| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 13:05 Заглавие: Пищящо захранване - Отремонтирано! |
|
|
Захранването не е лошо, но в последно време прави един проблем. При първоначално включване на компютъра, примерно сутрин, захранването започва да цвърчи. По-точно издава високочестотен шум от порядъка на няколко килохерца. Това трае около минута две и след това спира. Компютърът си работи нормално. Преди това захранването беше на стария компютър и пак същата история. Разглобявах го, гледах го на тъмно да не прехвърча някъде искра, но нищо не видях. При по нататъшните включвания си тръгва нормално. Не се влияе от околната температура, а в стаята е топло и сухо. Къкъв е проблема и да очаквам ли по-лошо?
Последната промяна е направена от taralion на Сря Мар 10, 2010 18:50; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 13:18 Заглавие: |
|
|
Според мен е от някой електролитен кондензатор - не от най- големите стойности (2200 или 1000 uF), а от по- малките - май към 100 uF - имах такъв случай и подмяната му оправи пискането, но от бързане не записах кой е, или по- точно коя верига, но май е от захранването на StBy - така, че прегледай по- малките кондензатори.
П.С. да допълня, че и сега имам едно пискащо, но по- слабо и за кратко - около 15-20 секунди, обаче подмяната на кондензатори не го премахна, а иначе си работи добре и няма пулсации. Това пък беше с тотално надути кондензатори от по- големите стойности - нито един не беше оцелял, а е работило до последно, като не вярвам всички да са "издумкали" едновременно. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 15:57 Заглавие: |
|
|
| ivankrivodol написа: |
П.С. да допълня, че и сега имам едно пискащо, но по- слабо и за кратко - около 15-20 секунди, обаче подмяната на кондензатори не го премахна, |
Сложи му един друг вентилатор за проба.Вчера си играх с едно такова ,беше нестандартен размер иначе директно щях да го изхвърля.Та накрая се оказа че в началния старт вентилатора товари 12те волта но после като се развърти се оправя. Пробвай с друг вентилатор. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
no money Опитен потребител

Регистриран на: 02 Яну 2006 Мнения: 198 Местожителство: Бургас/Созопол
|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 16:28 Заглавие: |
|
|
Обикновенно, тоя високочестотен шум го издават трафчетата, особено ако не са стегнати добре.......огледай тях. _________________ Времето е най-ценният ни ресурс, защото е единственият който не може да възстановим. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 18:20 Заглавие: |
|
|
| Кондензаторите не са надути, външен оглед правих, натисках трафове и дросели нищо. Пусках го без товар, само него. Перката добре се върти, не е клеясала. То беше не от най-евтините, мисля 75 лв. и е на година и нещо. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 18:43 Заглавие: |
|
|
Погледни тоя сайт - има полезни неща
@ г-н Войнишки - да и аз съм попадал на скърцащи вентилатори, но моя случай не е такъв, понеже го пусках и без вентилатор. Освен това вентилатора беше напълно блокирал та го смазах и работи на пушка, а пък и има схема за контрол на оборотите според температурата и в самото начало върти съвсем леко (с ниска скорост). _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 20:21 Заглавие: |
|
|
Не ме разбра правилно.Не става въпрос за шума от вентилатора а платчицата вътре с елементите които управляват вентилатора е дефектирала може би спукана писта ,може студена спойка и като се поразвърти вентилатора се намества а може би и тока на самия мотор малко пада и спира да пиши самото захранване.Това захранване също беше с чип за управление на оборотите .Просто изтъкнах вентилатора като възможна причина. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 20:44 Заглавие: |
|
|
Ще го погледна пак - само не разбрах и друго - аз не съм срещал такова, но може би да има - ти говориш за захранване с отделна платчица за контрол на вентилатора ли? Това моето не е с отделна платка всеки случай - елементите си са част от самото захранване и са два транзистора, малко диоди, съпротивления, един (мисля) малък електролит и един термистор, монтиран близо до един от радиаторите. Имам схема на захранването и съвпада изцяло, само дето липсва схемата за контрола на оборотите. Колегата, пуснал темата, нека прощава за включването ми, но пък може да има някой коментар, който да му е от полза... _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 20:51 Заглавие: |
|
|
Вътре в самия вентилатор има платчица която върти двигателя с 12те волта.Някой захранвания имат чип който управлява 12те волта според температурата.Аз говоря за платчицата вътре във вентилатора.Реших проблема със смяна на вентилатора. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 04, 2010 21:47 Заглавие: |
|
|
| Захранването е това: "HuntKey V-Power LW-6500HGP". Вентилатора е 120 мм. и е монтиран на другия капак. Като го разтворих той беше на страни, така че проблема не е в него. Ще взема, като автомонтьор едни докторски слушалки и ще преслушвам локално всеки траф, за да видя откъде идва шума. Лошото е, че до една минута се оправя. |
|
|
 |
|