| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 06, 2005 11:29 Заглавие: Проблем с дъно ASUS TUEP2-M |
|
|
Духна ми супата дъното на компютъра, модела е ASUS TUEP2-M
нещо стана с Jumper настраойките за задаване на честотите на процесора и сега се включва но неиздава никакъв звук за грешка и непали монитора. С хиляда зора намерих друго с сокет 370 понеже ми е такъв процесора - марката не я знам модела е M815-MX за което търся информация под дърво и камък. Проблема ми е че неизка да тръгне с процесор Intel Celeron 1400Mhz понеже неподържа множител 14 в биоса. Другия ми процесор с които съм в момента и върви идеално е пак Intel Celeron но на 800Mhz - FSB и на двата процесора е 100Mhz.
Въпроса ми е дали може да се намери по нов биос за M815-MX които да има подръжка за по големи процесори и каде евентуално мога да попремеря за дефект около Jumper настраойките на ASUS TUEP2-M  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 13:48 Заглавие: |
|
|
проблема го сведох до тези два чипа
W83627GF-AW
AS99127F
но нещо не ми се отдава да им намеря datasheet или самите чипове. Някой да има нещо под ръка ???? |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 14:58 Заглавие: Re: Проблем с дъно ASUS TUEP2-M |
|
|
| cdi написа: | Проблема ми е че неизка да тръгне с процесор Intel Celeron 1400Mhz понеже неподържа множител 14 в биоса. Другия ми процесор с които съм в момента и върви идеално е пак Intel Celeron но на 800Mhz - FSB и на двата процесора е 100Mhz  |
Проблема ти е че дъното не поддържа TUALATIN каъвто е твоя процесор. И няма нищо общо с множителя.
За този проблем и решението му прочети тук: http://www.rom.by/articles/S370/index.htm |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 16:07 Заглавие: |
|
|
| Да това го разбрах но сега съм се насочил към отремонтирането на ASUS дъното а другото ще кара така с 800Mhz процесор. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 17:10 Заглавие: |
|
|
Презаписа ли му биоса?
Провери имаш ли ресет, работи ли тактовия генератор, исправни ли са и V регулаторите.
И ако можеш опиши какво точно се случи как спря АСУСА?
Edit: За асуския чип няма да намериш нищо, а за уинбонда виж линка
http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=W83 |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 18:32 Заглавие: |
|
|
Накаратко положението е следното:
Компютъра си заби незнам по каква причина и аз го изгасих. Реших да махна "Free Jumper" настроиките и да оставя превклучването както си е за шините 100/66/33 - но при вадене на един "jumper" които отбранява и забранява "Free Jumper" настройките ми премигна светодиода които индицира наличие на захранване на дъното - предполойенията ми за това премигване са или е минал токов удар или аз съм дал в тъмницата между 1 и 3 крак накъсо. От там почна и проблема. Натисхах захранващия бутон но компютъра непожела да тръгне изобщо и се наложи да гася нацяло компа след включването тръгна захранването но нищо повече - нито звук ни вопъл за грешка.
За enable / disable както следва се ползва 2 и 3 краче и забраната е с 1 и 2 краче. 3 краче е маса а на 1 краче стъпа 3.2в от две крачета на AS99127F и едно от W83627GF-AW.
2 краче стъпа само на един крак от AS99127F
Това е положението  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 20:02 Заглавие: |
|
|
Ако не си опитвал да презапишеш биоса горещо ти препоръчвам да направиш това първо, а също така му истрий цмоса.
от окъсяване на джъмпер не е логично да ти мигне светодиода. Все пак захранването на 5в е 25-30 и нагоре ампера при здраво окъсяване трябваше да се изключи.
А и по тези джъмпери не може да протече ток който да причини вреди на който и да е елемент, поне в повечето ситуации е така.
Защо да почнеш от биоса е дълго за обяснение но ще опитам с няколко думи: биоса си заминава от - електростатично испразване поради някоя хубава дрешка от изкувствена материя, при кратко мигване на тока съчетано с "качествено" захранване, при неправилен старт на системата поради погрешно поставен или липсващ джъмпер и редица други причини.
Едит: Явно не съм дочел добре това което си написал по горе. в стенбай наистина при окъсяване можеш да забележиш мигването но от това само нещата стават по лоши. Ще се наложи да търсиш донор от който да свалиш чиповете а това не е проста работа ще погледна в ъгъла на некрофила какво ми се намира и ще ти пиша.
Последната промяна е направена от Петров на Съб Май 07, 2005 23:59; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 23:31 Заглавие: |
|
|
| Предполагам че проблема не е в биоса но мигането на светодиода го видях явно - а захранването беше само включено без да е пуснат компютъра. Ще опитам да го презапиша с програматор и ще кажа за резултата. |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 11:24 Заглавие: Дъно |
|
|
Аз първо бих сменил батерията и бих използвал тестер за
пост кодове и чак като съм сигурен че е биоса ще го презаписвам.
Освен това ASUS имат собствена програма за флеш и ако
дъното ти пак не тръгне няма да имаш никаква представа
къде е проблема. Затова първо мери напрежениятя на шима
и паметта и после прави каквото и да било друго а ако захранването
не тръгва само го пусни принудително но без процесора. |
|
|
 |
cdi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 16:27 Заглавие: |
|
|
Захранването тръгва без проблем но нищо повече - няма сигнал за грешка просто си стои така вклучено и непали монитора - пробвах и с PCI видео карта пак нищо. Процесора е пробван на друго PC и работи - флашването обаче на този флаш ще ми е проблем.
Забравих да кажа че без батерията за биоса дъното непуска старта на захранването - тоест нетръгва изобщо и стои като тотално умряло. |
|
|
 |
|