лада! Майстори почти не са пипали в тях. Бяха “пушка”! Центровката на предварението съм я правил винаги на слух по описания начин! Най-дълго време карах Москвич с дефорсиран двигател, предназначен за бензин А78. Бях принуден да го карам с А83. След това стана А86. После А91 накрая А92. Резката на шайбата на вала обаче си стоеше все на едно и също място! Разбира се центробежният и вакумният регулатор ги поддържах и бях сигурен, че работят.
Бях решил да правя стробоскоп, но автомонтьори – професионалисти ми обясниха това, което по-горе съм писал и ме научиха да го правя. В резултат на така извършена центровка, хората мислеха, че Москничът ми е с форсиран двигател, защото беше изключително стартов и харчеше малко.
Сегашните автомобили не ги познавам! Казвам само за това, което съм установил лично от опит! Никой не е длъжен да се съобразява с казаното. В този и другите форуми толкова глупости са писани, че за една повече не е нужно да се прави политически скандал!
А “крякането” като понятие може да се замени с “причуквани” или там каквато дума човек може да измисли. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 20, 2006 21:38 Заглавие: |
|
|
Аз също имах Москвич до 1992 г. и му бях направил електронен октан коректор+електронно запалване,защото ми бе писнало да местя делкото от бензина по различните бензиностанции.
Както каза Ваклин за по-новите автомобили изработката на стробоскоп няма особен смисъл,защото електрониката сама прави различна центровка дори и при едни и същи обороти в зависимост от различни фактори. |
|
|
 |
brother_Tom Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 15:14 Заглавие: |
|
|
За ползата от употреба на стробоскоп при центровката на момента на запалване независимо дали автомобила е със или без компютърно управление - спора е излишен. Ако човек знае със сигурност как да използва съответният инструмент и го има естествено,( било то стробоскоп, "стъклена свещ" авто осцилоскоп и т.н.)и какво точно трябва да постигне мисля, че отговора е ясен. Но всеки си има мнение което трябва да се уважава.
Та по повод на въпроса за стробоскопа:
Тук е разисквано подробно, схемите работят, проверено!
http://www.carhelp.info/forums/5/thread8039/
Успех! |
|
|
 |
angele Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2006 22:03 Заглавие: |
|
|
Стробоскопа е много полезен инструмент не само за корекция на ъгъла на изпреварването на запалването,а и за диагностика на делкото /разпределителя,комутатора /на запалването.Ако ина износване на частите /оси лагери,коректори и чукче,ако има/ то наблюдаваното светлинно петно започвая да "сее" ,тоест изменя се произволно в известни граници при едни и същи обороти.
Правил съм с импулсна лампа от фотосветкавица,а след това с ярки бели светодиоди /подбират се десетина за да се вижда нормално на дневна светлина-схеми бол _________________ Az sam |
|
|
 |
Ariel Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 27, 2006 20:32 Заглавие: стробоскоп |
|
|
Бихте ли ми пратили схемата на стробоскоп с ярки светодиоди, но такъв ,който сте пробвали и работи точно.
[email protected]
Благодаря Ви предварително. _________________ Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъха ни! |
|
|
 |
Некой Гост
|
Пуснато на: Съб Мар 04, 2006 12:42 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | | ...Мисля, че светодиодите, които се използват в китайските фенерчета могат да свършат същата работа. Просто ги задействаш от регулируем сигнал-генератор. Ако нямаш такъв, напряви си с един мултивибратор с операционен усилвател и комплементарна двойка на изхода. |
В това твърдение ми се струва че има неточност. Запалването на светодиодите или лампата трябва да става синхронно с подаването на искрата. Схемата е малко по-сложна, с някакъв сигнал-генератор или мултивибратор няма да стане. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 04, 2006 12:55 Заглавие: |
|
|
Става въпрос за проба, до каква честота ще превключват тези светодиоди. Има оборотомери на стробоскопичен принцип, които представляват регулируем задаващ генератор и импулсна лампа. Чрез промяна на честотата се постига “спиране” на изображението. По това, при каква честота е настъпил този ефект, се установява какви са оборотите.
Специално за автомобил е необходимо светодиодът да се “пали ” в областта на горна мъртва точка на съответния цилиндър. Информацията се взема директно от високоволтовия кабел.
Оказа се, че има много схеми с такива диоди и работят нормално. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Мар 04, 2006 13:01 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | Имал съм ЗАЗ, Москвич и Лада! Майстори почти не са пипали в тях. Бяха “пушка”! Центровката на предварението съм я правил винаги на слух по описания начин! Най-дълго време карах Москвич с дефорсиран двигател, предназначен за бензин А78. Бях принуден да го карам с А83. След това стана А86. После А91 накрая А92. Резката на шайбата на вала обаче си стоеше все на едно и също място! Разбира се центробежният и вакумният регулатор ги поддържах и бях сигурен, че работят.
Бях решил да правя стробоскоп, но автомонтьори – професионалисти ми обясниха това, което по-горе съм писал и ме научиха да го правя. В резултат на така извършена центровка, хората мислеха, че Москничът ми е с форсиран двигател, защото беше изключително стартов и харчеше малко.
Сегашните автомобили не ги познавам! Казвам само за това, което съм установил лично от опит! Никой не е длъжен да се съобразява с казаното. В този и другите форуми толкова глупости са писани, че за една повече не е нужно да се прави политически скандал!
А “крякането” като понятие може да се замени с “причуквани” или там каквато дума човек може да измисли. |
Има два вида вида ОЧ по моторен и изследователски метод. Руснаците тяхното А76 до колкото помня отговаряше ня тяхния АИ80 или наше А80 . Т.е. москвича не е искал чак такъв нискооктанов бензин. Но това е друга тема която не е за тука
И ми дойде на ум едно просто решение:
Не може ли светодиодите да се управляват направо от веригата на чукчето, разбира се със огр. резистор и диод, за предпазване от високото напр. на самоиндукция на бобината ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 04, 2006 13:30 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: |
И ми дойде на ум едно просто решение:
Не може ли светодиодите да се управляват направо от веригата на чукчето, разбира се със огр. резистор и диод, за предпазване от високото напр. на самоиндукция на бобината ? |
Може и да може, но съм виждал решения със щипка върху изолацията на високоволтовия кабел. Може би така се избягват закъснения от момента на отделяне на чукчето, до момента на формиране на искрата! Не съм се задълбочавал в проблема.
P.S. Така се проверява всеки цилиндър поотделно. Освен това честотата е четири пъти по-малка. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|