|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2016 12:26 Заглавие: Добра станция за запояване Weller WD1000 или JBC DDE-2B |
|
|
Търся мнения за посочената станция, имам предвид ето това:
http://www.tme.eu/bg/details/wel.wd1000/poyalni-stantsii/weller/0053402699/
Станцията е 80W, ще се използва за ремонт и корекция по многослойни платки с различни елементи с корпуси от 0402 до всякакви по-големи. Изисква се достатъчна мощност и температура (безоловна технология), при работа с най-тънките човки. Задължително с електронно регулиране, понеже поялника през повечето време ще е на Stand By и е добре да има функция сам да преминава на по-ниска температура и т.н. други опции.
Последната промяна е направена от milmar на Чет Яну 14, 2016 17:35; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2016 21:51 Заглавие: |
|
|
Не намерих колко секунди му трябват да се възстанови от спящ в работен режим, но ако са повече от 30 ще е изнервящо.
Сега ползвам един дето загрява от стайна температура до 300 градуса за 12 секунди, и мисля че е поносимо като време. Ако му трябва повече време, по-добре да е постоянно включен. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 11, 2016 23:12 Заглавие: |
|
|
Аз не се притеснявам за това, не мисля че ще ми е проблем. Много повече ме вълнува да не остане дълго време на 400 градуса, че бързо си отива човката. Аз работя с нови машинномонтирани платки, нямам за задача да запоявам продължително, или пък да имам нужда от постоянно включен поялник, както е в сервиз примерно. Просто серията платки се тества, докато се стигне дефектна платка. Дефектната се слага настрани и се продължава, най-накрая се започват ремонтите, тогава поялника влиза в ролята си. По принцип дефектите не би трябвало да са много, но ги има , а платките многослойни, с няколко Ground/Power Planes и двустранен безоловен SMD монтаж.
Чудя се дали 80W ще е достатъчно или да предвидя възможност за поялник 120W, т.е. да си взема по-мощната станция.... |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2016 14:32 Заглавие: |
|
|
Според мен по-мощния винаги е по-добре. Нали ще сменяш човките според елементите. Няма всичко да караш с един аршин. По някога се нуждае човек, да запои нещо по-голямо или с дебели маси, и си иска мощност за хубава спойка. Като ще купуваш хубав поялник поне, да е по мощен. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2016 15:13 Заглавие: |
|
|
Според мен не може да се мине с един поялник! Скъп, качествен поялник за постоянна работа и още поне един за по- големи спойки. Аз ползвам два температурно регулирани, еднакви, но с различни човки. Налага се понякога да се ползват и двата и ако трябва да се сменят непрекъснато човки ще бъде изнервящо.... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 12, 2016 18:59 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | Според мен не може да се мине с един поялник! |
Да бе да!
Друг е въпросът обаче че не за всички дейности поялникът е подходящ инструмент(уред)! Лично моят съвет е да не се хвърляш на много скъпи поялници(какъвто си избрал), а да инвестираш пари в други уреди - soldering pot, preheater, hot plate и т. н.
Е сега ако не плащаш ти и има бюджет, купувай смело!
Поздрави!
ПП: Не знам как се казват тези неща на БГ! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 13, 2016 23:35 Заглавие: |
|
|
Абе нз ама моята поялна станция WD919 все и се разваля самия поялник. Два пъти се чупи една бакелитова гайка, която не се продава. Един път сменях и нагревател. И човка съм сменял. Е Weller-а си е друга бира, човките му са по-други и по бързо загрява и по-силен. Работил съм и с такъв във фирмата. Зависи за какво ще се ползва. Ако се прави серийно производство бива. Ама ся ако си конструктор УКВ и СВЧ апаратура бива по-други уреди да се купят генератори, спектрални анализатори. Или пък нещо с процесори ако нещо се занимаваш - програматори, дебъгери. Е при наличие на много финанси и аз ще си взема Велер. Иначе с моята поялна станция съм запоявал и светодиодни ленти на рекламни пана. И обаче си става доста добре. Нещо което е малко нетипично точно за такива неща. Но вярно доста добре си става. Не прегрява поялника, не запалва колофона. Лъскави спойки като по учебник. Но пак казвам, аз лично бих си купил още един осцилоскоп, сигнал генератор, спектрален анализатор и чак тогава ще наблегна на поялника. То аз имам и други поялници де, ама не съм ги пускал от няколко години. Имам и за улуци 250 W  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2016 16:42 Заглавие: Качествена станция за запояване Weller или JBC |
|
|
Колеги, аз с улуци не се занимавам , а с процесори.
Мощност ми трябва, защото се работи, както писах по-горе с многослойни платки, с много мед и разпояването на кой и да е елемент е трудно, особенно при безоловна технология. Всички платки са с безоловни спойки. Аз имам станция, но тя е пълен боклук - ZD-937, поялник, човки, нищо не е направено като хората. Вероятно на втори етап ще се купи и истинска rework station, там вече може да си говорим за пари, колкото чисто нов Голф е. Но поялника е наложителен за момента.
Напълно съм съгласен, и вероятно ще ползвам два поялника- стария за по-груби неща.
Станцията почти сигурно ще е тази, въпрос на още малко колебания е.
ПП Другото е това: Двуканална JBC, с възможност за два инструмента, примерно поялник и пинцета едновременно, това е също доста добър вариант. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2016 20:43 Заглавие: |
|
|
| Вероятно ще е добре да се вземе и станция с горещ въздух. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 14, 2016 22:12 Заглавие: Re: Качествена станция за запояване Weller или JBC |
|
|
| milmar написа: | | Двуканална JBC |
Бих добавил и Hakko с човки Т-12. Човката се сменя за секунда с голи ръце без изключване на поялника. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|