Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пак греещ транзистор на ХО
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
grishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 7:27    Заглавие: Отговорете с цитат

За съпротивлението в базата стойности от 0.1 ом са от съществено значение за режима.Какво имам пред, вид ако съпротивлението в базата е 1.2 ом, то 1.25 или 1.15 ом може да вкара транзистора в режим. Tова съпротивление измества работната точка на транзистора и тъй като напреженията са високи ,а токовете големи малките толеранси са от значение.Моя съвете да сложиш термометър и да почнеш да променяш това съпротивление в малки граници, като следиш температурата, щом започне да пада подбираш опитно ,ако не се получи пробваш с друг транзистор от същата марка .Също така на пазара се появиха премаркирани транзистори затова виж в даташита точно какъв е оригиналния транзистор има ли или няма вградено съпротивление и диод и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2005 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледам там на драйверното стъпало едно кондензаторче 100 мф/100в.Смени го.Това дето имаш спад в осцилограмата също( много )не е добре.Не се вижда и цялата схема,но на 50-те волта трябва да имаш диод и кондензатор на 160 в.Смени ги и двете.
Върнете се в началото
grishan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 20:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Не виждам ,ако колегата се е справил с дефекта ,защо не е написал как го е направил.
Върнете се в началото
Emil Evtimov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2005 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ELP. Успя ли да го поправиш ? Ако да ? Как ? Rolling Eyes Rolling Eyes Question
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 02, 2005 7:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за предложенията ,не съм успял още, смених и драйверния ,кондензатори съпротивления ,накрая възникнаха други по-неотложни работи и го оставих настрани. По нататък ,ако успея да го преборя ще напиша.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Окт 03, 2005 10:30    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, Щом ти си се видял в чудо с този монитор едва ли ще мога да ти кажа нещо което не знаеш но само като идеи:

При окъсяване на бобината за ХО съм забелязвал дефектации и на други елементи в веригата за ХО, прекъснали или окъсили кондензатори в корекциите, диоди с термични поръжения които изглеждат здрави при измерване и проблемни дросели. Провери най добре всичко в веригата и от другата страна на бобината за ХО.

Успех,
Върнете се в началото
Zmeika
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 03, 2005 18:33    Заглавие: Отговорете с цитат

След всичко написано чак ме е страх да изкажа мнение ,
но ми хрумна нещо:
Нищо не споменаваш за " Монитора -Донор" от който си взел кинескопа
със отклонителната система.
При него развивка и ТХО също ли са разделени?
разгледай му схемата и помисли дали не трябва да вземеш и още някой елемент от него( или да премахнеш от твоя) за да се изравнят индуктивности и капацитети по цялата верига между колектора на мощния транзистор и маса независимо че мерени на индуктивност бобините както казваш са почти еднакви,
а мерени на съпротивление?
дали съотношението L/R им е еднакво?
Пожелавам ти успех.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 03, 2005 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчета ,идеите са много интересни ,за съжаление монитора донор го разчасти моя колега ,но ще видя схемата по модела. Единственото което не съм сменил е товарния трансформатор в колектора на KSC5088 Може би не мога да настроя резонанс ,Q фактор или нещо друго ,но засега ,понеже монитора си е мой ,а си оправих един 19 инчов СТХ ,не съм на зор. Като намеря свободно време ще продължа и ще докладвам -просто от спортна злоба и любопитство. Между впрочем има ли този монитор вход в сервиз ,защото зеленото му е малко в повече? Последното- имах предвид G54- ката .
Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 0:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имам G54 и от user-менюто му може да се настройва съотношението на RGB. А от какво се е прецакала ОС на предишния кинескоп? - да няма и друг скрит дефект?
Върнете се в началото
rusin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP пробвай транзистор с вграден диод . Гледам този KSC5088 и BU2523AF нямат . Имам 2 еднакви монитора СТХ PL5A/1555е/ модел х-50 но с различни кинескопи единият е на LG и е с 2sc5296/с вграден диод/ а
другият е с PHILIPS тръба и краен на тхото не си го спомням сега но със сигурност беше без диод. Единият е с изгорял краен на тхото /сега го мъча и по форума съм писъл/ а другия с пробит аноден кондензатор ама това е друга тема мисълта ми беше че исках да ползвам само транзистора но не стана.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети