| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RadkoKirov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 08, 2006 17:31 Заглавие: Луминесцентна лампа |
|
|
| Схемата е стандартна, но не е устойчива във времето.За съжаление отново се появиха на пазара лум. тела-2х18W-4х18W. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Апр 08, 2006 21:57 Заглавие: |
|
|
Надявам се че не е проблем че се отклонявам от темата но в един стар вестник видях схема където вместо дросел е поставена лампа с наж. жичка за 220 В 60-100 вата а вместо стартера бутон. Натиска се бутона за известно време за загреят отоплителните жички и се отпуска и лампата пали. Пробвах го работи Ако е по-мощна лампата с наж. жичка пурата свети по-силно. Обаче ако сложа прекалено мощна и тока стане голям има ли опастност да гръмне пурата ?
ПС. Може да опитате по-този вариант с две пури. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 10, 2006 14:21 Заглавие: |
|
|
Много странно..наистина ли си го пробвал,дросела е нужен освен за баласт да създаде високоволтов импулс от напрежение на самоиндукция при прекъсване на тока,който да запали лум.лампа,а за лампите с нажежаема жичка не съм чул да имат самоиндукция  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 10, 2006 14:37 Заглавие: |
|
|
Ами в статията бяха дали и да се залеипи лента (фолио) по дължина на лампата свързана към нулата. Обаче дори и без нея същата работа пак пали. Пурата беше 40 вата от дебелите "електро импекс" от бай-тошово време. Казвам беше защото я бях подпрял на гардероба отстрани и един път като го отворих и ..... Не работи много устойчиво затова иска по-мощна лампа. Проблема е че лампата разсейва активна енергия която със сигурност се отчита от ел.мера.
Стойчо прав си за дросела, защото ако не запали помага ако си наелектризираш дрехите и я докоснеш. |
|
|
 |
valentin subashov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 10, 2006 22:00 Заглавие: |
|
|
Аз лично съм пробвал тази схема,която вместо дросел има лампа с нажеж. жичка и работи при мен повече от месец.Правих я някога(по Бай-Тошово време).За 40 вата лум. лампа се слага 75-100 лампа с нажеж. жичка.
Схемата я имаше във вестник "Направи сам" |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Апр 10, 2006 22:29 Заглавие: |
|
|
| Да и аз точно от там я видях. A ползваш ли такава лента по-дължината на лампата ? |
|
|
 |
RadkoKirov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 11, 2006 17:48 Заглавие: Луминесцентна лампа |
|
|
| Днес свързах схемата-дросел 40W-тръба-36W-без комп. кондензатор.Консумацията е-0.45 А, а със включен кондензатор- 0.16 А.В момента масово се продават осв. тела без компенсация на реакт.енергия.Интересно е битовия електромер каква енергия ще отчете,защото разликата е голяма. |
|
|
 |
|