| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 17, 2004 22:15 Заглавие: |
|
|
| И аз като тебе съм си блъскал главата със 20 инчов фунай за замяняа на 2sd2333. Сменях го със какво ли не и винаги греше. Попадах и на ментета но при смяня със оригинален греенето спря. Причината за дефектацията беше лоши спойки на генератора. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 18, 2004 5:18 Заглавие: 2333 |
|
|
| Момчета темата е интересна ,но тъй като телевизора си го взеха вече ще чакам да видя дали ще има проблеми.Все пак,г-н Коцев премерете температурата да видим колко е нормата. За Бамзе -интересно не можах да разбера-транзистора грееше заради студени спойки на генератора, или това е било дефект преди да пробваш с различни транзистори? А как изглеждаха осцилограмите в базата на 2333? |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 18, 2004 7:08 Заглавие: |
|
|
Снощи подменях такъв само че в МК-7 и сложих друг модел 2SD но там почти не грее.Попадал съм на МК -8 който грее повечко но трябва да можеш да си държиш пръста докато преброиш до 8 Вероятно тази температура е не повече от 70 градуса върху транзистора макар че хич не ми харесва да е толкова.Незнам дали ще помогне но може да се опита да се шунтира резистора в базата който е под 1 ом и вероятно това ще вдигне малко базовия ток и транзистора ще започне да работи в по добър режим.Намаляването му ми е помагало в някои монитори където паралелно на него има и диод Възможно е и да нямаше резистор в МК - 8 нямам схема пред мен. Успех _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 18, 2004 22:27 Заглавие: |
|
|
| Проблема за дефектацията на оригиналния беше от лоши спойки.А ядовете после.Моля да ме извините за неточностите. |
|
|
 |
kotzev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2004 7:48 Заглавие: |
|
|
Измерих температурата на ФУНАЙ MS-20A.Разликата от другия е че захранването е с полеви транзистор К1692.
На радиатора на Д2333 температурата след 1час работа достигна 53гр.
На радиатора на захранването на К1692 достигна 69гр. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 26, 2004 19:22 Заглавие: Funai |
|
|
Благодаря г-н Коцев,засега още не са го върнали,пък и времето вече се захлажда,май ще се грее пенсионерката тази зима с Фунайчето
Между впрочем ,радиатора на 2333 същия ли беше като в МК8 или по -голям/ в МК8 е с по 3 мм по широк от двете страни на 2333,почти с толкова по-висок от транзистора и с по 6-8 мм крилца от двете страни/? |
|
|
 |
kotzev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2004 5:10 Заглавие: |
|
|
| Радиатора на Д2333 не беше голям около 4 на 4 см а на захранването беше алуминиева тухла с много голяма площ.Аз ще продължа да следя икато дойдат други ФУНАИ ще измеря и тяхната температура. |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пет Авг 27, 2004 10:08 Заглавие: |
|
|
За тези, които имат време, нерви, търпение,пари и осцилоскоп - могат да си поиграят с базовата верига - последователно може да се сложи между драйверния трансформатор и базата на транзистора дросел или пък нискоомен резистор (5 - 15 ома), в паралел с бърз диод с анода откъм базата на транзистора. Резистора между базата и емитера може да бъде в границите на 10 - 63 ома (типично 33 ома).
Целта е задният фронт на базовия импулс да е със 3 - 4 пъти по-голяма амплитуда от предния, който е положителен и отпушва транзистора, а задния го запушва. Оттам и проблемите със загряването на един не добре запушен транзистор (приемаме, че бързодействието му е достатъчно). |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2004 12:19 Заглавие: Коригиращо звено |
|
|
| Че то не е ли по- добре да пробваме със стандартно ускоряващо RC звено известно от цифровата техника.При подаване на + кондензатора се зарежда с + откъм входа - откъм базата и при заземяване на входа с минуса разсейва по бързо т.н. неосновни носители в базата ,като по този начин ускорява запушването на транзистора! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 28, 2004 12:20 Заглавие: Коригиращо звено |
|
|
| Че то не е ли по- добре да пробваме със стандартно ускоряващо RC звено известно от цифровата техника.При подаване на + кондензатора се зарежда с + откъм входа - откъм базата и при заземяване на входа с минуса разсейва по бързо т.н. неосновни носители в базата ,като по този начин ускорява запушването на транзистора! |
|
|
 |
|