| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
antonantov Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2013 18:05 Заглавие: WIFI връзка без пряка видимост |
|
|
Здравейте! Ето същноста на темата: Живея на отдалечено място. До близкия град нямам пряка видимост терена е пресечен, полу планински и растоянието по пряка линия е около 7км. Има 3 високи връха от билата на всеки от тях се вижда града и моята къща лошото е че там няма ток. Растоянието през тях е около 15км. Интересувам се от идеи как може да се да се направи връзка 3-4 мегабита/s. повече не ми трябва. Ще я ползвам само аз така че и да се губи някой път при лоши метеорологични условия никой няма да се сърди.
За антени се спирам на тези или подобни за 2,4GHz:
http://www.trevormarshall.com/biquad.htm
Имам един рутер 17DBi и едно AP 20 DBi но предполагам мощноста им е малка. До момента не съм правил опити на такива растояния. Реших първо да се допитам. При интерес по темата може да кача и снимки. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2013 19:14 Заглавие: |
|
|
| Мислил ли си за пасивен ретранслатор - директно включване на две съгласувани антени само с кабел? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2013 19:17 Заглавие: |
|
|
При пряка видимост дори и тези антени с тези километри е малко оптимистично да се говори.
Без пряка видимост от сега ти казвам - забрави особено за 15км ако е 1,5 по може да стане
Това с пасивния тетланслатор съм го мислил преди години ама така и не се наканих да си загубя времето да го пробвам. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2013 21:31 Заглавие: |
|
|
Няма как да напиша всичко в първия пост. Вариантите са два: с алтернативен енергоисточник и акумулатор или с отражател.
От първия бягам поради ред причини но за втория от доста време си мисля.
Ето и линк със снимка от мястото. Не живея точно там но от при мен гледката е същата.
http://dox.bg/files/dw?a=ace4ac628c
Няма смисъл да слагам 2 антени вързани с кабел ефекта ще е само на теория. Мисля да опъна 2 успоредни стоманени въжета едно под друго на растояние 2 метра и да сложа мрежа рабица между тях като съответно дължината им е 20-30 метра. Този отражател при добро старание и измерване може да го догодя да праща сигнала точно където искам.
Като начало ще пусна едното устройство във нас с антената и с другото ще ида да меря да видя къде има сигнал и с какво ниво е. Тайно се надявам и скалистия връх да ми отрази сигнала в желаната посока още повече че е насочен точно в моята посока но за това ще пиша след измерванията само да се оправи малко времето.
За информация! На снимката на ляво от пътя минава оптичен кабел на vivacom, но моето село явно попада в ориента и за него интернет услуга няма. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 15, 2013 23:55 Заглавие: |
|
|
Според най-удачния вариант е да попиташ тук. Има хора от цяла България и ще има някои близо до теб, които е запознат с района и може да ти предложи решение или да помогне. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 8:05 Заглавие: |
|
|
С този Biquad - забрави , правил съм го , седи си на бюрото до компютъра и събира прах . Има сериозни антени със 9-15 dB усилване , Панелна Антена 2.4GHz MS2415P
Този тип антени са предназначени за разстояния повече от 1-8км за линкове тип point-to-point или point-to-multipoint .Предимства са малката цена, малките размери и стабилна механична конструкция.Може да се монтира както за вертикално така и за хоризонтано излъчване. Закрепва се със скоба за тръба 1,1/4".Позволява корегиране на вертикалния ъгъл на 5 степени. . Фабрична е , после може да се договорим за цена , в момента не се ползва . Има и преходен кабел за към Wi-Fi антенния вход .Не знам дали ще покрие 15 км. , но другите пък още по-сигурно няма да успеят . |
|
|
 |
triax Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 12:40 Заглавие: |
|
|
| Има и сателитно решение, което технически е доста по-удачно. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 13:09 Заглавие: |
|
|
Технически може и да е но ценово ... Ако там където се намира има стабилно 3G/HSDPA покритие ще му е в пъти по-евтино... |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 23:45 Заглавие: |
|
|
Аз лично 2415 ката и изобщо от тези антени не бих сложил. Иначе ако покритието на гсм те както по горе се каза е добро има за по 2-3лв на месец планове. Аз лично ползвам една такава карта с рутер Huawei 4lan-a + wifi ( страхотна сапунерка ). Много по добре се представя от USB модемчетата и не забива. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 17, 2013 2:27 Заглавие: |
|
|
Има 3G покритие нали с такъв usb модем работя сега. Но както написах целта ми е да имам 3-4Mb/s. То с тези 128К просто не е работа. Чудно ми е как работи този модем с тези две писти на кръст в него за антена при положение че съм в ефирна дупка, дори когато имам бърз трафик ми вдига до 1-1,2 Мб.Не мисля да тегля филми но се лишавам от онлайн видео а като пусна скайпа не мога да отварям страници и често забива модема. Това просто не е решение на днешно време. Сателитния интернет също след изразходване на трафика пада на 128К а цената му не е за коментар. Единствения начин е WIFI връзка до града.
Ще пиша и във форума на микротик да видя какво ще кажат.
За антените "двоен квадрат" не знам какво не им харесвате толкова.
Експериментирах с една такава старателно направена, както я дават във повечето форуми така е поне по ъгъл на излъчване 50-60 градуса. Пробвах я я с ВЧ-детектор ъгъла и е точно колкото да облъчи цялата площ на офсетовия отражател от фокусното му растояние. Само да се оправи времето и ще направя 2 броя. На много места в нета ги предлагат като добро решение.
Това съм го видял отдавна но за сега не искам да прибягвам до него:
Само ако се наложи. Първо ще проверя ъгъла на излъчения сигнал от офсетовия рефлектор и до какво растояние го засича детектора. След това ще бъде разкарването и пробите до къде може да се свържа. |
|
|
 |
|