Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на захранване JNC ATX 300W
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
doomkillerr
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Дек 04, 2011 18:36    Заглавие: Ремонт на захранване JNC ATX 300W Отговорете с цитат

Здравейте. Имам едно неработещо захранване - марката е JNC, като на модел е изписано само "300atx-p4". До сега разглеждах подобни на моята тема във форума, но не открих отговорите, които ми трябват... Премерих с мултиметър виолетовия кабел "+5V SB" - и на него ми показва 5.08V. При опит за стартиране на захранването, чрез мост между зеления кабел "PS ON" и масата (черен), вентилатора завърта за момент и спира. Премерих и "PS ON", като там ми показа 2.5 V. Предполагам, че мога да използвам тази схема: http://img819.imageshack.us/img819/618/jnclc250atx.gif

Тъй като познанията ми са доста слаби, ще съм много благодарен на всеки, който може да ме насоки на кой точки от схемата, мога да направя измервания, както и кои елементи да проверя.

П.С. - Зная, че захранването не си заслужава ремонта, но все пак нали човек трябва да започне все от някъде да се учи... Smile

Едит: Забравих да добавя, че няма никакви видими повреди, като надути кондензатори или нагорели и прекъснати компоненти...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 04, 2011 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Прочети тази статия http://kehlibarev.hit.bg/ATX%20shematic.htm
и внимавай има опасности под капака.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
doomkillerr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 06, 2011 14:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо да благодаря за статията - помогна ми и то доста! Smile

Направих някой замервания и според мен всичко е ОК в първичната част на захранването. Пробвах и следното - при пускане на захранването да замеря напрежението на жълтия кабел (+12V) и на червения (+5V). След даване на късо между "PS ON" и масата (черен) напрежението, както на жълтия така и на червения кабел се увеличава, като веднага след това, явно сработна защитата и всичко спира... Открих, че елемента отбелязан с (10) в статията "Шотки диоден изправител" не е пристегнат добре към самия алуминиев радиатор, както и че на пръв поглед изглежда потъмнял и нагорял... Ето снимка да го видите и Вие: http://img26.imageshack.us/img26/406/p1020120p.jpg

При замерване, след като го разпоих не показва никакви индикации... Както се вижда от снимката - води се "CEP603AL" - Във вразка с това искам да питам, с какво може да се замени този компонент или трябва задължително да търся същия, защото след кратко търсене в интернет не открих почти нищо...

Благодаря отново!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 06, 2011 15:08    Заглавие: За СЕР603 Отговорете с цитат

Това е MOS транзистор, N-канал, голям ток (30-60А), нисковолтов (30V му е достатъчно), трябва да е с ниско прагово напрежение, може да го смениш например с ххх50N03L.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pk123
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 06, 2011 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.dee.ufc.br/~rene/eletronica/Datasheets_Lab/CEP603AL-D.pdf
/Колегата ме е изпреварил/
Но никъде в схемата не видях такова нещо.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 06, 2011 20:37    Заглавие: Отговорете с цитат

pk123 написа:
... никъде в схемата не видях такова нещо.

CEP603AL - MOS транзистор използува се във верига за стабилизиране на 3.3В / в показаната схема е с биполярен т-р Q6 /

doomkillerr написа:
......пак нали човек трябва да започне все от някъде да се учи... Smile

Започни с диоди ,транзистори и разликите между тях , във файлообменника има подходяща литература.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Дек 07, 2011 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

doomkillerr написа:
като веднага след това, явно сработна защитата и всичко спира...

Ако ти включва защитата трябва да чуваш едно леко бръмчене. Освен това няма да имаш възможност за повторно запускане. Ако успееш повторно да го запуснеш така за малко да завърти значи е друго.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 07, 2011 23:03    Заглавие: За захранването Отговорете с цитат

Изработването на 3.3V се прави по няколко начина. На схемата в първия пост е показан един от тях, но мисля, че ТОЙ НЕ Е ТВОЯ. Няма да мога да ти обясня какви са методите, в твоя случай е или линеен стабилизатор виж тук , или с "изрязване" на полувълна на изправителя. Съветвам те да измериш тоя транзистор и ако е изгорял - смени го и пробвай, дано да тръгне. Ако не - сваляш схемата и я разучаваш защо не работи
Върнете се в началото
doomkillerr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 08, 2011 16:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо да БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ПОМОЩА, КОЯТО МИ ОКАЗАХТЕ!!! Very Happy

А сега да разкажа какво стана - след смяна на транзистора с "P60NF06", при опит за стартиране на захранването, приятно ме изненада, че тръгна... Да заработи, без да спира! Laughing Премерих напреженията на всички кабели и те са следните:

- Оранжев кабел = +3.29V
- Червен кабел = +5.7V
- Жълт кабел = +12.5V
- Виолетов кабел (VSB)= +4.95V
- Бял кабел = -4.68V
- Син кабел = -12.38V
- Зелен кабел = +2.45V
- Сив кабел (P.G.)= +5.7V

Сега, както се казва Всичко е ТОК и ЖИЦА!!! Wink
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 08, 2011 17:02    Заглавие: Отговорете с цитат

doomkillerr написа:

- Червен кабел = +5.7V
- Жълт кабел = +12.5V
- Сив кабел (P.G.)= +5.7V

Toва не е "ток и жица" толеранса на изход +5В е +/- 5% , не захранвай платки от него .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети