Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Радио - самоделка?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи за да ти показва честота ти трябва или честотомер или контролера който управлява PLL синтезатора да управлява и индикатор... Очевидно това ще е трудно да го направиш (без да те подценявам) но във разни евтини автокасетофони има такива дисплей там е обикновен честотомер реализиран със специализирана ИС. Мисля само от такъв счъпен автокасетофон можеш да си вземеш индикатор на честотата иначе не е толкова просто.
Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Иначе ако имаш повече опит
Laughing Laughing Laughing Бръм ,колко опит имаш в електрониката-кажи какви устройства си направил досега? Правенето на авторадио не е лъжица за всяка уста-аз имам 28 години стаж и пак не бих се захванал!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
бръм
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Амиииии, нямам толкова стаж. Занимавам се от ... 5-6 години може би. Основно усилватели и нещата покраи тях, светлинни ефекти. И разни работи с SMD съм правил, ама по простички. А на тези интегралки като гледам в каква схема се вързват ми се струва доста безпроблемно като цяло да се изработи с тях радио за кола ако ще е само с 2 бутона - run & scan.
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 15:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Бръм да не те разочаровам съвсем но с TDA7088 или неин еквивалент са почти всички малки радиоприемничета които се продават в магазини 1 лев. Значи дори не е нужно да си правиш и платка и ще ти излезе и 100 пъти по евтино. Е разбира се за да е стерео ти е нужен ТДА7040 Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 16:13    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз за това се сетих, но първо ще пообиколя магазините да видя каде на ква цена е, после ще рискувам с радио:) Значи това което не ми харесва е че ще трябва да иде на друга платка:) Не това е идеята:) Цялото нещо трябва да представлява слените компоненти на една платка:

1. Радио:)
2. 2 канала с highpass филтър, с регулиране на усилването и честота на среза ( за леинеен изход ).
3. 2 канала с lowpass филтър, с регулиране на усилването и честота на среза ( за леинеен изход ).
4. Двуканален усилвател ( някаъв качествен, TDA най вероятно, с не много голяма мощност ), закачен към тия от точка 2.
5. Линеен вход:)

Общо взето това е. В момента ползвам едно радио с касетофон на AIWA, но мисля да го махам и да си направя тия работи сам че е по гот:) .

Приемам идеи в тази насока:) Щото още не е доизмислено какво ще бъде всичко в него.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Сеп 27, 2005 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз по груби спомени се занимавам с електроника като хоби някъде от около 20 години и интересите ми са главно в радиотехниката. Да знаеш що приемници съм направил и никой не е заработил като хората, главно поради липсата на качествена измервателна апаратура. То лепенето на платката е най-лесната работа. После като дойде ред за настройката направо не си е работа за тези честоти. Абе радиочестотите не са като аудиото. Много по-сложно е отколкото си мислиш.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 20:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Eми някой даде предложение УКВ приставка + МЧУ. Това не ми изглежда сложно, няма какво да се настройва, само свързване на блокове. Бръм не е наистина лесно, за разлика от теб знаех отлично как работи приемника(е ти знаеш пък други неща Smile ), но не съм се наемал да правя такова нещо. Правил съм само прости схемки с 1-2 транзистора, и резултатът беше винаги почти нулев... но пък тези специализирани схеми за приемници, някои работят и със една бобинка, може би ще те улеснят значително. Като е една бобинка вече е лесно, няма какво толкова да се настройва и работата почти се свежда до само да лепиш части върху платката. Мисля че ще можеш да си сглобиш Smile . Е китове готови няма, но си работил дори със SMD, платка можеш да си направиш, а тея приемничета от магазини за 1 лев, могат да бъдат источник на елементите на приемника, аз ти препоръчвам да вградиш готовия приемник. В руски сайтове съм виждал схеми на радиоприемници със 1 бобинка при това с руски интегрални схеми. Ще потърся ако намеря нещо ще дам линк.
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2005 16:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Brum ако евентуално се заинтересуваш от правене на радиоприемничета можеш да си друпнеш една книжка със схеми от мойта страница а между другото тя е стара и има много интересни схеми и на усилватели и тонкоректори които аз съм правил преди мноооооооого години и работят много добре.А ето и линка --> www.epd.hit.bg или направо http://www.epd.hit.bg/bg/donload.html
Върнете се в началото
smdgroup
Гост

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2005 20:56    Заглавие: още ... Отговорете с цитат

За тунер и стерео декодер бих използвал това:
http://www.rakon.ru/images/fm.gif
Най евтино, и само с две бобини.....

а изглежда така....
http://www.rakon.ru/images/fm_m.jpg

микросхемата е :
http://www.datasheetarchive.com/semiconductors/download.php?Datasheet=2051187

там трябва да пише и за бобините и т.н.

За високи / ниски можеби става:

http://www.rakon.ru/images/tembr.gif

понеже прилича донякъде на цифров ( без тримери а със три копчета..):
http://www.rakon.ru/images/tembr_m.jpg
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 03, 2005 10:54    Заглавие: Отговорете с цитат

A тези руски ИС къде могат да се намерят? Дори и еквиваленти не им намерих в Гугъл
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети