|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 15:59 Заглавие: На какъв процесор да уча учениците? |
|
|
| Предавам им още 6800, но ми се иска да премина на по-съвременен. Чувам различни препоръки. Едни ми хвалят Atmel-ите, други PIC-овете, трети ми твърдят, че процесорите на Моторола били класика и за това в ТУ се изучавали именно те. Бях се захванал с PIC-овете, но те са много и се чудя на кой да наблегна. Трябва да е възможно най-простия, но да намира все още приложение, и основното ядро от вътрешната му архитектура да е запазено в по-сложните версии. От друга страна Atmel-ите ми се виждат по близо до представите ми, но пък някои ми твърдят, че нямат бъдеще! Във всеки случай кой какъв съвет би ми дал, молбата ми е да има линк към документация на руски език. Освен това ще ми е нужен симулатор, за да демонстрирам някакви прости програми. Друг е въпросът, че няма кой от учениците да ме чуе, но все още се намира понякой от нашето тесто. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 16:36 Заглавие: |
|
|
"На вкус и цвет ....."
6800 наистина е старичък, но неговото ядро продължава да се ползва, по-важното е да се схванат (който има желание разбира се) основните принципи, а преминаването от един към друг не е толкова страшно.
Противоречиви мнения винаги ще има, т.к. и глобалните цели на различните фамилии са не винаги еднакви.
И PIC и ATMEL могат да бъдат едно добро начало за "зарибяване", още повече, че от тях има и доста "простички" варианти с малък набор от инструкции което ги прави удобни за "преглъщане" на първо време.
Microchip имат огледален сайт на руски (за Atmel не съм сигурен). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 16:42 Заглавие: |
|
|
| Точно за "зарибяване" ми трябва, за да могат да направят нещо просто и да "тръгне"! това не може да стане с 6800 при домашни условия. За сайта, за който говориш имам СД, но не мога да се ориентирам от къде да започна, защото първо аз трябва да ги науча. И не намирам симулатор! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 17:26 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за линка! Не виждам обаче симулатор на програми. Предполагам, че има среда, в която да се тестват програмите предварително и да се онагледява работата им. На това трябва да обръщам повече внимание, докато изработка на устройства с контролери, ще ми се налага по-рядко. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юни 10, 2005 17:52 Заглавие: |
|
|
Е днес точно почнаха да ни преподават за 6800 и интелския 8080 .  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Юни 11, 2005 8:54 Заглавие: |
|
|
За процесори или контролери става въпрос? Вярно, че 6800 е на нивото или дори по-долу от съвременните контролери, но все пак се води процесор. Ако трябва да се тръгне по линията процесори, би трябвало да се преподава Pentium 4.
Ако трябва да се преподават контролери, работата е по-сложна. За прости и средно сложни приложения - PIC или ATMEL, но според мен с Пиковете нещата ще тръгнат по-лесно откъм практическо използване. Инвестициите за развойни средства са малки и лесно и бързо се реализират усройства с практическа стойност. Да видиш действащо устройство най-лесно пали - поне за мене някога беше така.
Иначе, за мен много сериозни са контролерите на Sygnal с 8051 ядрото, обаче са скъпи.
Според мен, в учебния план би трябвало да има един преглед на най-популярните, като се наблегне на Пикове и то не само на асемблер, а повече на Си. Така Си-то ще бъде усвоено по-лесно, а резултатите онагледени. После не е трудно да се премине на друг кантролер.
Противник съм на теоретичното (само) изучаване на нещата в средното училище. Трябва повече практика. Теорията може да се изучава във ВУЗ.
Има много практически схеми с Пикове, които биха заинтересували учениците и биха им били полезни като крайни устройства. |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 11, 2005 8:57 Заглавие: |
|
|
Госта бях аз .
И още нещо - който иска да се занимава с електроника да набляга на английсиа! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 11, 2005 9:37 Заглавие: |
|
|
| Става въпрос за съвременен контролер, на базата на който да се изучават основните принципи на програмирането и какви информационни процеси водят до решаването на определена задача. Учебните програми по предмета са нерационални, защото водят само до най-обща представа за тока, какви процесори съществуват и не се предвижда нищо конкретно. На базата на асемблер за 6800 обяснявам що е памет, що е регистър, как се организира цикъл, как се използва стека, как се използват външни устройства, алгоритмите на основните аритметични действия и др. Накрая разглеждам програми за управление на светофар, програма за ШИМ, програма за управление на автономен инвертор и т.н. Всичко това искам да го запазя, но като база да се използва по-съвременен и по-достъпен за практическа реализация контролер. За 6800 имам едноплатков микрокомпютър, на който демонстрирам програмите. За алтернативния процесор ще ми трябва симулатор. Това са ми проблемите. Ако може някой да помогне компетентно, ще съм му благодарен. Ако не, ща продължавам така. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|