Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

импулсен модулатор на 5кV.
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ToНи
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 7:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Хм, на мен комутиране във високоволтовата част ми звучи малко трудно при тия времена, има полеви транзистори, но ти искаш 10 нс импулс, колко трябва да е фронта за да е импулс, 10% примерно, т.е. 1 нс, това с какви да е полеваци няма да стане ..... иначе ... управлениео има ще се измисли въпреки че при подобни врмена също си е нещо за коео да се мисли. Може в нисковолтовата част на траф, но сега като мисля ...ще ти трябвя подходящ матерял, епкос имат, и TDK ....и съотвено добро изчисляване на трафа.
За лампа .. .изобщо не съм убеден че с тия стари триоди ще се постигнат тия времена, но тук може и да греша ....
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 15:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не потърсиш някаква схема или информация за такъв тип устройства, или ако във форума има някой, дето се е занимавал с нещо такова - да сподели.

Каква е целта на импулсите, и изобщо на цялото мероприятие.
Вероятно не е невъзможно, но това са доста високи изисквания струва ми се, и ще е доста трудоемка задача (съответно доста скъпа предполагам). Особено ако има точни изисквания към формата и времената на импулсите. Все оше ми се струва че не даваш достатъчно информация. Не че съм се занимавал с нещо подобно, ама ми се струва доста странно от това, което разбрах до тук.

А и подозирам че ще излъчва огромно количество радио смущения.
SMDMASTER
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

проблема не е къде да се използва....
а как да се направи? Мислех си че примерно един полупроводников диод
който е отпушен с някакъв малък ток (ниско напрежение) в права посока
му трябва време да се запуши зависещо от бързодействието му. И ако на анода му подам голямо запушващо напрежение както си е отпушен - примерно - 5кВ. върху товара свързан м/у катода и маса ще се получи импулс с продължителност равна на времето за запушване на диода примерно 10 - 100 ns. и пиков размах - 5кВ. (товара го смятах - около
12 кohm е а капацитета е под 0.1pF) това разбирсе е само на теория но мисля че е практически приложимо с подходящи диоди...?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 06, 2005 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

SMDMASTER написа:
Мислех си че примерно един полупроводников диод който е отпушен с някакъв малък ток (ниско напрежение) в права посока му трябва време да се запуши зависещо от бързодействието му. И ако на анода му подам голямо запушващо напрежение както си е отпушен - примерно - 5кВ....

Тук вече нещата почват да стават "много дебели" по отношение на полупроводниците.
Хем високо обратно напрежение на което да устиска, хем бърз (малък собствен капацитет) - мисията невъзможна.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Окт 07, 2005 9:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема е точно за какво се използва според мен.
Твърде вероятно е да си тръгнал по грешен път за решаването на проблема. Все пак не мога да съм сигурен, защото не съм се занимавал точно с такива неща (рентгенови излъчватели и тем-подобни), но 5КV импулси със ширина 10ns и фронт 1-2ns ми се струва малко нереално, въпреки че консумацията е ниска. Пък и да може да се направи със сигурност ще е доста скъпо според мен. Някакви лампи от мощни СВЧ предаватели може би, или нещо такова, макар че не съм запознат точно как стават нещата там, но със сигурност е ужасно скъпо.

За това ти казвам да дадеш информация какво точно искаш да направиш, за да може накой евентуално да те насочи към правилното решение. Както виждаш досега никой не ти даде такова, а това не е поради липса на желание - той тоя форум е за това.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети