Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Колко е нормално да варират напреженията на комп. захранване
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 16:59    Заглавие: Колко е нормално да варират напреженията на комп. захранване Отговорете с цитат

Скоро ми направи впечатление, че оборотите на процесорния вентилатор варират на слух в зависимост от натоварването. Закачих мултицета на +12V и установих, че напрежението се колебае в границите от +12.08V до +11.92V при голямо натоварване на процесора. Тъй като захранването е Codegen го смених с един Fortron, който ми стоеше за резерва. Неговите +12V също варират, само че в малко по-малки граници - от +12.06V до +11.98V при голямо натоварване. Въпросът ми е нормално ли е напрежението да варира в тези граници?

P.S. Codegen-а е културно изпълнен (за разлика от други, които съм виждал), без спестени елементи и на тегло е горе-долу колкото Fortron-а:

Fortron-а пък доста повече грее от Codegen-а (по-ниско КПД?).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bamze
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

За работата на процесора се мери на самото дъно как идват 3,3 волта и как са 1,8 в. след стабилизатора . 12 волтовото захранване доколкото знам е за разните му драйвери и операциончета и там може да варира както си забелязал .
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен не трябва да пада под 11.9 и да не превишава 12.5В.
Fortron - а и той както каза си мърда но по-малко и си е съвсем нормално.А Codegen - да съгласен съм, че за разлика от JNS тата например е по-добър но неможе да се мери с това което си сложил.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Да вземем да посмятаме малко.
В "най-лошия" описан случай 80mV на фона на 12V са има няма 0.666%.
Та, кой е чаркалака в една компютърна конфигурация захранващ се от 12V на който промяна в захранването му с по-малко от 1% ще му повлияе по някакъв начин? Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 18:19    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=256426#256426

Цитат:
За работата на процесора се мери на самото дъно как идват 3,3 волта и как са 1,8 в. след стабилизатора . 12 волтовото захранване доколкото знам е за разните му драйвери и операциончета и там може да варира както си забелязал .

3,3-те на съвременните машини май са само за RAM-а, ако не бъркам...
От 12-те волта е стабилизатора на 1,8 или 1,2 и то от допълнителния куплунг (ATX12) с двете жълти и двете черни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Колко варират тези 12 волта няма практически никакво значение за работата на компютъра. Регулацията дори и +/-10% да стигне (тоест над волт нагоре надолу!), ще си работи.

Основната консумация в съвременните машини е от шината +12, към която е свързан многостъпален импулсен конвертор до 1-едноцяло и нещо волта (зависи от процесора, а при лаптопите се ползват различни напрежения според натоварването дори). Целият зор по захранването на товар, който понякога консумира над 100 ампера (!!!) пиково, ляга на този конвертор (той физически се намира на дънната платка, в непосредствена близост с процесора)

Често пъти водещ фактор за регулацията във захранващата тухла е шината +5 волта, и оттам се взема обратната връзка в импулсното. Ама може и да са се променили нещата откакто последно съм ровил и чел - например сега да вземат част от напрежението от +5 и част от +12 волта. Във всеки случай, desktop компютрите са по-чувствителни към регулацията на +5, отколкото на +12

Маломощните аналогови компоненти в едно съвременно ПЦ - напр. аудиокартата - без изключение ползват и те +12-те волта, след които си слагат по едно 7805 и си 'правят' собствени 5 волта. Защото шумовете по 'основните' +5 и +12 са безобразно големи.

Греенето зависи както от качеството на изпълнение, така и от PFC-то. Бих очаквал един 'сериозен' Fortron да има активен power factor corrector, което неизбежно е източник на допълнителна топлина. За Codegen-а ... да не се окаже че под 'PFC' разбират два кондензатора по два нанофарада на входа Very Happy Very Happy Very Happy
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 20:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен съм само дето тоя 1 волт на горе ... като стане мноого хардове си заминават.. Maxtor са им слаби електрониките,Seagate обикновено имат ценер точно там за защита.От къде стигна до извода, че на 12 те волта са по-малки смущенията?Според мен би ттрябвало да са по-големи нали всички вентилатори се хранят от там както и двигателите на хардовете , цд тата и т.н.
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама аз не съм казал че на +12 са по-малки смущенията Smile казах, че машините са по-чувствителни към регулацията на +5 волта. По простата причина, че разни компоненти работят директно на тези +5, а на +12 нищо не работи 'директно' (освен моторите в механиката, и вентилаторите - та дори и те вече са без четки, съотв. с драйвери в изхода).

Аз имам един 'лабораторен' Codegen, мизерия голяма Wink по спецификация - трябва да е 250W сумарна мощност, и да дава 15 ампера на шината +12.

Ползвам го с постоянен товар от 1А на +5 шината, за да е постоянно в регулация, иначе бяга. И меря на +12 шината какво излиза.

Когато няма товар (освен този на +5 де) - към 12.5

Като дръпнеш 70 вата - едва прескача 11 Smile

Измерването правя на изходните клеми на 4-пиновите молекси. Може би пада на напрежение ще е по-малък баш 'в кутията', ама мен ме интересува на молекса какво излиза, а не 'вътре' Smile

+5 от отдавна не съм му мерил, че нямам нужда от тях, ама ми се върти че имаше добра регулация, стабилно +5.10 или там някъде. Ама тоя експеримент може да съм го овапцал, понеже не помня с какво още го товарих, та не е ясно дали съм мерил, или съм смукал от пръстите Wink
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 20:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно значи не сме се разбрали.. Smile Извинявам се.Но вентилаторите както са без четки създават страшни бози из 12 волтовата линия.А особено ако има и закачен усилвател се чуват разни "самолети" из колоните Smile А на автора на темата нека си ползва със здраве Fortona и да ползва за резервен по-скоро Codegen a.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Мар 01, 2009 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

По стандарт колебанията на захранването са +/- 5%.
А вентилаторите си имат регулатори на оборотите в зависимост от температурата на охлаждаемия компонент. Вкл. и на читавите захранващи блокове.

И не бъркайте откъде се храни процесора. При всичко ATX 2.0 (което е след AMD 462) процесорът се захранва от +12V. По-мощните захранващи блокове са със разделена (двойна) линия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети