|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2005 12:36 Заглавие: |
|
|
Моля Ви не се карайте ICPROG софта не работи коректно под WINXP понякога за много кратко време активира VPP1 i VPP2 заедно горил съм даже чипове затова ви дадох линк към винпик800 пробвайте с него може да ви се реши проблема  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2005 12:46 Заглавие: |
|
|
Hm нещо ти не четеш както трябва -->nikifor освен за PIC16F.. е питал и за PIC12 в първия пост можеш да го прочетеш. Аз съм дал твоя пример за конфигуриране на чипа защото точно така трябва да се направи!!!!! Просто казвам че настройките от IcProg на конфигуриращите флагове НЕ работят коректно за някой PICове. Т.е. този ред по принцип можеш да го пропуснеш в асемблерския файл и да нащракаш отметките в IcProg но НЕ винаги става!!!
А Микрочип съм милион процента сигурен че за ICProg не са изказали никъде никакво мение
Е да де забрваих да кажа че тоя конфигуриращ ред си зависи от PICa и трябва да се види в описанието. Не е еднакъв за всички!!! |
|
|
 |
Hm Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2005 14:02 Заглавие: Какво знячи невинаги :( |
|
|
| Edesign написа: | Hm нещо ти не четеш както трябва -->nikifor освен за PIC16F.. е питал и за PIC12 в първия пост можеш да го прочетеш. Аз съм дал твоя пример за конфигуриране на чипа защото точно така трябва да се направи!!!!! Просто казвам че настройките от IcProg на конфигуриращите флагове НЕ работят коректно за някой PICове. Т.е. този ред по принцип можеш да го пропуснеш в асемблерския файл и да нащракаш отметките в IcProg но НЕ винаги става!!!
А Микрочип съм милион процента сигурен че за ICProg не са изказали никъде никакво мение
Е да де забрваих да кажа че тоя конфигуриращ ред си зависи от PICa и трябва да се види в описанието. Не е еднакъв за всички!!! |
На теб не винаги ти бачка защото IcProg и ProPIC програматор имат една особенност ако не знаеш :
1.За winXP IcProg си има драивер и се включва една опция за работа с win2000 което е едно и също !!!
2.За да работи коректно IcProg с ProPic , се настроива хардуера да инвертира MCLR i Vcc и всичко ти е на 6 .
На този програматор съм програмирал сума ти 16F84 , 16F676 i 12c508 12c509 като 16F676 се слага на мястото на 12C509 като се ползват 8те му извода откъм Vss i Vcc, напреженията са същите и сигналите са същите и се програмира безпроблемно !!!
Мога за твое успокоение да пробвам една елементарна програма за 12F629 и да го резна и него  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2005 14:21 Заглавие: |
|
|
Сега няма смисъл да влизаме в глупави спорове. Естествено че за WinXP трябва драйвер за програмата тя без него не върви. Знам ги всички подробности които ти описа и съм сигурен че дори и Microsoft няма да дадат отговори за аномалиите които се получават. По-рано работих с Win98 там работеха опциите на програматора, но пък си имаше други проблеми. Опитвам се да помогна давайки съвет за открит и известен бъг. Тук не е място да спорим колко е бъгав Виндовса и какви различни аномалии са се поиавили при различни users  |
|
|
 |
Tisho_ Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2005 18:03 Заглавие: Re: Проблеми с PIC-ове |
|
|
| nikifor1 написа: | Някой сблъсквал ли се е със следният проблем: PIC16F676 и PIC12F675 програмират се, четат се, но не работят. Програмата работи, щото съм я пробвал на два чипа F676. И двата се програмират, и двата се четат, но работи само единият, на извода CLKOUT няма никой на неработещия чип. Програматора е ProPic2, а програматa ICprog 1.05C.
Впрочем имал съм проблеми с PIC16F84 който се програмира само на ICprog 1.03 а на по голяма версия не ще.  |
IC-prog има доста бъг-ове.
Забелязъл съм че не се справя много добре с четенето и писането на конфигурационните байтове на процесора.
Огледай си настроките да не би да си пуснал LVP-то. Ако си го пуснал, то крака трябва да е към маса в противен случай нема да тръгне нивгаш!  |
|
|
 |
decho Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 8:40 Заглавие: |
|
|
И аз имах подобен проблем на скоро. Ползвам компилатор за С. Оказа се че като го пусна на INTOSC от програмата, компилатора генерира код
...
CALL 0x3ff
...
, но на 0x3ff не пише нищо, а там трябва да има RETLW XX. Предполагам че е бъг на компилатора. Проблема го реших така:
#rom 0x3ff={0b11010000100000}
Не е много елегантно но работи. Компилатора е CSS. |
|
|
 |
Hm Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 11, 2005 9:01 Заглавие: Ами да |
|
|
| decho написа: | И аз имах подобен проблем на скоро. Ползвам компилатор за С. Оказа се че като го пусна на INTOSC от програмата, компилатора генерира код
...
CALL 0x3ff
...
, но на 0x3ff не пише нищо, а там трябва да има RETLW XX. Предполагам че е бъг на компилатора. Проблема го реших така:
#rom 0x3ff={0b11010000100000}
Не е много елегантно но работи. Компилатора е CSS. |
Принципно наи добре е да се работи със софтуера на фирмата производител на чипове ако поддържа такъв, затова Microchip си имат MPLAB, и си го обновяват със излизането на нови контролери.
А и не се знае какви бози бълват компилаторите на C , затова наи си е добре директно на обинковен асемблер, всичко е чисто и ясно .
Кода които се генерира е точен  |
|
|
 |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 12, 2005 9:55 Заглавие: |
|
|
Hm, не мисля че си прав, CCS е доста добре изграден компилатор, а за това каква боза бълва се вижда в листинг файла. Проблема с INTOSC е много прост - при производството на PIC12F675 се програмира калибровъчна стойност на адрес 0x3FFF, която според производителя би трябвало да е най-подходяща. Ако не си сигурен в това, можеш да изчетеш някой чисто нов PIC12F675, ще видиш че стойността OSCCAL не е 0xFF, а нещо от сорта на 0xC3-0xC8. A досега проблеми с IC-PROG не съм имал, по-скоро се появиха като пробвах WinPIC, оказа се, че от 3 компютъра, на които пробвах само на 1 запали. _________________ Форум за микроконтролери - www.mcu-bg.com |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|