| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Electronicsinfo Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2004 12:29 Заглавие: |
|
|
Драйверът за монитора е почти без значение. Той се използва за да се укаже на компютъра какви режими поддържа монитора за да не му се подават по-високи режими които не поддържа и от там да се повреди (прим. 1024х768 32бита цвят и опресняване не повече от 85Хц), при Win98 ако няма драйвер за монитора не може да се пусне опресняване повече от 60Хц. Видеокартите на ATI имат софтуерна защита и ако няма драйвер за монитора или липсва шината за данни към монитора(примерно по кабела вървят само 3те цвята и двете синхронизации, а шината е прекъсната или липсва) също не може да се пусне по-голямо опресн.) В случай, че нямате драйвер инсталирайте някой от Уиндоуса за подобен или по-голям монитор в инчове и тогава може да се изцеди максимума от монитора(но внимателно)
Мониторите както и телевизорите имат сервизно меню с доста настройки: геометр., дин фокус., емисия на катодите и т.н(за сходимости не съм срещал). Отделно накои имат изходи за връзка със сервизен компютър за отчитане на проблеми и настроики, това става с програми и подходящи кабели и адаптери или през RS232 от ком-порта.
Май се поувляках.... отивам да работя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2004 13:01 Заглавие: |
|
|
| Та като заговорихте за апаратура за диагностика, много съм любопитен откъде мога да си намеря нещо такова? |
|
|
 |
kotzev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2004 15:53 Заглавие: |
|
|
| Нямам тон колони въоще в стаята.Вероятно повредата е в размагнитващите бобини ако са две защото има моменти когато картината се гъне и трепти все едно че по екрана се стича вода и моменти когато трепти само лявата половина.Монитора е нов на един месец и е в гаранция така че тръгвам по мъките с ремонта му.Все пак утре ще си разменя двата монитора и ще се уверя окончател |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2004 17:09 Заглавие: |
|
|
kotzev, от тия MAG-ове ще ми побелее косата, големи боклуци се оказаха, ако имаш възможност да го смениш дори и с доплащане си вземи един PHILIPS 107T разликата в цената е не повече от 20тина лева.
Дори да ти трепти и PHILIPS-а ако се окаже че е от външно магнитно поле това е много по добър монитор.
уточнение за MAG 786/796 от 10 продадени монитора 3 дефектират през първите 3 седмици а 8 до една година поне от тези които са в момента на пазара
Нали и ние трябва да живеем  |
|
|
 |
kotzev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 05, 2004 18:44 Заглавие: |
|
|
| Да благодаря Ви за съдействието.Явно ще опитам ако мога да го сменя с друга марка макар и да доплатя.С поздрав КОЦЕВ. |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2004 6:37 Заглавие: |
|
|
Благодаря на Electronicsinfo че се включи и осветли темата /а ми спести и време/.Въобще не смятам ,че ( Май се поувляках... ).., Напротив. Мисля че темата е актуална. Мисля също че стандартния ТВ, какъвто го познаваме - дори и Digital ,изживява последни години (за съжаление ). СЪВСЕМ между другото - любопитно http://kazus.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=414
Предварително Благодаря и на други ,които отговорят ( Не става въпрос за Супер-секрети ) по-подробно по темата:
(Все пак главния въпрос отначало си остава: Дали имате случай с монитор при който всичко /без примерно Фокуса/ се регулира софтуерно /включително Сходимоста или без нея/.И ако да ПРИНЦИПНО как се процедира-- с програми,драйвери, с външни тастатури/тестери включени отстрани/отзад на монитора или друго. и тези допълнителни куплунзи средство до какво осигуряват--памет,процесор, І2С,....? .
А СЪЩО : Има ли обобщена методика,или всеки производител /че и модел/ подхождат различно ? )
P.C. не съм съвсем сигурен дали понятието / ., дин фокус., / е такова каквото аз го разбирам. (не обичам "бели петна" )..  |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2004 8:19 Заглавие: |
|
|
Р.С. разбирам го като обратна връзка между АБЛ /тока на лъча/ и Uф /или Високото като цяло/ ,чрез промяна големината на тока в първичната на ТХО, което пък влияе на размера , за когото пък има въведени отделни обратни връзки във ВО и НО. Не виждам как може да се регулира Uф електронно по друг начин. ИЛИ
Като че тази тема и темата " връзка на Монитор към РС за установяване на повреда..." имат много общо помежду си. Дано имат развитие. |
|
|
 |
plm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2004 9:34 Заглавие: |
|
|
АААЙЙДЕ пак съм аз.Обаче искам да изчистя въпроса за - дин фокус - ,че ме дразни. Явно става въпрос не толкова за промяна на Ф според тока на лъча, колкото според различния му път в средата и в края. - най-вече за плоски тръби - .Интересно все пак апаратно как е реализиран. Едва ли с допълнителен траф, стъпил на SCREEN-а Толкоз |
|
|
 |
Electronicsinfo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 06, 2004 21:06 Заглавие: |
|
|
Динамичният фокус се занимава с постигането на добър фокус както в средата, така и по краищата на екрана. Използва се процесор който следи пиковото напрежение и честотата на хоризонталния импулс (за хоризонталния динамичен фокус) от вторична намотка на ТХО от началото до края на сканирането на екрана. Импулсът от ТХО (същия е по форма като на колектора на крайния транзистор) се конвертира в параболичен и се сравнява с вече записан в паметта идеален вариант на параболичния импулс. Процесорът се грижи импулсите да съвпаднат с тези от паметта, а от сервизното меню се наглася допустимото отклонение от пика на импулса при различните честоти (при мониторите те не са фиксирани както при ТВ, а зависят от режима на работа) респективно хоризонталната честота и размера. Същото се отнася за напрежението на В.О. и вертикалния импулс (за вертикалния дин. фокус).
ТХО на мониторите по-големи от 17" са 95% с два фокуса, а на 19"+ 100% (ама тва сигурно го знаете).
На въпроса за регулиране софтуерно на сходимости, почти съм сигурен, че няма. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Авг 07, 2004 2:05 Заглавие: |
|
|
| Някои от моделите на DELL и MITSUBISHI имат софтуерна регулировка на сходимоста но не ме питай как я правят. |
|
|
 |
|