| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 21, 2012 13:31 Заглавие: РЕШЕНО Термо двойка за поялник conrad LS-DIGI 60 |
|
|
Здравейте.
Отчупи ми се едното краче на термодвойката на поялника, който работи с със станцията conrad LS-DIGI 60.
Термо двойката представлява керамична плочка с размери 10х2х0.5мм
от едната страна е виолетова а от другата е бяла.
При нагряване с поялника измервам горе доло следните електродвижещи напрежения
210C-1.4mV
220C-1.6mV
230C-1.7mV
250C-2.5mV
Въпроса ми е как мога да разбера каква е тази термодвойка и откъде мога да си купя _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка
Последната промяна е направена от rolling_heads на Съб Юли 28, 2012 21:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2012 19:48 Заглавие: |
|
|
| Имам бегъл спомен,че съм гледал такива термодвойки в каталога на CONRAD-подробния вариант.Вероятно го има и онлайн. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 23, 2012 20:35 Заглавие: За термодвойката |
|
|
| От външния вид и измереното от теб излиза, че по-скоро става въпрос за терморезистор, а не термодвойка - тя би трябвало да дава в пъти по-голямо напрежение при тая температура, и би трябвало да изглежда по друг начин. Измери чарка на съпротивление и виж как се държи - при стайна температура и при награване с поялник. |
|
|
 |
rolling_heads Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 5:11 Заглавие: |
|
|
Измервал съм го за съпротивление - няма.
Има капацитет около 220nf.
ЕДН са доста неточно измерени и са по точно за ориентация _________________ "Някои неща не могат да се обяснят"
Стара нигерийска поговорка |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 6:48 Заглавие: За термодвойката |
|
|
Ако приемем, че | Цитат: | | за съпротивление - няма | означава много голямо съпротивление (след като си мерил капацитет) - значи със сигурност не е термодвойка, тя на омметър е късо. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 8:15 Заглавие: |
|
|
| Бате Гигант , защо не дадеш някое термосъпротивление работещо до температури от 250 градуса до 450 . Защото аз не се сещам ! Или просто си пишем ? |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 8:37 Заглавие: |
|
|
Бате, ELP, По-интересно щеше да е да коментираш :
| Цитат: | При нагряване с поялника измервам горе доло следните електродвижещи напрежения
210C-1.4mV
220C-1.6mV
230C-1.7mV
250C-2.5mV |
Вместо само да си пишем, а |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 9:24 Заглавие: За терморезистора |
|
|
| Веднага давам - платина 100 (или Pt500, Pt1000) - в зависимост от конструкцията може да работи и до над 800градуса. Между другото, някои от поялниците на Weller са точно с такъв датчик. Има и по-евтин вариант с терморезистор на основата на никел или никелови сплави - със стъклокерамично покритие работят до към 500-600 градуса, но не са толкова стабилни във времето като платиновите. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 11:43 Заглавие: |
|
|
| Ти виждал ли си високоомно Pt100 , говорим за NTC , не за PTC и то явно трябва да е 100К и нагоре , за да не го лови уреда , ама какво ли знам аз ?! Ами ако е капацитивен датчик ? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 24, 2012 13:56 Заглавие: За терморезистора |
|
|
Колега ELP, числото след платината показва колко е съпротивлението на датчика при нула градуса, обикновено е 100ома, но има 200, 500, 1000. Лично аз съм виждал и много високоомни - изгорели, прекъснали, счупени, разядени... И никъде не съм говорил за NTC.
Автора на темата беше написал, че търси термодвойка. Но нито конструкцията, нито измереното напрежение се връзват да е термодвойка. По конструкция по-прилича да е терморезистор или нещо друго, лично аз не съм виждал термодвойка на керамична подложка. Затова и го посъветвах да направи и други измервания, доколкото може на вече счупения датчик. Как и с какво е мерил, доколко са верни измерванията при счупено краче - божа работа. А какво всъщност е било - засега само китаеца, дето го е произвел, си знае.
Така че предлагам да спрем да си мерим пишките. Ако имаш някакво конкретно предложение, с което да му помогнеш - сподели го. Аз бих посъветвал автора на темата да поразгледа как е направен измервателя/регулатора, оттам най-лесно би могъл да се ориентира какъв е типа на датчика. |
|
|
 |
|