Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Като се знам какъв съм инженер....
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 25, 2005 19:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди доста години - изучаваме науката "Марксистко-ленинска философия" Преподавателят ни обяснява цели два часа за обществено-икономическите формации. Накрая на лекцията пита - имате ли въпроси? И една колежка задава въпрос -"Не ми стана ясно каква е разликата между формация и фармация?"
Изпопадахме от смях, а преподавателят остана като гръмнат.
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2005 23:37    Заглавие: Отговорете с цитат

На семинарно упражнение по аналогова схемотехника имах следния спор с асистентката:
конкретната задачка - смятане на резисторен делител.

Методика на асистентката - според тока, който трябва да тече смята приблизителното сумарно съпротивление, после дели на коефициента и получава стойности за резисторите, после по стандартния ред ги наглася максимално близки.
Та казвам й аз, че ще постигнем по-добра точност ако изберем първо по-малкия резистор по реда и след това конкретно избраната стойност умножим по (К-1), тя - не, та не! Методиката не била такава и аз не съм имал право на своеволия.....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 7:44    Заглавие: Отговорете с цитат

на изпит по електротехника
колежке, каква е честотата на тока в контакта?
-Миии.... тя не е еднаква навсякъде...

Колко са фазите на трифазния ток?
Ами две фази и нула!

Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

В четвърти курс на техникума/електро-Русе/хващаме в час по практика една колежка ,връчваме и един променлив кондензатор,може би от Акорд,а може би и по-стар,във всеки случай достатъчно големичък и задаваме въпрос:КОИ СА ИЗВОДИТЕ НА ОИТОПЛЕНИЕТО?
След половин час се предаде и каза че тоно такъв не е срещала в учебника,но на по-простите им знае всички изводи. Laughing Пет години по-късно дамата вече беше инженер -завърши информатика.Години по-късно,работех в Нов содов завод в Девня имах колега,завършил Автоматизация на производството.Идва един ден и ми иска омметър.Викам му"За какво ти е,оттатък нали имате/в съседната стая/?"-Той ми обяснява,че нещо не работел.На въпроса ми "Как да не работи?Преди молко го ползвахме" той ми отговори"А бе тази глимка свети,ама малко мига.Проверих я с омметъра и ми показва че е прекъснала.Ама как да е прекъснала като свети?" Rolling Eyes Това е, колеги-човещина.Има инженери,които не могат да си сменят бушона в къщи,а аз имам познат,който може би още не е успял да си вземе диплом за средно образование,но е един от доайените на УКВ спорта в България.Не му остана време за училище от радиоклубовете.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 12:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Нешо май се бъзикате с даскалите, а!Обръщам се към ученик, който ми закъснява в час с думите:
-Много ти е голяма времеконстантата!
-Защото съм голям капацитет - отвръща ученика.
инж.Васил Сапунджиев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 29, 2005 17:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Заради забележката ми ли млъкнахте? Даскалите са два вида. На едните не им пука, когато се подиграват с тях, защото са свикнали, а другите – просто си го заслужават. Действайте смело, без да ви пука!
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Сеп 29, 2005 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Е вие просто не знаете как се прави входна характеристика на NPN силициев транзистор, просто се гледа обратното(макс) E-B от справочника (в случая 5V) след това се чертае извита дъга отдолу на която се разграфява от от 0 до 5 волта. Така по вертикалата се нанасят съответните токове при определено напрежение В-Е в права посока, незнайно от къде взети. Така и това ще рече че според даскала този силициев преход работи макс на 5 волта. Транзистора беше 2Т7533. Егати чудото - PN преход 5 волта Laughing Shocked Shocked Shocked Това беше за изчисляване на усилвател 10W.
Същия учител ми чарта и развивката на синусоидата на сигнала и вика трябва работната точка да е по средата че да може и отрицателната полувълна да се събере в характеристиката. А че е противотактно стъпалото и всеки транзистор работи за своята полувълна...
Както и да е, "ЖИ-Е-СЕМ е стандарт, изключете си мОбилните станции, в час сте!" Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Сеп 29, 2005 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

На лекция в меи-то по времето когато мобилните бяха рядкост и обикновено се носеха на кръста - да се виждат Wink
Почва да звъни телефона, цялата зала утихва, даскала си спира лекцията. 120 души поток и един мобифон Smile. В един момент един колега се пресяга към кръста на съседа си, откача телефона, и вдига.
- Ало? Да.
След което го подава на собственика и казва:
- За тебе е.

Малко цитати от преподаватели:
"тоя вектор за сега ще го оставим да се мандахерца тука"
"начертайте си в тетрадките една координатна система, абсцицата да е около 50 милиампера"
"колеги за господин Шипков 5 ампера е късо съединение, ама при нас това е ток на празен ход" (на лекция по Силови електронни преобразуватели)
"в перверзията колеги няма нищо лошо. все пак в превод това означава "друга версия" "
"...представете си колеги една автоматизирана система за производство на дамски обувки.. леви.. така че като тръгне към вас любимия образ (с 2 леви обувки) да завие надясно и ви подмине"
"тука колеги канцелираме"
"командите в С++ се пишат с малки РЪКОПИСНИ букви" (от учебник издание на ИУ- Варна
"какво е колеги краен автомат? краен автомат е... аааа.... краен автомат е... един автомат за кифлички"
"какво вика DMA контролера на процесора? вика: "Дай ми шината!" процесора си завършва командата и вика: "На ти шината!"
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Сеп 29, 2005 22:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво е мнението на Шипков по въпроса?Сигурно е смешно Question Laughing Laughing Laughing

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2005 7:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Тока не тече, той шурти!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети