|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
F SOL Гост
|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 18:59 Заглавие: Може ли малко внимание |
|
|
Така някой може ли да ми каже дали може се подкара усилвател който е 8ома на 4омов говорител,какви са условията това да стане,и по колко се умножава когато трябва да се избере говорител на 4 ома.В смисал ако е 200вата на 8ома колко ще стане на 4ома  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 19:58 Заглавие: |
|
|
F SOL, според начина по който си задал въпроса, най-простия отговор е:
Вземаш два 4 Ohm-ови говорителя, връзваш ги последователно (като в случая може и да са 100 W-атови) и спазваш посоката (+ - на говорителите) и получаваш 200W на 8 Ohm-а.
Варианта с умножението може да се разглежда при обратната ситуация - когато изхода ти е 4Ohm-a, а говорителите 8 Ohm-ови. |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 22:31 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | F SOL, според начина по който си задал въпроса, най-простия отговор е:
Вземаш два 4 Ohm-ови говорителя, връзваш ги последователно (като в случая може и да са 100 W-атови) и спазваш посоката (+ - на говорителите) и получаваш 200W на 8 Ohm-а.
Варианта с умножението може да се разглежда при обратната ситуация - когато изхода ти е 4Ohm-a, а говорителите 8 Ohm-ови. |
Приятелю, предполагам че човека пита ако на усилвател, който е 200w на 8 ома му закачи говорител 4 ома, тогава колко вата ще стане усилвателя, дали ще извади 300, 500 или повече ватове
Аз ли да му отговоря, или ти ще го светнеш по въпроса? |
|
|
 |
F SOL Гост
|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 22:45 Заглавие: |
|
|
| Да да точно така,усилвателя ми е 200вата на 8ома,а говорителя ми трябва да е на 4ома и се чудя колко вата трябва да ми е този говорител че да няма загуба на мощност и да използвам целия капацитет на усилвателя? |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 22:52 Заглавие: |
|
|
F SOL, RC ти отговори. можеш да включиш последователно два говорителя 4ома 100W.
ако искаш да запазиш здравето на усилвателя и на говорителите си, не включвай един 4 омов говорител към един канал _________________ home studio |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 23:32 Заглавие: |
|
|
| F SOL написа: | | Да да точно така,усилвателя ми е 200вата на 8ома,а говорителя ми трябва да е на 4ома и се чудя колко вата трябва да ми е този говорител че да няма загуба на мощност и да използвам целия капацитет на усилвателя? |
Нека да ти кажа какво ще стане, ако към този 8 омов усилвател включиш 4 омов говорител. Ако го усилиш докрай, усилвателя ще извади не 200, а 400 вата, което ще го претовари и ще го изгориш, на изхода ще протече прав ток, който ще повреди и говорителя (ако преди това не се е повредил от голямата мощност). Ако не го усилваш много, пак може да изгори, защото 4 омовия говорител ще товари усилвателя повече от нормалното. Виж, обратния вариант е по-приемлив (на 4 омов усилвател да сложиш 8 омов говорител), но пък тогава усилвателя няма да може да извади максималната си мощност.
P= U2/R
Това е закона на Ом за част от веригата, който гласи, че мощността (P) е равна на напрежението(U) на квадрат върху съпротивлението (R)
Мощността е във ватове, напрежението във волтове, а съпротивлението в омове.
Явно в училище си пропуснал уроците по физика. Би трябвало да знаеш това, както и много други елементарни неща, преди да започнеш да се занимаваш с ремонти. Не искам да те обидя, или засегна, приеми го като приятелски съвет. |
|
|
 |
F SOL Гост
|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 23:37 Заглавие: |
|
|
| Е ся аз си знам че не знам затуй питам,ми каде да намеря такъв 200ватов на 8ома????И колко апри ще ми излезе аааа????? |
|
|
 |
F SOL Гост
|
Пуснато на: Нед Ное 14, 2004 23:40 Заглавие: |
|
|
| ААаа и още 1 въпрос,ако сравняваме един 400ватов на 4ома,и 200ватов на 8ома кой ше дъни повече?И изобщо може ли да се твърди че саравни??????И ако не са то тоя 200вата на 8ома с колко ватов може да се сравнява??? |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 15, 2004 11:15 Заглавие: |
|
|
Значи изходното съпротивление за което е предвидено крайното стъпало е ДАДЕНОСТ която потребителя не може да променя и трябва да се съобразяма с нея при покупката на говорители или тонколони .Така че щом си за 4 ома търсиш колона 4 ома с мощност равна или малко по голяма от изходната мощност на усилвателя  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Morphadron Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 15, 2004 18:27 Заглавие: |
|
|
Е добре де по пътя на логиката имаме 200вата на 8ома,това не трябва ли да му вържа последователно 2 говорителя по 200вата на 4 ома Става по=логично викам аз,сагласни ли сте с мене Щото нали имаме 2 говорителя по 4 ома и стават 8 общо съпротивление,ама пак 200вата на 8ома са някъде кам 400 на 4ома,и по тази логика трябва да са 2x200w 4ohm,така ли е  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|