| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:53 Заглавие: |
|
|
Значи за да ти показва честота ти трябва или честотомер или контролера който управлява PLL синтезатора да управлява и индикатор... Очевидно това ще е трудно да го направиш (без да те подценявам) но във разни евтини автокасетофони има такива дисплей там е обикновен честотомер реализиран със специализирана ИС. Мисля само от такъв счъпен автокасетофон можеш да си вземеш индикатор на честотата иначе не е толкова просто.
Успех! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:41 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Иначе ако имаш повече опит | Бръм ,колко опит имаш в електрониката-кажи какви устройства си направил досега? Правенето на авторадио не е лъжица за всяка уста-аз имам 28 години стаж и пак не бих се захванал! |
|
|
 |
бръм Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 14:54 Заглавие: |
|
|
| Амиииии, нямам толкова стаж. Занимавам се от ... 5-6 години може би. Основно усилватели и нещата покраи тях, светлинни ефекти. И разни работи с SMD съм правил, ама по простички. А на тези интегралки като гледам в каква схема се вързват ми се струва доста безпроблемно като цяло да се изработи с тях радио за кола ако ще е само с 2 бутона - run & scan. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 15:02 Заглавие: |
|
|
Бръм да не те разочаровам съвсем но с TDA7088 или неин еквивалент са почти всички малки радиоприемничета които се продават в магазини 1 лев. Значи дори не е нужно да си правиш и платка и ще ти излезе и 100 пъти по евтино. Е разбира се за да е стерео ти е нужен ТДА7040  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 16:13 Заглавие: |
|
|
И аз за това се сетих, но първо ще пообиколя магазините да видя каде на ква цена е, после ще рискувам с радио:) Значи това което не ми харесва е че ще трябва да иде на друга платка:) Не това е идеята:) Цялото нещо трябва да представлява слените компоненти на една платка:
1. Радио:)
2. 2 канала с highpass филтър, с регулиране на усилването и честота на среза ( за леинеен изход ).
3. 2 канала с lowpass филтър, с регулиране на усилването и честота на среза ( за леинеен изход ).
4. Двуканален усилвател ( някаъв качествен, TDA най вероятно, с не много голяма мощност ), закачен към тия от точка 2.
5. Линеен вход:)
Общо взето това е. В момента ползвам едно радио с касетофон на AIWA, но мисля да го махам и да си направя тия работи сам че е по гот:) .
Приемам идеи в тази насока:) Щото още не е доизмислено какво ще бъде всичко в него. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 22:33 Заглавие: |
|
|
| Аз по груби спомени се занимавам с електроника като хоби някъде от около 20 години и интересите ми са главно в радиотехниката. Да знаеш що приемници съм направил и никой не е заработил като хората, главно поради липсата на качествена измервателна апаратура. То лепенето на платката е най-лесната работа. После като дойде ред за настройката направо не си е работа за тези честоти. Абе радиочестотите не са като аудиото. Много по-сложно е отколкото си мислиш. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2005 20:27 Заглавие: |
|
|
Eми някой даде предложение УКВ приставка + МЧУ. Това не ми изглежда сложно, няма какво да се настройва, само свързване на блокове. Бръм не е наистина лесно, за разлика от теб знаех отлично как работи приемника(е ти знаеш пък други неща ), но не съм се наемал да правя такова нещо. Правил съм само прости схемки с 1-2 транзистора, и резултатът беше винаги почти нулев... но пък тези специализирани схеми за приемници, някои работят и със една бобинка, може би ще те улеснят значително. Като е една бобинка вече е лесно, няма какво толкова да се настройва и работата почти се свежда до само да лепиш части върху платката. Мисля че ще можеш да си сглобиш . Е китове готови няма, но си работил дори със SMD, платка можеш да си направиш, а тея приемничета от магазини за 1 лев, могат да бъдат источник на елементите на приемника, аз ти препоръчвам да вградиш готовия приемник. В руски сайтове съм виждал схеми на радиоприемници със 1 бобинка при това с руски интегрални схеми. Ще потърся ако намеря нещо ще дам линк. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2005 16:17 Заглавие: |
|
|
| Brum ако евентуално се заинтересуваш от правене на радиоприемничета можеш да си друпнеш една книжка със схеми от мойта страница а между другото тя е стара и има много интересни схеми и на усилватели и тонкоректори които аз съм правил преди мноооооооого години и работят много добре.А ето и линка --> www.epd.hit.bg или направо http://www.epd.hit.bg/bg/donload.html |
|
|
 |
smdgroup Гост
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 03, 2005 10:54 Заглавие: |
|
|
| A тези руски ИС къде могат да се намерят? Дори и еквиваленти не им намерих в Гугъл |
|
|
 |
|