|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 8:42 Заглавие: |
|
|
| ivo1 написа: | Изобщо не ми е смешно. Моят доставчик е намерил начин да препрограмира обикновенни малки 5 портови суичове да стават на Vlan - предполагам ви е ясно това нещо какво е - на просто му - заменя доста по скъп суич и върши същата работа. 100 процента съм сигурен, че по суича нищо не се пипа. Просто го препрограмирва на linux през портовете, но на какъв език го прави нямам понятие.
За това е и въпроса ми. Как може да се програмира през порта.
При нас дори единият доставчик иска да му купи патента, но препрограмирането явно ще си остане тайна на нашия умник.
Надявах се тук да намеря отговор на този въпрос, но явно никой не знае как става това.  |
За да препрограмираш суич на линукс се сещаш че трябва и преди това да е работил на линукс. Тези суичове за които става - тези с линукса - съм ги чувал от един познат и излизаха доста евтини - по 20-30 USD-та. Китаичета някакви, виж им точния модел и какво пише в интернет за тях. На нормланите суичове трудно ще стане. По евтините са с хардуерен контролер.
Едит:
Linksys - за тези ставаше дума. За 100лв рутер с wireless имат:) Те са с един доста ораязан линукс. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 10:24 Заглавие: |
|
|
Чакай сега, кажи какъв е проблема, недей прокарва такива далечни предположения кой какво е програмирал.
Много малко switch-ове се нуждаят от каквато и да е операционна система. Предполагам, че съдържат някакъв съвсем постен firmware, колкото да поддържа ARP таблицата, всичко останало е хардуерно.
Много ми е интересно каква ще е тази операционна система, която върху хардуер за $5 ще комутира 800, 1600 или 2400 и повече Mbps трафик
Ако става въпрос за VLAN, и искаш да имаш достъп до друг VLAN просто нямаш късмет Трябва да минеш през рутер. _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 11:09 Заглавие: |
|
|
Виж сега.. съмнявам се че наистина нищо не му е пипал вътре. Има варианти, някои чипсети поддържат такова нещо, но с допълнителна периферия - процесори, памети... Самият аз работеих доскоро в интернет доставчик и правех там подобно нещо, но за този модел с който работехме не става през порта. Чувал съм легенди и догадки, че за някои модели става, но сериозно се съмнявам в това нещо.
Ако се опитваш да прекараш доставчика по такъв начин е меко казано неетично...  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ivo1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 14, 2006 17:19 Заглавие: |
|
|
Значи това, което знам, е че доставчика препрограмира суичове от тези малките kubs мисля че бяха. 5 портови. Цената им нова е около 20 лева. Тези суичове ги програмира, като по някакъв начин слага номера на портовете. Така по този начин тези суичове вършат работата на VLAN суичове, които са много по-скъпи от тези.
тези суичове комуникират с виртуална платка в сървъра, която даедно със суича образува един тунел от моя компютър директно до сървъра, без да мога да виждам никой около мен нито пък някой други може да ме види и да ме снифи например.
Това, че ги програмира през портовете го знам от хора, които наистина са виждали от къде ги програмира. Повече информация обаче никой не може да даде. Всичко се пази в абсолютна тайна.
Другото, което знам, че когато е започнал да експериментира първоначално скороста от локалния интернет е била много ниска. После е отстранил и този проблем. Другият проблем бил, при токов удар. Всички такива суичове забивали много лесно. После и този проблем е отстранил.
За това ми беше интересно как може това да става през порт.
stefp, Благодаря ти за линка. Май нашият герой е преработил нормален суич на такъв и после го е програмирал. |
|
|
 |
stefp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 15, 2006 10:47 Заглавие: |
|
|
Един малко 'мургав' метод ,свалете един всич и вижте какво има вътре ,то така само догатки .  |
|
|
 |
ognqn Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 15, 2006 15:00 Заглавие: |
|
|
| Имам приятел,който програмира Суичовете с цел само на някои портове да има 100мб.трансфер,а на останалите 10мб. и това ако някой дърпа много да не пада трафика на останалите.Чете им програмата и връзва един PIC допълнително. |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 15:02 Заглавие: |
|
|
Не знам защо когато някой не разбира как става нещо, то задължително е намесена световната конспирация, и е очевидно, че нещото се прави от някакви магьосници-хакери, при това задължително под Linux.
Прочети документацията на чипсетите за тези суичове и ще видиш, че поддържат VLAN, както и това да може да избираш скоростта на портовете 10/100 Mbps, да изключваш въобще портовете и други неща. Може и микроконтролер да вържеш към тях за да ги командваш от разстояние, но най-вероятно в случая става въпрос за един обикновен сериен EEPROM с подходящите настройки в него. |
|
|
 |
yani Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 16, 2006 18:55 Заглавие: |
|
|
най вероятно иска да каже за неомонтанските свичове
които са по 20 лева
може да видите сайта им
http://neomontana.dir.bg/  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 17, 2006 7:54 Заглавие: |
|
|
човекът каза 5 портов Qubs
и между другото именно за такъв съм чувал че е възможно да приема magic-пакети през портовете... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|