|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 12, 2005 9:36 Заглавие: |
|
|
| коцев написа: | Че при варенето на ракия си има голям майсторлък две мнения няма.А че от джанки става една от най хубавите ракии могат да ви кажат само хора като мене От всяка джанка ракия не става!Мойте са ашлами и при добра година стават едри почти като кайсии.Обирам ги узрели сядаме с жената и на всяка една и махаме костилката.Така че се получава материал за образец.Както съм казвал и друг път след като ги сложа в казана слагам и две шепи липов цвят и5-6 глави червен лук срязан на четири.Подклажадам казана приготвям си мръвка за печене на жаравата слагам една 10 литрова дамаджана от минерална вода под чучурката и чакам да се напълни .Става ракия муци.През това време източвам от 30 литрово буре миналогодишната и наливам тази да отлежи една година в бурето.Е на това му се казва ракия.
Също много зависи какъв е материала от който се вари ракия .Напър(лно съм съгласен че има неузрели плодове кисели и от тях не става хубава ракия.По рано понякога като падне на 38-40 градуса просто не може да се пие от кисел вкус а при хубав материал и на 30 градуса е чудесна. |
И аз бях там, и аз пих от таз ракия
Верно на Коцев ракията е много хубава, без майтап! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 12, 2005 17:11 Заглавие: |
|
|
Аз си варя гроздова ракия и не съм имал проблем. Задължително я преварявам и поставям дъбова летва в нея. Ако има боклуци, дъбовото дърво я прави синя като мастило. Ако почне да жълтее, значи е добре.
Много важен момент от технологията на Коцев е мръвката в жарта! Записах си и ще го спазвам.
Най-хубавата ракия съм произвел през 1988г. С учениците бях на бригада в едно консервно предприятие. Белехме круши за компот. Обелките ги изхвърляха. Събрах един чувал обелки, сложих ги в 240 литров бидон и добавих вода и захар. Стана страшилище. По подобен начин съм правил и ракия от цвят на акация. Също става страшилище, но докато е прясна е много остра.
Не бях правил само от недоузрели джанки и това се оказа фатално. Нито пък съм махал костилки! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 4:31 Заглавие: |
|
|
Съгласно "дестилационните" науки и някои физични закони, от казана първо потича метиловия алкохол. Аз ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го изхвърлям /понякога го отделям за разтривки, като освен предупредителен надпис, рисувам и оная картинка с черепа и костите/. Количеството е в зависимост от казана и е 1/1000, т.е. на 100 л. казан изхвърлям 100 гр., на 200л.- 200 гр. След това потичат етиловите алкохоли, които са над 30 вида и всеки тече при определена температура. Когато от чучура падне на 38 гр., отделям ракията и събирам до 28 гр. патоки за следващия казан. Под 38 гр. също текат ВРЕДНИ алкохоли и ако материала не е много качествен и киселини. В последно време не правя преварка,защото се губи оня специфичен дъх на джибри, който отдавна се загуби при заводската ракия. Имам един приятел, който живее до известен наш винзавод. Интересно, казва, гроздова излиза от завода а грозде не влиза.
Сега Коцев ще пита къде в панелките на Люлин има казан? Потеклото на жената е от Видинско и два пъти годишно ходя там да ги уча как се вари ракия. Мисля и до Ловеч да прескоча, да изнеса някоя лекция.
НАЗДРАВЕ.  _________________ НБС-СЕБТ http://www.nbs-set.com/
http://tvbonel.alle.bg |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 7:02 Заглавие: |
|
|
При ферментация се получават още много продукти освен етиловия и метиловия спирт. Много по-вредни са изоамиловия алкохол и фузеловите масла. Те не потичат с първата фракция, а за да се намалят, по скоро може би трябва да се спазват всички установени правила – да се изхвърбя първата фракция, да се махат костилките, да се поставят само зрели плодове, да няма скапали и т.н. _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
tehnica Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 19:19 Заглавие: |
|
|
| Boiko написа: | Съгласно "дестилационните" науки и някои физични закони, от казана първо потича метиловия алкохол. Аз ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го изхвърлям /понякога го отделям за разтривки, като освен предупредителен надпис, рисувам и оная картинка с черепа и костите/. Количеството е в зависимост от казана и е 1/1000, т.е. на 100 л. казан изхвърлям 100 гр., на 200л.- 200 гр. След това потичат етиловите алкохоли, които са над 30 вида и всеки тече при определена температура. Когато от чучура падне на 38 гр., отделям ракията и събирам до 28 гр. патоки за следващия казан. Под 38 гр. също текат ВРЕДНИ алкохоли и ако материала не е много качествен и киселини. В последно време не правя преварка,защото се губи оня специфичен дъх на джибри, който отдавна се загуби при заводската ракия. Имам един приятел, който живее до известен наш винзавод. Интересно, казва, гроздова излиза от завода а грозде не влиза.
Сега Коцев ще пита къде в панелките на Люлин има казан? Потеклото на жената е от Видинско и два пъти годишно ходя там да ги уча как се вари ракия. Мисля и до Ловеч да прескоча, да изнеса някоя лекция.
НАЗДРАВЕ.  | Към това ще добавя само,че като се свари се оставя около месец в голям съд който е отворен и с няколко черничеви трески вътре за цвят. _________________ Всеки транзистор,уважаващ себе си,по време на работа не трябва да позволява да бъде докосван с ръка! |
|
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 19:51 Заглавие: Ракия |
|
|
Коцев тази година колко ракия свари  |
|
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 19:54 Заглавие: Re: Ракия |
|
|
| G_ANEV написа: | Коцев тази година колко ракия свари  | Коцев не вари ракия на него му носят клиентите и си кисне дървата за печката в ракия за по добро горене  |
|
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 19:58 Заглавие: ракия |
|
|
Не се бях сетил за кисненето Тук винаги има какво да научи човек  |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 21:27 Заглавие: |
|
|
Взехте ме мезе във форума ама де да видим. Първо някой ме подплашиха че първият литър ракия трябва да се маха защото съдържал нещо отровно .Значи аз отдавна да съм умрял тогава Че аз както писах по нагоре като подклада казана се заемам с мръвката и с нетърпение очаквам да потече от чучурката и само си наливам чашката и така първите 500-800 грама ракия си я консумирам с мръвчица препечен червен лук на жарта препечен хляб и въобще всичко що се яде се пече на жарта.Значи тогава мезето сигурно неутрализира метила и аз съм и жив и здрав И сега вече си обяснявам защо ми харесвате ракията защото аз предварително съм изпил отровния метил
Сашо верно че до сега си топях дървата в кофа пълна с ракия да се накиснат хубаво и сутрин само като драсна клечката и печката се зачерви.Но тази година вече преминах на климатик и сега се затрупах с много ракия донесена бакшиш та трябва да видя какво да я правя  _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
G_ANEV Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2005 22:19 Заглавие: 112 |
|
|
Момчета на здраве Да ви е сладко  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|