|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 27, 2005 17:03 Заглавие: Монитор DELL Р991 - въпрос |
|
|
Купих втора употреба е DELL Р991.
На екрана се наблюдава леко трептене.
Не е трептене в хоризонтална или вертикална посока, а по-скоро нещо като облак, който пеко пулсира по екрана.
Не е от ниска честота на рефреша - вижда се ясно и на 85 и на 100 Hz.
Струва ми се, че честотата на това трептене е по-скоро разликата между честота на рефреша и 50 Хц ... ???
Иначе, като геометрия - образа не мърда, ... пракически няма "дишане" ...
Говорих с фирмата, от където е купен, но ми отговориха, че нямат в момента такива монитори и не могат да го заменят. А за да се оправи - трябвало много да се разглобява, а сервизния им специалист бил в отпуска ... С две думи, да не ги притеснявам поне до края на август.
Работата отива към отваряне и търсене на лошо филтрирано захранващо напрежение. Надявам се, че би трябвало да се види с осцилоскоп.
Ще прегледам доколко е добре и захранването на отоплението на конескопа. Гледам от схемата, че е се захранва с изправено и филтирано напрежение.
Ще огледам и за съмнителни електролитни кондензатори, спойки и т.н..
На прав път ли съм или бъркам???
Къде другаде и какво да търся?
Ако има някой с практически опит, моля да даде някой жокер. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 28, 2005 23:52 Заглавие: |
|
|
Май лошо обясних проблема в горния пост.
Например - отварям MS Word. Основната част на екрана е бял. Наблюдава се едно пуслиране ... все едно, че на определени места по екрана яркоста се променя ...
Като намалявам яркоста - ефекта става още по-забележим.
Отворих монитора.
Смених профилактично 4-5 електролитни кондензаторим, дето са се пекли до радиаторите.
На някой кондензатори се беше свила пластмасовата обвивка от жегата.
Замерих после свалените - май са си по-добри от новите, с които ги замених /Hitano 105*- по липса на по-читави /.
Нямаше надути или протекли кондензатори..
Напреженията са добре, няма пулсации, освен неизбежните с честотата на импулсното захранване.
+5 -> +4.85 --> Надявах се, че тук ще се е скрил заека , ... ама не ...
+12 -> +12.05
+80 -> +80.60
+200 -> +201.3
Дано сега съм обяснил по-ясно и някой, дето разбира, да си каже думата.
Довечера, като се прибера - пак ще го боря ... |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 29, 2005 2:22 Заглавие: |
|
|
| Поразходи мако монитора из стаята като го въртиш в различни посоки, ако се променя характера на трептенето това означава че му влияят външни магнитни полета. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 29, 2005 6:32 Заглавие: |
|
|
Провери дали не ти създава проблем размагнитващата бобина. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Сря Юни 29, 2005 9:36 Заглавие: |
|
|
| Пробвай естествено осветление, с луминесцентно всички пулсират. Размагнитването не е защото от него се променят и цветовете. Джитер има ли? Най-вероятно по описанието е да имаш външни магнитни смущения от електрически машини, пробвай да занесеш монитора при някой приятел на друго място и там да го пуснеш. Разходките из помещението където има такива смущения обикновено не помагат, ако установиш че случаят ти е такъв по-добре го смени с течнокристален. |
|
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 29, 2005 23:49 Заглавие: |
|
|
| кк написа: | | Пробвай естествено осветление, с луминесцентно всички пулсират. ... |
У дома нямам луминисцентни лампи, ... денем, нощем - трепка си ...
За електомагнитните смущения - не е от това.
Живея на последния етаж.
Спрях от етжните предпазители тока на всички апартаменти на моя и на два етажа под мен.
В моя апартамент - спрях всичко от предпазителите и оставих само включен този за контактите в стаята с компютъра. А в стаята - включен само компа и монитора, нищо друго. Никаква промяна.
Не е от асансьора - двигателя е свален за ремонт.
Разните двигатели/вентилатори за вентилационните шахти и други - отдавна са откачени.
На покриава няма нищо на мобилните оператори.
Махнах кабела за ЛАН-а.
Смених захранването на компа - беше Фортрон, сложих Антек - същата работа.
Пробвах с изключен комп - подавам сигнал от лаптопа на дъщерята. Файда йок.
Врътнах го в различни посоки спрямо Слънцето /пардон - Луната, че сега само тя се вижда/ ... Тцъ ...
Та стигам до извода, че или аз съм облъчен /нямам пейс-мейкър / ... или проблема идва от захранващата мрежа.
Пробвах със захранване от 220В без и със зануляване от шукото ... и на монитора и на компа ... всички варианти ...
Няма разлика. Монитора е с прекъснато замасяване/зануляване от шукото, защото при включени много ел.консуматори имаше в образа леко хоризонтално трептене ... в редовете ... Но като прекъснах от шукото зануляването на монитора и трептенето изчезна напълно.
Ако проблема идва от мрежата - трябва да търся/правя някакви филтри ...? Какви?
Дори и да не помогнат в случая - поне няма да са излишни.
Така и така съм го разчанчил целия монитор /то не бе запоени екрани на всяка платка, не бе чудо/ - та ако някой се сети нещо, което мога да направя преди да съм го затворил, сега е момента да казва ...
ПП/
Вариантите:
- да пробвам с друг монитор у дома;
- да пробвам с тоя DELL Р991 на друго място;
- да изключа всияки тоци в квартала и да пробвам със захранване от UPS ...
поради 9 етажа и неработещ асансьор ги оставям за бъдеще време ... |
|
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2005 9:37 Заглавие: |
|
|
| Щом мониторът не работи със зануляване с много голяма вероятност има проблем в зануляването - закачи му го обратно да не опраскаш него и компютъра и търси проблема в инсталацията. Филтри няма да помогнат без да си оправиш инсталацията, по тези признаци за мен проблема е именно там - много е за препоръчване да го пробваш на друго място преди да почнеш да го копаш щото най-вероятно си е наред монитора. Има някаква вероятност и компютъра да създава смущенията но е сравнително малка. Ако имаш закачен обаче телевизор, антенен кабел, кабел към уредба и др. подобни ги махни и така пробвай. |
|
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2005 11:15 Заглавие: |
|
|
Няма нищо закачено към компа, освен монитора. От компа е извадено всичко, вкл. и кабела към ЛАН-картата, аудио систмата и т.н.
Има включени само комп и монитор, клавитура и мишка. Няма друго.
Казваш, че е опасно монитора да работи без зануляване?
Не съм много съгласен. Някаква опасност би имало, ако при включени комп и монитор се вади/слага кабла на монитора към видеокартата.
Да търся проблема в зануляването на нрежата? Проверявал съм я обстойно. Всички контакти в апартамента са проверени и са ОК.
Всички предпазители и връзки в апартамента, на етажното табло, както и на главното табло за целия вход са проверени.
Остава само да викам хора от енергото да мерят доколко гл. табло е заземено както трябва.
Е, "нулата", докато дойде до деветия етаж, може да не е баш "нула". Но към компа няма нищо включено, а "друга" нула/заземяване може да влезе само през ЛАН кабела, но както писах - изваден е.
След малко го нарамвам. В съседния блок има гейм-клуб и ще го пробвам там. |
|
|
 |
YoggA Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2005 14:33 Заглавие: |
|
|
Пробвах в един гейм-клуб.
Пак същия ефект ... може би малко по-слабо изразен... не мога да преценя, ... но пак го има.
Момчето от клуба извика техника, дето им поддържа техниката.
Той каза някой да ми смени всички електролитни кондензатори, както и пастата на всички елементи, които са на радиатори.
Каза, че гарантирано ще има ефект... Не всички кондензатори са дефектни, но така и така се ще се отваря и по-добре да се сменят.
Благодарих, почерпих човека за разкарването /каза, че нищо не му струва/, ... и обратно 9 етажа нагоре.
Ако някой ви твърди, че с увеличаване на надморската височина земното притегляне нямалява - не му вярвайте! Точно обратното е.
Ами това е ... |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 30, 2005 15:10 Заглавие: |
|
|
| Провери големите филтрови кондензатори на захранването откъм мрежата и греца във входа. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|