Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да си зашитим антенния вход TV от мълния?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bojo06
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 14:56    Заглавие: Как да си зашитим антенния вход TV от мълния? Отговорете с цитат

Само говорим за ремонти,а как най добре да се предпазим от тях?Споделете кое е най удачно да се направи ,зашото аз не успях да се предпазя.Мисля че темата е банална ,ама актуална.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ударите през антенния вход са крайно рядко явление вече с кабелните телевизии.Повредите са по скоро заради дъговите изключватели в подстанциите дизайн 1912 година....
Върнете се в началото
dima
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Моето мнение,че от гръмотевица не може да се предпази по никакъв начин освен изключване от щепсела и изваждане на антената.
alexandro28
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Ударите през антенния вход са крайно рядко явление вече с кабелните телевизии.Повредите са по скоро заради дъговите изключватели в подстанциите дизайн 1912 година....
Very Happy Стойчо би ли бил така добър да споделиш какво разбираш под дъгов изключвател модел 1912 година,че нещо не схванах да ти кажа честно Very Happy Very Happy Very Happy .А какво ти е мнението за вакумните ножови разидинители модел 1931 година? Very Happy
GSt
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:24    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление по селата и в провинцията наличието на висящи по стълбове - 220 V и кабелни телевизии е предпоставка за поражения от мълнии. Имайки в предвид и недоброто заземление или липсата дори на такова. На мен доста често ми докарват такива апарати и ремонта е доста трудоемък пък и цената е висока за клиента. На последък дори възникна и друг тип повреди поради включване на персонален компютър към телевизор свързан към кабелна телевизия. Дори и да не дефектира апарата веднага ми се е случвало да възникне дефект в последствие при включване на мощен консуматор към мрежата. Така, че темата не е съвсем безпочвена. Може би поставянето на устройства с транзили на антенния вход и галванично развързване биха били полезни като част от мерките за защита. Very Happy
Върнете се в началото
Gena
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато има гръмотевична буря за мен единствената защита си остава изключването на TV и VCR от антената/кабелната (особено от последната) и от мрежата 220V.
Това е написано още на първите страници на Упътването!

Всичко останало е рекламни и маркетингови трикове!
Surge protectors, UPS, разклонители с вградена защита и т.н. защитават (отвеждат пренапрежението към земя) при положение, че инсталацията е 3 проводна, като на Шуко клемата за земята наистина трябва да е свързана към шината на заземлението, а не занулена, както е почти във всеки дом у нас.
Дори и ако всичко е изпълнено по стандарт, защитния елемент си има капацитет и след изчерпването му трябва да се смени.
Понеже на всички TV щепселът естествено е двупроводен и няма извод за земя (шаси) е необходимо голямо бързодействие на защитната схема, която да прекъсне и двата проводника.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
GSt
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Колегата е прав напълно го подкрепям за това че трябва да е изключен апарата и от кабелната и от мрежата. Често обаче се случва да ни няма в къщи и дори да гръмне точно когато най ти се гледа така че наличието на допълнителна защита не е достатъчно но е необходимо условие според мен.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:35    Заглавие: Отговорете с цитат

alexandro28 написа:
Stoy40 написа:
Very Happy Стойчо би ли бил така добър да споделиш какво разбираш под дъгов изключвател модел 1912 година,че нещо не схванах да ти кажа честно Very Happy Very Happy Very Happy .А какво ти е мнението за вакумните ножови разидинители модел 1931 година? Very Happy

Не си ли ги виждал Shocked Shocked Една дъга като гребен ис все покъси зъби и от вътре другата клема,кято върви от най дългия зъб към най късия,като удължава дъгата докато угасне и хоп импулс 1000 волта 10 микросекунди,който помила импулсното на телевизорчетата.13 години работих ТВ-техник,имам не повече от 3-4 апарата ударено по антената-всичко останало от мрежата
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Може аз да съм късметлия но досега в 35 годишната ми практика още не съм отварял телевизор който да е пострадал по антенния вход .Всички идват пострадали по захранването.В жилището си имам във всяка стая телевизор но никога до сега не ги гася с дистанционното а само с ключа отпред на телевизора.Така че и да ме няма в къщи телевизора е с прекъснато захранване.
dima
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Сря Юни 08, 2005 15:49    Заглавие: Отговорете с цитат

коцев
имахме случай,когато телевизора е изключен от мрежовия ключ и пак/от входните клеми на ключа/бе пехвърлило към масата във вторичната страна.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети