| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 28, 2005 18:58 Заглавие: малка закачка |
|
|
Момчета вие не четете ли???
Става въпрос за (0-40 v 5 A).
Я помислете и сметнете- при примерно 10 волта и ток на консуматора 5А колко вата трябва да разсее регулиращият елемент на последователен конпенсационен стабилизатор ?
А при 1 волт и 5 А
Моят съвет е да се направят две отделни устроиства.
Професионалното решение е импулсен стабилизатор , но не е по силите на всеки пък и цената..........не е за обсъждане. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 05, 2005 18:35 Заглавие: Re: малка закачка |
|
|
| raxell написа: | Момчета вие не четете ли???
Я помислете и сметнете- при примерно 10 волта и ток на консуматора 5А колко вата трябва да разсее регулиращият елемент на последователен конпенсационен стабилизатор ?
А при 1 волт и 5 А
Професионалното решение е импулсен стабилизатор , но не е по силите на всеки пък и цената..........не е за обсъждане. |
схема можеш ли да предложиш |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Дек 05, 2005 22:28 Заглавие: Re: малка закачка |
|
|
| raxell написа: | Момчета вие не четете ли???
А при 1 волт и 5 А
Професионалното решение е импулсен стабилизатор , но не е по силите на всеки пък и цената..........не е за обсъждане. |
Еми така е, въпреки че на по-ниско напрежение обикновено се консумира по-малък ток. Това е вярно и е голям недостатък.
Иначе аз лятото бях правил пробно импулсен стабилизатор със TL494. Един дросел но тороид, и два транзистора. Другото е резистори и кондензатори и потенциометър. Работеше добре, дори ми се струва че ако бях с хубав дросел нямаше да има никакъв пад на изходното напрежение при консумация от порядъка на 4А с каквато го товарех.
Мисля че може да се направи приличен токоизправител с TL494
Последната промяна е направена от slav4o.com на Вто Дек 06, 2005 14:53; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
|
 |
koko___ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 05, 2005 23:33 Заглавие: |
|
|
Прегледай схемите в http://www.Mladkonstruktor.bg там има схема "Регулируем лабораторен захранващ блок 0 - 40V, 0 - 5A"
Мога да ти пратя и сканирана платката ако ти потрябва. _________________ Прав ток по крив проводник тече ли? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Дек 06, 2005 15:06 Заглавие: |
|
|
| Дали не може да се измисли нещо със трансформатор със няколко извода от вторичната намотка и със релета да се включва по-високоволтова(повече навивки) към изправителя и от там на стабилизатора по-високо напрежение, но само когато е настроен на по-високо изходно напрежение. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 06, 2005 16:19 Заглавие: |
|
|
| Точно така е направено във фабричен такъв "Hameg" 0-30V, 0-20A |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 06, 2005 16:25 Заглавие: |
|
|
| А в българските ЗН-та го правеха с тиристорен изправител синхронно променящ изправеното си напрежение заедно с изходното. Нямам схемата за съжаление ,но не е сложно да се синтезира. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 07, 2005 22:20 Заглавие: |
|
|
Имам схема 0-35V с LM 723,тока зависи от броя на транзисторите отзад.Работи си перфектно схемата ,ако някой се интересува,ще я щракна с фотото и ще я пусна на мейл. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
koko___ Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 07, 2005 22:32 Заглавие: |
|
|
| Ditronix написа: | | Имам схема 0-35V с LM 723,тока зависи от броя на транзисторите отзад.Работи си перфектно схемата ,ако някой се интересува,ще я щракна с фотото и ще я пусна на мейл. |
Няма да е зле да я видим _________________ Прав ток по крив проводник тече ли? |
|
|
 |
venci_cenkin Нов потребител

|
|
|
 |
|